Islamiusulised Mekas palvetamas. Väga konservatiivses Saudi-Araabias tehakse aga suuri samme liberaalsuse pooleFoto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
18. november 2020, 18:58

Suur samm liberaalsuse poole: kaks aastat tagasi ei lubatud naistel jalgpalli vaadata, eile käivitus esimene naisteliiga

Padukonservatiivse islamiga Saudi-Araabia jalgpallis on käsil revolutsioonilised ajad: veel kaks aastat tagasi ei tohtinud naised jalgpalli staadionil isegi vaadata, eile alustati naisteliigaga.

Algselt pidi naisteliiga algama märtsis, ent see lükati koroonapandeemia tõttu edasi. Eile pandi pall aga mängu nii Riyadis kui Jeddahis kokku seitsmes mängus. Ajaloolises avakohtumises alistas Tigers 11:0 Jeddah Challenge’i.

Kokku võistleb liigas 24 tiimi, kus mängib üle 600 jalgpalluri ning naised heitlevad 500 000 saudi riaali peale (ca. 120 000 €).

Saudi-Araabia spordiföderatsiooni sõnul on naiste liiga eesmärk julgustada õrnemat sugu olemaks aktiivsem ja seega sportlikult sotsiaalsem.

„See oli nii meie mees- kui naisjalgpalluritele tõeline rõõmupäev. Selle põhjal, mida ma seni näinud olen, võin kindel olla, et veel väga paljud naised tahavad profiks siirduda,“ vahendas BBC saudi jalgpalliajakirjaniku Abdullah Alyami sõnu.