Tarmo Kink (paremal) mõtteid vahetamas Konstatin Vassiljevi ja Sergei Zenjoviga.Foto: Stanislav Moshkov
Jalgpall
20. november 2020, 11:55

Emotsionaalne Tarmo Kink: Voolaid tahetakse avalikult oksa tõmmata, aga süü algab jalgpalliliidust (1)

82 korral Eesti jalgpallikoondist esindanud Tarmo Kink võttis tuliselt sõna Betsafe’i jalgpallisaates, kus ta kaitses meie rahvuskoondise peatreenerit Karel Voolaidu.

Eesti esindus mängis tänavu Rahvuste liiga kohtumisi, millest saadi kirja kolm viiki ja kolm kaotust, võiduarve jäi avamata. Jalgpalliringkondades on palju räägitud, et ilmselt jäi sel nädalal Gruusiaga peetud matš peatreenerile Karel Voolaiule viimaseks mänguks, sest koondis pole loodetud tulemusi ja mängupilti näidata suutnud.

Betsafe’i Jalkagurude saates oli sel teemal palju öelda Tarmo Kingil, kelle sõnul ei ole aus vaadata ainult Voolaiu otsa. Lisaks alaliidule tõi endine koondislane oma emotsionaalses sõnavõtus välja ETV stuudioekspertide Marek Lemsalu ja Indrek Zelinski kriitika, millel Kingi hinnangul pole alust.

„Mulle üldse ei meeldi, et me ainult seda treenerit kritiseerime. Süü alus on jalgpalliliit, mitte treener. Meil on ka enne Voolaidi treenereid olnud. Marek Lemsalu ja Indrek Zelinski, kaks kuradi tarka „jalgpallispetsialisti“... Üks - ma ei tea, millest ta üldse räägib, kus ta treener on olnud? (Pärnu) Vaprus ja naised (Eesti koondis – K.P.). Kas tal on nii hästi läinud, et ta võib nii kõva häälega kritiseerida julgelt? Rääkimata sellest, mis ta rääkis - sellest ei saanud keegi mitte midagi aru. Lemsalu, kes minu meelest töötab jalkaliidus (Lemsalu kuulub EJLi juhatusse- K.P.)... Niimoodi avalikult peale lennata ei ole ilus, sest me ei tea, mis seal sees toimub. Karel võttis selle meeskonna üle ja see meeskond oli juba väga suures augus. Ta teadis, millega ta riskib. Siis me saime natuke mingi elu sisse. Nüüd, kui see kõik on natuke kustunud, siis me kõik lendame peale,“ paugutas Kink. Zelinski kohta lisas endine koondislane hiljem, et mehe kriitika võib olla õigustatud, aga treenerina pole viisakas avalikult teisele juhendajale niimoodi peale lennata.

Edasi rääkis Kink EJLi presidendist Aivar Pohlakust, kes avaldas pärast Põhja-Makedooniaga peetud kohtumist imestust mõnede koosseisuliste otsuste üle. „Alaliidu president ütleb, et meil oli oma arust kokku lepitud ja räägitud, mis koosseisuga peaks mängima,“ rääkis Kink. „Et olime rääkinud, keda kasutada, ja see algkoosseis oli minu jaoks üllatus. Kamoon, mehed, mis me teeme nagu nalja? See on tule ära võtmine enda pealt ja suunatud kõik Kareli peale, keda tahetakse avalikult nii-öelda oksa tõmmata. Kõik hakkab jalkaliidust peale, aga selle me oleme kõik kõrvale lükanud ja me ei räägi ühtegi sõna jalkaliidust. Meil on ainult treener ja meeskond. Samamoodi on mehed seal süüdi kui treener,“ vihjas Kink, et vaadata tuleb ka mängijate otsa.

Palju poleemikat tekitanud Põhja-Makedoonia mängus tehtud vahetuste kohta küsis emotsionaalne Kink, kas välja võetud Konstantin Vassiljev, Sergei Zenjov, Rauno Sappinen, Mihkel Ainsalu ja Vlasi Sinjavki tegid nii head esitused, et nende vahetamine polnud õigustatud. Kink leidis, et nad poleks pidanud edasi mängima ja vahetused olid seega õiged.

Voolaiu rollist rääkides arutati saates sedagi, kuidas koondist õigesti häälestada ja üles kütta. Kingi hinnangul ei ole Eestis selleks vastavat kultuuri: Oleme liiga vaiksed. Voolaid pole teab mis häälekas, (abitreener) Aivar Anniste sammaoodi. Ma ei tea, kuidas meeskond üles köetakse, aga mehed peavad ise ka aru saama, et mehed peavad väljakul rääkima. Nad peavad mängu sisse elama. See ei ole ainult koondise probleem, näen seda ka profiklubide juures.

Toomas Vara märkis omalt poolt, et koondisel oleks justkui üks vahepealne põlvkond mängijaid puudu, aga Kink polnud sugugi nõus sellega, kuidas praegune põlvkondade vahetus kulgenud on. „ETV-s räägiti, et meil on verevahetus pooleli, ütles üks jalgpalliliidu tööline. Mis te teete nalja vä? [Magnus] Pehrssoniga hakkasime juba verd vahetama, siiamaani vahetame. Joppenpuhh! Kaua me vahetame seda verd? Lööge puhtaks! Jätke neli aastat vahele, jätke nelja-aastane tsükkel vahele, vahetage veri ära, hakkame uue meeskonnaga mängima,“ avaldas Kink arvamust.