Walter Davis (paremal)Foto: AP
Kergejõustik
23. november 2020, 00:03

Suri kõrgushüppe olümpiavõitja ja kahekordne NBA tšempion

Teisipäeval suri 1952. aasta kõrgushüppe olümpiavõitja Walter "Buddy" Davis. Ameeriklane oli 89aastane.

Vaatamata sellele, et ta kaheksa-aastasena põdes lastehalvatustõbe, oli tal väga edukas karjäär nii kõrgushüppaja kui ka korvpallurina.

"Olin lastehalvatustõbe põdedes ainult kaheksa-aastane ning ei saanud veel aru, mis toimub. Teadsin ainult, et mu ema oli väga mures ja minu eest hoolitseti nagu oleksin olnud kuningas. Ebameeldivam osa sellest oli tugiaparaadi kasutamine jalgade jaoks ning pidevalt voodis olemine," lausus Davis 2016. aastal The Port Arthur (Texas) Newsile.

Ta ei suutnud kolm aastat kõndida, kuid tegi pidevalt jalgu tugevdavaid harjutusi ning suutis raskest olukorrast välja tulla. 

Pärast edukaid aastaid üliõpilasliigas võitis ta 1952. aastal Helsingis olümpiakulla uue olümpiarekordi 2.04ga. Aasta hiljem viis ta maailmarekordi 2.12ni. See püsis kolm aastat. 

2.04 m pikk Davis oli ka andekas korvpallur ning pärast olümpiavõitu mängis ta viis hooaega NBAs. Philadelphia Warriors (tänapäeval Golden State Warriors) valis ta 1952. aasta draft'i teises ringis ning aastate vältel tegutses ta keskmängija ja ääremängija positsioonidel. Meistrisõrmuse võitis ta 1956. aastal Warriorsiga ja karjääri viimasel, 1958. aastal St Louis Hawksiga (tänapäeval Atlanta Hawks).