KEERULINE SEIS: Kuna eelmiste matšide parimad punktitoojad jäävad eelolevates valikkohtumistes koondisest eemale, loodab Jukka Toijala pidavale kaitsele.Foto: Tiit Tamme
Korvpall
23. november 2020, 18:11

Korvpallikoondise peatreener: Kriisa tuleb USAst appi, Raieste puhul ootame imet

Eesti korvpallikoondis kohtub laupäeval Venemaaga ning kaks päeva hiljem Põhja-Makedooniaga. Õnnestumise korral võivad sinisärgid kindlustada koha Euroopa meistrivõistlustel. Kuigi matšid peetakse Tallinnas toimuvas „mullis“, jäävad rahvusmeeskonnast eemale mitmed põhitegijad. Satsi kummitavad nii vigastused kui ka koroonajuhtumid, aga positiivse üllatusena tuleb USAst kohale Kerr Kriisa.

Eesti kuulub 2022. aasta Euroopa meistrivõistluste valikmängudes B-alagruppi, kus Itaalial on kirjas kaks võitu, Eestil ja Venemaal on tabelis võit ning kaotus, Põhja-Makedoonia on mõlemad matšid pähe saanud. Kuna Itaalia pääseb korraldajana otse EMile, siis piisab Eestil suurturniirile pääsemiseks Venemaa või Põhja-Makedoonia edestamisest.

Ehkki grupi kaks järgmist matši peetakse Tallinna „mullis“, pole Eesti seis lihtne. Erinevatel põhjustel jäävad eemale mitmed põhitegijad. Rahvusmeeskonna juhendaja Jukka Toijala sõnul võib mured jagada kolmeks. 

Hispaania kõrgliigas palliv Siim-Sander Vene, sellest hooajast Saksamaal mängiv Maik-Kalev Kotsar ja Kalev/Cramo tagamees Sten Sokk ei saa liituda vigastuste tõttu. Ehkki Kotsar on liigamängudes käinud platsil, koondises teda pole. Miks? „Seda peab mängijalt küsima. Aga mul on tunne, et otsus tuli peale meie kahe vestlust. Tean, et ta konsulteeris arstide ja varasemate treeneritega,“ sõnas Toijala, kelle sõnul pakuti korvpallurile võimalust osaleda ühes matšis. Soomlase sõnul jätab Kotsar valutava õla pärast klubis trenne vahele ja mängija lubas järgmises aknas kohal olla. „Sellest on kahju. Tavaliselt elab ühe-kahe mängija vigastused üle, nagu praegu on seis Vene ja Kotsariga. Aga kuna üleval on ka küsimused koroonaga, siis on vigastused eriti karmid.“

Teine mure on seotud koroonaviirusega, mistap ei sõitnud Eestisse Henri Drell ega Kristian Kullamäe. „Kullamäe test on negatiivne, aga terve sealne organisatsioon on karantiinis. Igal riigil omad reeglid. Kuigi Kitsingu (Kristjan Kitsing teenib leiba Leedus Vilniuse Rytases –  toim) tiimis oli probleeme, sai tema siia sõita,“ tõi näite peatreener, kelle sõnul jäi viimasel hetkel koondisest eemale ka Rait-Riivo Laane. „Ta tuli nädalavahetusel Eestisse, paraku oli test positiivne. Praegu tundub, et ka kordustest on osutunud positiivseks.“

Rait-Riivo Laane andis Eestis postiiivse koroonaproovi ja jääb koondisest eemale. Foto: Hannes Dreimanis

Kolmas mure on Euroliiga ja rahvusvahelise korvpalliliidu (FIBA) tüli, mis mõjutab Sander Raieste saatust, kes jäi koos Drelliga varunimekirja. Kui viimase puhul loodetakse, et ta annab negatiivse testi ja saab liituda, siis Raieste puhul oodatakse imet. „Olympiacos võib neljapäevase Euroliiga mängu ära jätta, siis oleks Baskonia graafik vaba ja võib-olla võtaks nad meie kõned vastu. Aga see võimalus on väiksem kui üks protsent,“ ei hellitanud Toijala liialt lootusi.

Kerr Kriisa tuleb USAst koondisele appi

48aastase soomlase sõnul pole mõtet rääkida puudujatest, vaid nüüd tuleb koondisesse kaasatud 14 mehega tööle asuda. Nimekirjas on Siim-Markus Post, Rain Veideman, Martin Dorbek, Martin Paasoja, Saimon Sutt, Janari Jõesaar, Kristjan Kitsing, Tanel Kurbas, Rauno Nurger, Kaspar Treier, Kregor Hermet, Jaan Puidet, Mihkel Kirves ja Kerr Kriisa. Viimase liitumine USA ülikoolist selgus alles äsja.

„Kerril pole NCAAs (USA ülikoolide liiga – toim) mängimiseks vajalikku litsentsi. Ta harjutab ja treenib tiimiga, kuid tal pole luba mängida. Keegi ei tea, millal ta saab alustada,“ rääkis Toijala, kelle sõnul suheldi Arizona Wilcatsi treeneritega, kes andsid rohelise tule. „Kõige tähtsam on, et Kerr tahtis tiimiga liituda, aga kõik juhtus väga kiiresti. Pole saladus, et USAst siia reisimine pole lihtne.“

Kriisa liitumise järel on koondisel olemas tasemel mängujuht, samuti on meeskonna korvialune ka ilma Kotsarita heas seisus, kuigi väikesed küsimused on Itaalia kõrgliigas palliva Kaspar Treieri ümber. Ta alustas treenimist natuke enam kui nädal tagasi, kuid ääremängija sai platsile klubi kahes viimases kohtumises. Kuna koondise mängudeni on aega, siis loodab Toijala, et temaga saab arvestada. Loots tunnistas, et suurim mure on skoorijate puudumine. 

Kui Eesti võitis veebruaris Põhja-Makedooniat 81 : 72, siis üle poole meeskonna punktidest viskasid Kullamäe ja Vene, kes tõid vastavalt 31 ja 16 silma. Lisaks panustas Drell kuue ja Raieste viie punktiga. „Kui üks mängija on puudu, siis tuleb teine tema asemele. Ilmselgelt on küsimus, et kuidas suudame selle grupi ühtseks meeskonnaks ehitada. Oleme teistsugune tiim kui esimeses aknas. Kaitses oleme tugevad, loodetavasti saame selle pealt kergeid korve, ja siis peame leidma, kuidas saada korve viis viie vastu mängus,“ kirjeldas Toijala.

Paberil on kahest eelolevast mängust olulisem matš Põhja-Makedooniaga, keda veebruaris võideti üheksa punktiga. Kui Eesti suudaks nad teistkordselt alistada, siis oldaks juba ühe jalaga Euroopa meistrivõistlustel. Vastaste keskmängija Ljubomir Mladenovski sõnul keskenduvad nemad peamiselt matšile kodutiimiga, kus tahetakse võtta kümnepunktine võit, millega tekiks neil edu omavahelistes mängudes. Toijala näeb olukorda teisiti.

„Keegi ei tea praegu ette, mis saab. Kõik mängud on tähtsad. Saame peale valiksarja lõppu arutada, millised matšid olid tähtsamad. Võtame praegu päeva korraga ja mängime nii hästi, kui oskame,“ kinnitas soomlasest peatreener.

Kui Põhja-Makedoonia teatas juba tosin mängijat, kes tulevad Tallinna „mulli“, siis Venemaaga on seis segasem. Sealse meedia sõnul pääses Moskva CSKAst koondise juurde vaid üks mängija, Peterburi Zeniidist mitte keegi. „Venemaa kohta tean nii palju, et nad proovivad Euroliiga mängijad viimasel hetkel sisse saada. Ma ei tea, kas see on koroonatestimistega võimalik. Sisuliselt näeme nende koosseisu siis, kui nad jalutavad hotelli,“ muigas sinisärkide juhendaja.