Bruno FernandesFoto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
23. november 2020, 20:07

VIDEO | Suur debatt: kas Manchester Unitedi staari penaltistiil peaks olema keelatud? (1)

Inglismaa jalgpallihiiu Manchester Unitedi mängija Bruno Fernandesi omapärane penaltitehnika on pannud mõned eksperdid arvama, et see peaks olema jalgpallis keelatud.

Nädalavahetusel peetud Premier League’i kohtumises alistas Manchester United 1:0 West Bromi just tänu Fernandesi penaltile.

Kusjuures 55ndal minutil võttis West Bromi väravavaht Sam Johnstone esimese penalti ära, kuid kohtunik määras kohe uue 11meetri karistuslöögi, sest puurilukk oli oma joonelt enne löögi hetke liikunud. 56ndal minutil teele saadetud korduspenalti lõi portugallane sisse.

Fernandesi omapärane ja väga kaval löögitehnika on aga pannud paljud eksperdid arvama, et sellise penaltistiili peaks üldse ära keelama. Nimelt teeb Fernandes hetk enne lööki väikse hüppe, millega näeb väravavahi liikumise ära ning see annab lööjale selge eelise.

Arsenali legend Ian Wrighti meelest peaks sellise tehnika ära keelama, kuna see jätab väravavahid selgelt abitusse olukorda.

„Väravavahtidel on niigi raske ja siis tuleb ründaja, kes teeb veel sellise hüppe..Ja väravavaht ei tohi oma joonelt seni liikuda. Minu meelest peaks olema sellised liigutused keelatud. Lööja peaks jooksma palli peale ja seda koheselt lööma. Kui lööjal on selline eelis, et ta tohib lisaliigutusi teha, aga väravavaht ei tohi joonelt liikuda, siis see lihtsalt pole aus,“ arvas Wright stuudios.

Gary Linekeri küsimusele, kas see peaks olema jalgpallireeglitesse sisse kirjutatud, et mängija ei tihi enne lööki hüpata, vastas Wright: „Jah, sa peaksid penaltit lööma otse hoojooksu pealt ilma hüppeta.“