Põhja-Makedoonia korvialust tugevdab kodustatud Jacob Wiley, kes eelmisel aastal pallis Panathinaikoses.Foto: AFP/Scanpix
Korvpall
24. november 2020, 11:02

Põhja-Makedoonia tõi Eestiga mänguks satsi NBA kogemusega jänki, Venemaa suurimad tähed Tallinna ei sõida

Täna asusid Tallinna poole teele Venemaa ja Põhja-Makedoonia korvpallikoondised, kellega Eesti kohtub eelolevates EM-valikmängudes. Põhja-Makedoonia tugevdas enda korvialust kodustatud jänkiga, kuid nende suurim tulevikulootus jäi hetkeseisuga Skopjesse. 

Eesti peab EMile pääsemiseks valikgrupis edestama Venemaad või Põhja-Makedooniat, sest alagrupi neljas liige Itaalia on korraldajana koha endale juba kindlustanud. Kui Eesti koondis peab läbi ajama ilma Siim-Sander Vene, Kristian Kullamäe, Henri Drelli, Maik-Kalev Kotsari ja Sander Raiesteta, siis Põhja-Makedoonia seis on natuke roosilisem.

Peamiselt kodumaal mängivatest korvpalluritest koosnev meeskond sõidab Tallinna poole täna. Skopjest läbi Sofia ja Frankfurdi Eestisse lendava meeskonna suurim täht on Prantsusmaa kõrgliigas palliv 32aastane tagamängija Vojdan Stojanovski, kes koondiste esimeses omavahelises kohtumises viskas 26 punkti.

Põhja-Makedoonia on vangerdanud ka ühe lubatud kodustatud atleediga. Veebruaris nende korvialust valvanud Shane Whittington kolis mängima Jaapanisse, mistap on nende uus tsenter Jacob Wiley. 

CV põhjal on 26aastane Wiley kraadi võrra paremgi mees, sest nooruses kuulus ta NBA meeskonna Brooklyn Netsi ridadesse, eelmisel aastal kandis ta Panathinaikose ja tänavu Hispaania suurklubi Gran Canaria värve. "Olen võimaluse eest väga tänulik. Ma ei kõhelnud hetkekski, kui avanes variant rahvuskoondist esindada. Olen väga elevil," ütles 203 cm pikkune keskmängija Põhja-Makedoonia alaliidu vahendusel.

Rabotničkis leiba teeniv keskmängija Ljubomir Mladenovski ütles, et nemad keskenduvad peamiselt mängule Eestiga. Kuna avakohtumine kaotati üheksa silmaga, siis omavahelistes mängudes plussi jäämiseks vajatakse nüüd kahekohalise punktisummaga võitu. "Eesti meeskond on üsna lühike ja mängitakse kiiret korvpalli. See võiks meile sobida, sest meilgi on pikkadega probleeme," tõdes ta.

Siiski on neil koosseisus üks suur kadu, sest Tallinna ei saa sõita Hispaania kõrgliiga klubis Badalona palliv Nenad Dimitrijevic, kes põdes hiljuti koroonaviirust ja pole vormis. Põhja-Makedoonia spordidirektori sõnul peaks esimeses omavahelises kohtumises Eestile 15 punkti visanud mängujuhi saatus selguma lähipäevil, millest võib välja lugeda, et ta on sarnaselt Henri Drelli ja Sander Raiestega varunimekirjas. 

"Ennekõike on meie jaoks kõige olulisem tema tervis," ütles Todor Gechevski. "Vaatame, kas ja millises mahus on Nenad praegusel hetkel valmis vastama Tallinna turniirisüsteemi füüsilistele nõudmistele. Teine teadmata punkt on, et nelja päeva jooksul peab ta FIBA ​​protokolli kohaselt andma kaks negatiivset koroonatesti. Seega teame oma järgmisi samme siis, kui saame tema tervisest pildi ette."

Venemaa esialgu Euroliigast lisajõudu ei saanud

"Venemaa kohta tean nii palju, et nad proovivad Euroliiga mängijad viimasel hetkel sisse saada. Ma ei tea, kas see on koroonatestimistega võimalik. Sisuliselt näeme nende koosseisu siis, kui nad jalutavad hotelli," ütles eile Eesti koondise juhendaja Jukka Toijala.

Idanaabrite koondis asub Tallinna poole teele täna, kui Peterburist võetakse ette 380 kilomeetri pikkune bussisõit. Nende suurimaid tähti sõidukis pole.

Moksva CSKAst sai loa liituda 208 cm pikkune Andrei Lopatin ja Zeniidist 27aastane Vladislav Truškin, kuid mõlemad mehed on koduklubides selged varumehed. Kolmas Venemaa Euroliiga klubi Himki pole esindatud ühegi sportlasega.

Venemaa esialgsesse nimekirja kuulub 13 korvpallurit, neist nimekaim on 33aastane Andrei Vorontsevitš, kes on tulnud kolmekordseks Euroliiga võitjaks, kuid hetkel on klubita. Tallinnasse kaasa võetud atleetidest tegid veebruaris vastastele enim pahandust Jenissei tagamängija Mihhail Kulagin ja UNICSi pallur Pavel Antipov.

Põhja-Makedoonia koosseis: 

Tagamängijad

Viktor Efremoski (Rabotnički, 22aastane, 194 cm)
Andrej Magdevski (Skopje MZT, 24, 192 cm)
Kristijan Nikolov (Skopje MZT, 24, 191 cm)
Luka Savicevic (Skopje MZT Uni Banka, 18, 190 cm)
Marko Simonovski (Kožuv, 31, 195 cm)
Vojdan Stojanovski (Gravelines-Dunkerque, 32, 197 cm)

Ääremängijad

Filip Bakoč (Skopje MZT, 24, 206 cm)
Damjan Stojanovski (Skopje MZT, 32, 197 cm)
Bojan Trajkovski (Pelister, 34, 208 cm)

Keskmängijad

Ljubomir Mladenovski (Rabotnički, 25, 210 cm)
Leonid Todorovski (Skopje MZT Uni Banka, 22, 207 cm)
Jacob Wiley (Gran Ganaria), 26, 203 cm)

Venemaa koosseis:

Tagamängijad

Jevgeni Baburin (Nižni Novgorod, 33aastane, 189 cm),
Maksim Grigorjev (PARMA, 30, 196 cm),
Mihhail Kulagin (Jenissei, 26, 191 cm),
Grigori Motovilov (Lokomotiv-Kuban, 22, 191 cm)
Ivan Strebkov (Nižni Novgorod, 29, 190 cm)

Ääremängijad

Pavel Antipov (UNICS, 29, 203 cm)
Nikita Balašov (Vostok-65, 29, 207 cm)
Stanislav Ilnitski (Lokomotiv-Kuban, 26, 200 cm)
Andrei Lopatin (CSKA, 22, 208 cm)
Vladislav Truškin (Zenit, 27aastane, 201 cm)
Jevgeni Valijev (klubita, 30, 205 cm)
Andrei Vorontsevitš (klubita, 33, 207 cm)

Kesmängijad

Vladimir Ivlev (PARMA, 30, 207 cm)

Standings provided by SofaScore LiveScore