Foto: Envato Elements
Sisuturundus
24. november 2020, 11:38

Kaotasid põletiku või trauma tõttu hamba? Tänapäevane meditsiin leiab kiirelt lahendused!

„Ideaalis peab patsient käima kaks korda aastas hambaarsti juures kontrollis, nii et kõik algab alati korralikust suutervisest. Kui peaks tekkima auk ning seda ei ravita, kujuneb juurepõletik – see võib lõpuks tähendada vajadust hammas välja tõmmata ja asendada implantaadiga,“ räägib Pirita Hambaravi arst dr Erik Zalutski.

Loomulikult ei ole puudulik suutervis ainus, mis võib viia vajaduseni implantaate paigaldada. Teine Pirita Hambaravi arst, dr Ksenia Torbek märgib, et kui varem olid peamised kliendid alates 40ndast eluaastast, siis nüüd on üsna palju noori. „Mõnel on suuhügieeni probleemid, aga paljud jõuavad siia traumadega. Näiteks suvel olid väga sagedased kukkumised elektritõukerattaga, mistõttu murti esihambad,“ selgitab dr Zalutski.

Dr Torbek osutab, et peale traumat peaks kohe võimalikult kiiresti (ühe-kahe tunni jooksul) tulema hambaarsti visiidile. „Me saame proovida hamba tagasi panna. Seniks, kuni jõuad siia, võib hamba panna keele alla või piima sisse,“ ütleb Torbek.

Sealjuures on tähtis meeles pidada, et päästa saab hammast vaid juhul, kui see on tervikuna välja tulnud. Inimesed kipuvad arvama, et ka hambatüki saab tagasi panna. „Tegelikult tuleb terve hammas välja üsna harva. Mida noorem on inimene, seda suurema tõenäosusega nii juhtub. Vanemana on luu tugevam ega murdu lihtsasti,“ seletab dr Zalutski.

Implantaate paigaldatakse üha enam

Isegi kui hammas on täielikult välja tulnud ning seda püütakse tagasi panna, ei saa anda garantiid luustumise osas. Kõige selle taustal toonitavad dr Zalutski ja dr Torbek, et hamba kaotamine ei ole nüüdisajal mingi tragöödia – meditsiin suudab imesid teha.

Kõige paremaks võimaluseks hamba asendamisel hinnataksegi implantaati. Selle metoodika kasutamisel paigaldatakse lõualuusse titaanist tehisjuur ehk hambaimplantaat, millele luustumise järgselt valmistatakse metallokeraamiline või keraamiline kroon. Implantaadi paigaldamine on valutu protseduur, mis tehakse kohaliku tuimestusega.

„Kui vaatame üldist statistikat, siis iga aastaga pannakse järjest rohkem implantaate, sest see on parim lahendus hamba asendamiseks. Lugesin hiljuti uuringut, mis ütles, et USA-s on aastaks 2026 implantaatide paigaldamise osakaal suurenenud 25-26% võrra,“ toob dr Zalutski välja.

Implanaatide materjalid on koesõbralikud

Implantaat on eriti hea variant just siis, kui on vaja asendada üht hammast. „Näiteks silla puhul on vajalik naaberhammaste lihvimine. Samas pole tervete hammaste lihvimine kõige parem mõte. Implanaatide puhul asendame vajadusel ainult ühe hamba ja naaberhambaid ei puuduta,“ selgitab dr Torbek. Sealjuures on materjalid koesõbralikud ning tervisele halvasti ei mõju.

Mitme kõrvuti asetseva hamba puudumisel saab ainult osa neist asendada implantaatidega ja valmistada sildprotees. Kui lõualuus puuduvad kõik hambad, on enamasti võimalik paigaldada 6 implantaati ja neile toetuv kõiki hambaid asendav sildprotees.

Pirita Hambaravis tehakse kohapeal implantaatidele positsioneerimist ja asetatakse neid läbi operatsioonikape. Samuti, kui alalõuas liiguvad täisproteesid, saab asetada implantaate ja sinna proteesi fikseerida. Niisiis ei pea alati uut täisproteesi tegema. 

Dr Zalutski sõnul on nii mõnigi patsient küsinud temalt, kas implantaadid hakkavad lennujaama turvakontrollis piiksuma. „Ei hakka,“ muigab ta.

Personaalne ja inimlik suhtumine 

Dr Ksenia Torbek ja dr Erik Zalutski tõdevad, et suur osa patsiente tuleb Pirita Hambaravisse ikka ja jälle tagasi. „Ma arvan, et asi on selles, et meil on siin inimlik suhtumine. Patsient võib meile igal ajal helistada ning anname ka oma isikliku e-maili, et otse suhelda. Isegi siis, kui kell on kolm öösel ja keegi suure murega kirjutab, vastame me ikka, mitte ei lähe magama,“ räägib Zalutski.

Kes kahtlevad, kas ikka kulutada raha implantaadi peale, neile ütleb dr Zalutski: „Investeering oma tervisesse on kõige tähtsam. Kui tervist ei ole, mõjutab see väga tugevalt meie elu ja selle kvaliteeti.“

Hetkel on Pirita Hambaravis kampaania ning implantaadid on eriti soodsa hinnaga. Samuti pakutakse kohapeal järelmaksulepingut ilma intressita. „Patsiendil on vaja kohale tulla ning siin teeme vajalikud pildistamised ja röntgenpildid, et näidata, mida ja kuhu on vaja,“ lausub dr Zalutski lõpetuseks.

Broneeri aeg Pirita Hambaravis SIIN!