Sergei Bazarevitš Foto: TASS/Scanpix
Korvpall
24. november 2020, 15:38

Vene koondise peatreener Eesti mängu eel: olukord ajab nutma

Venemaa rahvuskoondise peatreener Sergei Bazarevitš vastas pärast Peterburis toiminud avatud treeningut sealsete ajakirjanike ja fännide küsimustele. Mees muretses, kas neil õnnestub Eestis kiiremini kui 24 tunniga saada koroonatestide tulemused, et nad pääseksid Tallinnas harjutama. Siinse korvpalliliidu sõnul on neil Synlabiga erikokkulepe, mistap Vene koondise mure on asjatu.

Venemaa korvpallikoondis kohtub laupäeval Saku Suurhallis Eestiga, kaks päeva hiljem minnakse vastamisi Itaaliaga. B-valikgrupis on Itaalial 2 võitu, Eestil ja Venemaal 1 ning Põhja-Makedoonia on siiani nullil. Valikgrupist pääseb Euroopa meistrivõistlustele kolm tiimi, kellest üks on Itaalia, kes kindlustab koha korraldajana. Venemaa rahvuskoondise peatreener Sergei Bazarevitš tõdes, et nende meeskonna seis on ülimalt keeruline.

"Arvasime, et teame kõike, kuid nüüd on pandeemiaga kaasnenud veelgi rohkem piiranguid. Koondiseaknad on alati keerulised. Eriti meie jaoks, sest  Euroliigas on kolm Venemaa klubi ja nad ei soovi kedagi meile lasta. Loomulikult on meie parimad mängijad puudu. Kuid loodame, et kohale tulnud mängivad entusiasmi ja arusaamaga, et nad esindavad koondist," vahendas Venemaa korvpalliliit mehe sõnu.

On näha et teie ja mängijad vähemalt naeratate? Kas te ei muretse meeskonna moraali pärast?

"Minu naerul nägu ei mõjuta võitlusvaimu. Kui mängijad tulevad erinevatest meeskondadest, siis on alati hea klubihooajale vaheldust saada."

Kuidas meeldis Teile treeningul nähtu ja kuidas hindaksid korvpallurite valmisolekut?

"Me ei oska seda veel kuidagi hinnata. Enamik neist mängis pühapäeval. Kahjuks oleme olukorras, kus mängijad tulevad koondisesse otse pärast klubimatše. Nii on järgmisel päeval võimatu teha kontaktset treeningut. Seetõttu võtame aega põhitõdede meelde tuletamiseks."

Rahvuskoondise jaoks on omapärane olukord, et seal on mängijaid, kellel pole klubi. Mida saate öelda Andrei Vorontsevitši ja Jevgeni Valijevi vormi kohta ning miks jäi Dmitri Kulagin kõrvale?

"Dima lahendab omi juriidilisi probleeme. Ta ütles mulle, et ei saa selles aknas rahvusmeeskonda aidata. Oleme arusaavad. Mis puutub Vorontsevitši ja Valijevisse, siis olen neid viimased kaks nädalat treeninud. Arvan, et nad on heas vormis - ma ise ju treenisin neid! (naerab)

Tegelikult on seis keeruline. Vorontsevitši füüsiline vorm pole halb, ta tegi terve suve tööd. Valijevil seis nii hea pole, kuigi viimasel ajal on seegi paranenud. Kuid füüsis on üks asi, hoopis teine küsimus on, et milline on nende mänguvorm."

Lisaks kõigile tavalistele muredele, millega Venemaa koondis on viimastel aastatel maadelnud, tuli juurde "mulli" eripära. Kas ootate sellega seoses täiendavat vaimset stressi?

"Uurisin, kuidas naiste koondis "mullis" elas. Kuni endal sellist kogemust pole, siis näib kõik üsna imelik, kuid saame kuidagi hakkama. Raske on see, et saabumisel peame tegema koroonatesti, mille tulemus tuleb 24 tunni pärast. Kuidas me kolmapäeva õhtul treenime, pole veel selge. Eeldatatakse, et tulemus võib tulla kiiremini kui 24 tunniga, aga see ju ei pruugi tulla? Võime seda uskuda, aga kuidas planeerida? Ma ei saa aru, miks ei võiks teha kiirtesti.

(Eesti korvpalliliidu kommunikatsioonijuht Virgo Agan: "Testide tulemused tulevad kiiremini kui 24 tunniga, meil on Syblabiga erikokkulepe. Usun, et need peaksid (kolmapäeva) hommikuks olemas olema. Nad jõuavad Eestisse teisipäeval umbes kell kaheksa õhtul ja hotellis on kõikidel meeskondadel kohe saabumisel testimine." - E.K.)

Mida ootad probleemide taustal Eestis toimuvatel mängudelt?

"Olen valmis koos sinuga nutma.(muigab) See kõik on keeruline, aga olukord on selline, nagu ta on. Püüame anda endast parima, mis on nendes tingimustes võimalik."

Fännid tahavad teada, Kus on Andrei Martjuk ja teised noormängijad...

"Kõigil fännidel on oma lemmikud ja oma visioon, kuidas koondis peaks arenema. Mul on väga hea meel, et inimesed jälgivad meid ja neil on oma arvamus. Loomulikult võiks öelda, et teeme noorenduskuuri ja nii edasi. Aga kahe või kolme päeva jooksul on võimatu meeskonda nullist ette valmistada.

Meie jaoks on nendes "akendes" suureks plussiks see, et olen koondisega töötanud päris pikalt. Seetõttu on liitunud mängijad põhiprintsiipidega tuttavad. Loomulikult on palju sellest unustatud, sest viimati kohtusime üheksa kuud tagasi ning olümpiamängude kvalifikatsiooni juunis ei toimunud. Kuid rahvusmeeskonnal on kindel mängijate ring. Ja see aitab."