Hunt lambanahas: CAFi (endine?) president Ahmad Ahmad.Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
24. november 2020, 17:07

Korruptsioonile sõja kuulutanud Aafrika jalgpallijuht osutus ka ise parajaks pätiks

2017. aastal valiti Aafrika jalgpalliliidu (CAF) presidendiks Madagaskarilt pärit Ahmad Ahmad. Ametisse saades lubas ta jõuliselt võidelda Musta Mandri jalgpalli juhtimises vohanud korruptsiooniga, kuid paraku on ta ka ise osutunud patuseks, kellele maailma jalgpalli katusorganisatsioon FIFA määras hiljuti viie aasta pikkuse jalgpallis tegutsemise keelu.

"Me oleme alustanud võitlust korruptsiooni vastu ja me oleme juba muutnud paljusid reegleid," kiitis Ahmad 2018. aastal BBC-le. "Korruptsiooni pole üksnes Aafrikas, vaid seda esineb kogu maailmas ning kõik proovivad selle vastu võidelda."

Ent nagu nähtub FIFA hiljutisest uurimisraportist, oli Ahmad juba sel ajal ka ise halvale teele sattunud. Ta sõlmis CAFi juhina kahtlaseid lepinguid uute sponsoritega ning toetas 2018. aastal CAFi rahadega (täpsemalt 100 000 dollari ulatuses) moslemitest Aafrika jalgpalliliitude presidentide palverännakut Mekasse. See raha pidanuks tegelikult minema Aafrika jalgpalli arendamise hüvanguks.

Nii karistaski FIFA 60aastast Ahmadi, kes on/oli ka üks FIFA asepresidentidest, viie aasta pikkuse jalgpallis tegutsemise keelu ja 200 000 dollari suuruse rahatrahviga. Mees on talle esitatud süüdistused varem tagasi lükanud, FIFAle ta aga tunnistusi anda ei saanud, sest viibis hiljuti koroonaviirusega haiglas.

Ahmadil on õigus 60 päeva jooksul FIFA otsus rahvusvahelises spordikohtus vaidlustada. Kui ta peaks seda tegama ning ka seal kaotajaks jääma, on selge, et kaovad ka mehe lootused Aafrika jalgpalliliidu presidendina jätkata.

Uued presidendivalimised pidanuks toimuma järgmise aasta märtsis, kuid Ahmadi sulitempude tõttu võidakse need tuua ka varasemaks. Kuni spordikohtu otsuseni (kui Ahmad peaks ikka sinna minema) juhib Musta Mandri vutielu ajutiselt senine Aafrika jalgpalliliidu asepresident Constant Omari.