Marit Björgen.Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
1. detsember 2020, 08:32

Johaug soovib 40aastast Björgenit MMi teatenelikusse

Norra rahvusringhääling (NRK) kirjutab, et nende murdmaasuusatamise naiste teatenelikus on MMi silmas pidades vaid kolm tipptasemega naist. Therese Johaugil oleks lahendus varnast võtta: 40aastane Marit Björgen!

Maailma parima naissuusataja jutt ei kuulu ulmevaldkonda, sest kaks ja pool aastat tagasi tippspordiga lõpparve teinud Björgen treenib taas usinalt, kuna valmistub Vasaloppeti maratoniks. Kaks nädalat tagasi väitis Björgen NRK-le, et tema füüsiliste testide tulemused olid sama head kui Pyeongchangi olümpiahooaja eel. Lõuna-Koreast naasis ta viie medaliga...

"Marit Björgen on vormis. Kes ei sooviks teda," arutles Johaug, kui NRK uuris, kas Norra vajaks Björgenit MMi teatenelikusse. "Teame, mida ta on saavutanud ja varem korda saatnud, seega jah." 

Positiivselt suhtusid Björgeni-teemasse ka koondislased Tiril Udnes Weng ja Ragnhild Haga. Ainult et Björgen ise on skeptiline.

"Ma pole enam sel tasemel ja mul pole ka mingit plaani uuesti sellele tasemele jõuda," sõnas Björgen. "See nõuab liiga palju, mis oligi põhjus, miks suusad varna riputasin. Teateneliku peab moodustama uus generatsioon." 

Pealegi on üks juriidiline mure kah. Nimelt pidanuks Björgen vähemalt kuus kuud enne MMi hakkama täitma antidopingusüsteemi ADAMS, kuid ta ei teinud seda.

Norra koondise treener Ole Morten Iversen ei lükka ümber, et Björgen kuulub praegu riigi nelja parema naissuusataja hulka, aga...

"Ilmselt on mõistlikum mõtelda suusatajatele, kes võivad kiiresti sõita ka järgmisel ja veel kümnel aastal, mitte panna kokku võistkonda, kes on pisut kiirem sel aastal," sõnas Iversen.

Kolm NRK väitel kindlalt teateneliku liiget on Johaug, Heidi Weng ja Helene Marie Fossesholm. Teiste norralannade tase olla kehvem.

Kui vaadata Ruka minituuri tulemusi, siis Johaug võitis, Fossesholm oli kuues ja paremuselt järgmine norralanna Anne Kjersti Kalvaa 13.