Szajer on Ungari valitsuspartei liige.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
1. detsember 2020, 19:25

EI HOOLI VIIRUSEST EGA OMAENDA POLIITIKAST: Ungari eurosaadik käis suurel geiorgial (16)

Europarlamendi koridorides võisid vast käia sahinad: kes on see saadik, kellest meedia kirjutab, et too rikkus mingit seksiorgiat külastades koroonapiiranguid? Nüüd on teada, et tegemist oli Ungari presidendi Viktor Orbani võitluskaaslase József Szájeriga.

Szájer tunnistas oma riigi meediale, et möödunud reedel lahti läinud jutt käis tõepoolest tema kohta. Ta osales Brüsselis ebaseaduslikul rahvakogunemisel, täpsemalt orgial. Täpsemalt kahekümne mehe kambapaugul. (Mõni väljaanne märgib osalejate arvu suuremaks ning kirjutab, et „enamik“ neist olid mehed.) Kui naabrid lärmakale ning ülerahvastatud peole politsei kutsusid, põgenes Szájer akna kaudu.

Mehel ei õnnestunud majast kaugemale joosta. Brüsseli politsei teatel nõudsid nad kõigilt osalejatelt isikuttõendavaid dokumente, mille peale olevat kaks meest hakanud diplomaatilist puutumatust taga nõudma. Korravalvurid märkisid, et Szájeri käed olid verised – küllap põgenemise tagajärjel. Peopaigast leidsid politseinikud lisaks kohkunud orgialistele ka narkootilisi aineid. Ka Szájeri seljakotist olevat nad avastanud ecstasy-tableti, kuid ungarlane vaidleb, et see ei kuulnud talle ning et uimasteid tema ei kasutanud. „Mina ei tea, kes ja kuidas selle minule sokutas,“ kirjutas Szájer. Politsei kirjelduse kohaselt ei kandnud enamik pidulisi kas üldse riideid või olid väga napilt rõivastatult.

Szájer sõnas oma pöördumises, et ei kavatse vaidlustada koroonapiirangute rikkumise karistust. Kahtlust äratas ta aga juba pühapäeval, kui teatas ootamatult, et loobub eurosaadiku tööst. Algul väitis ta, et põles läbi ning ei jaksa enam stressirohket tööd teha.

Ungari parempopulistliku valitsuspartei Fideszi liige ning president Viktor Orbani lähedane mõttekaaslane Szájer oli üks neist Ungari poliitikutest, kes aitas läbi viia Ungari põhiseaduse muutmise, milles seisab nüüd säte, et Ungari kaitseb abielu kui ainult mehe ja naise vahelist institutsiooni. Fideszi vastumeelsus LGBT+ kogukonna suhtes on üldteada.

1961. aastal sündinud József Szájer on abielus tuntud Ungari advokaadi Tünde Handóga. Paaril on üks tütar. Oma pöördumises palus ta lisaks kolleegidele ja valijatele andestust ka oma perekonna käest.