Uraani rikastamine toimub tsentrifuugimasinate abil.Foto: AP/Scanpix
Maailm
3. detsember 2020, 09:13

Iraan tegi vastukäigu sanktsioonidele ja suurendab uraani rikastamist (1)

Iraani parlament kiitis heaks seaduse, millega keelatakse ÜRO järelvalve nende tuumarajatiste üle. Samuti tõstetakse uraani rikastamise määra praegusega võrreldes ligi viiekordselt, kui lääneriigid ei leevenda sanktsioone, teatab BBC.

Eelnõus oli kirjas, et valitsus peab taastama uraani rikastamise määra 20% tasemele, kui kahe kuu jooksul ei leevenda lääneriigid Iraani vastu kehtestatud karme sanktsioone, mille eesmärk oli takistada riigil tuumarelvade väljatöötamist. Taastatav määr oleks tunduvalt kõrgem kui 2015. aasta tuumaleppe alusel määratud 3,67%, mis ületati 2019. aasta juulis. Sellest ajast saati on see püsinud stabiilselt 4,5% peal.

Madalalt rikastatud uraani (kontsentratsiooniga 3-5%) saab kasutada elektrijaamadele vajaliku kütuse tootmiseks. Tuumarelvadeks on vaja enam kui 90% tasemel rikastatud uraani, mis pole teadlaste sõnul reaalsuses kuigi erinev 20% uraanist.

Parlament palus kolmapäeval presidendil uus seadus ratifitseerida. Enne selle tegemist teatas president Rouhani, et tema valitsus ei nõustu õigusaktiga ja kirjeldas seda „diplomaatiliselt kahjulikuks“. Seadus blokeerib ka ÜRO inspektoritel juurdepääsu Iraani tuumarajatistele. 

Ilmselt on Iraani käik seotud möödunud reedel Teherani lähedal tapetud tuumateadlasega, kes oli väidetavalt riigi tuumaprogrammis oluline lüli. Iraan usub, et selle teo pani toime Iisrael koostöös pagendatud opositsioonirühmitusega. 

USA lahkus 2015. aastal loodud tuumaleppest 2018. aastal. Kohe pärast seda kehtestas Lääne suurriik Iraani vastu ranged majandussanktsioonid. Tulevane president Joe Biden on öelnud, et viib USA kokkuleppe juurde tagasi ja tühistab sanktsioonid, kui Teheran taastab „tuumaleppe range järgimise“.