Mark Schmidti kohtuprotsessFoto: AFP/Scanpix
Doping
5. detsember 2020, 09:04

Ained segi ajanud dopinguarst Schmidt seadis atleedi tervise ohtu

Münchenis jätkuval Mark Schmidti kohtuprotsessi reedesel istungil selgus, et dopinguarst süstis sportlasele ainet, mis on inimeste tervisele ohtlik.

Dopinguarst Mark Schmidti kohtuprotsessi 16. päeval selgus, et 42aastane mees süstis ekslikult oma kliendile methemoglobiini. Tegu on ainega, mis on osaliselt saadud hiirte, kasside, veiste või elevantide verest, kuid mis pole võimeline hapnikku transportima ning on sportlasele dopinguainena kasutu ja ohtlik.

Seni enesekindlalt tunnistusi andnud Schmidt muutus ütlustes esmakordselt tagasihoidlikuks ja pidi sõnu otsima. "See teema pole minu jaoks lihtne. Kuidas seda öelda... mul olid mõned halvad hetked," kirjeldas ajaleht Süddeutsche Zeitung mehe ühtlusi. 2017. aasta septembris süstis ta austerlannast ratturile Christina Kollmann-Forstnerile vedelikus lahustatud pulbrit. Sportlase sõnul kinnitas arst, et toode on ohutu, kuid reaalsuses naise tervislik seisund halvenes märgatavalt, tal tekkisid külmavärinud ja uriin värvus punaseks.

Samal hommikul andis tunnistusi kõnealust preparaati müüva Sigma-Aldrichi ekspert. Tootja sõnul on aine mõeldud laborites haiguste paremaks uurimiseks. "Seda ei tohi inimeste peal kasutada," ütles ta, sama info on märgitud ka igal müügil oleval pudelil. 

Kohtunik Marion Tischler uuris, mis juhtub, kui seda anda inimesele. "Ta satub suurde ohtu," kinnitas ekspert. Vastupidiselt inimestele mõeldud ainetele, pole methemoglobiini tarneahel väga täpselt reguleeritud. Seetõttu soovitatakse kõigil edasimüüjatel oma kliente hoolikalt uurida. Schmidt sai toote Horvaatiast oma abilise Dario Nemeci kaudu.

Eksperdid imestasid, et ainet kasutati, sest methemoglobiin ei suuda hapnikku veres korralikult transportida. Toksikoloog dr. Thieme sõnul on aine dopinguna kasutu, kuid õnneks oli kogus, mida Schmidt sportlasele manustas, toksikoloogilisest seisukohast kahjutu. 

Schmidt sõnul tellis ta Nemecilt hemoglobiinipõhist hapnikukandjat, kuid eksituse tõttu sai methemoglobiini. "Loomulikult lugesin pakendit, kuid ma ei kontrollinud seda piisavalt. See eksitus närib mind seest," ütles dopinguarst.

Müncheni prokuratuur süüdistab Schmidti enam kui sajas dopingukuriteos.