Snorri Einarsson andis Ruka MK-etapil esialgu positiivse koroonaproovi, oma teise testi tulemust pidi ta ootama 50 tundi.Foto: Imago/Scanpix
Talisport
5. detsember 2020, 13:40

FIS pidas koondistega kriisikoosoleku: norralased näevad igas valdkonnas negatiivseid asju

Rahvusvaheline suusaliit (FIS) pidas kriisikoosoleku, kus kõige häälekamalt võttis sõna Norra murdmaakoondis.

Rahvusvaheline suusaliit pidas reedel kriisikoosoleku, millest võtsid osa pea kõigi suusaliitude juhid ja rahvuskoondiste arstid. MK-sarja edasine hooaeg on väikese löögi all, sest Soome, Rootsi ja Norra teatasid, et nende sportlased kahel järgneval etapil ei võistle. FISi murdmaasuustamise võistluste juhi Pierre Mignerey sõnul oli kõige häälekam Norra.

"Nad näevad negatiivseid asju peaaegu igas valdkonnas," tõdes pranstlane. Ruka MK-etapi eel andis Norra koondise treener Eirik Myhr Nossumi positiivse koroonaproovi, mille järel pani rahvuskoondise arst Öystein Andersen kogu koondise ajutisse karantiini, millega oli nende MK-etapil osalemine ohus. Kuid Nossumi PCR-testi tulemus osutus negatiivseks, mistap said sportlased siiski lumele.

"Nende jaoks algas asi valesti, kui Nossumi test oli positiivne ja kõik jäid karantiini. Nad nägid kõike negatiivsemalt kui on tegelikkus. Oleks asi hästi alanud, oleks muljegi positiivne," vahendab Iltalehti Mignerey sõnu, kelle väitel sai FIS ka positiivset tagasisidet.

Suurimaks probleemiks peeti koroonaprotokolli. Kõigile Soome MK-etapi "mulli" sisenejatele tehti kiirtest, kui see oli positiivne, siis pidid nad nakkuse kinnitamiseks läbima PCR-testi. Norra koondis kulutas Nossumi testitulemuse kiireks töötlemiseks 1400 eurot, aga Islandi rahvustiim ei teadnud sellisest võimalusest. Nii ootas Snorri Einarsson testi tulemusi 50 tundi, mille jooksul jõudis masendusest jooma hakata.

"Seda protsessi ei selgitatud piisavalt hästi. Sellel oli suur mõju. Kui Norra meeskond poleks testitulemust kiiresti saanud, oleks tulnud nad karantiini jätta. On tõepoolest oluline, et protsess oleks kõigile lihtne ja selge," tunnistab Mignerey, et FISi tegutsemine polnud väga hea.

Koondiste sõnul polnud finišis ega treenerite alal ka piisavalt ruumi, et hoida ohutut distantsi. FIS tuleb taas kokku esmaspäeval, kui otsustakse Tour de Ski saatus ja arutatakse võimalikke muutusi võistluskalendris. "Vaatame, kas saame reegleid või kalendrit muuta. Püüan leida lahendusi ja rõõmustada enamikke meeskondi," lubas Mignerey.