Akio Toyoda.Foto: BRENDAN MCDERMID/Scanpix
WRC
7. detsember 2020, 11:32

Toyota president: me ei võitnud võistkondlikku tiitlit, sest masinast ja tiimist on midagi puudu (3)

Kuigi Toyota WRC meeskond sai eile rõõmustada Sebastien Ogier’ maailmameistritiitli üle, sõnas Toyota korporatsiooni president Akio Toyoda, et võistkondlikust tiitlist ilmajäämine närib veidi hinge.

Tiimi pressiteates õnnitles Toyoda esmalt Ogier’d ja tema kaardilugejat Julien Ingrassiat värske MM-tiitli puhul. „Üks tiimiliige saatis mulle Sebastienist pildi vahetult enne seda, kui ta hoolduspargist katsetele läks. Kuni viimase hetkeni uuris ta andmeid. Lisaks saadeti mulle teinegi pilt temast katsete vahel: isegi ralli ajal vastas ta Takamoto (Katsuta – K.P.) küsimustele põhjalikult ning viisakalt. Loomulikult olen meistritiitli üle õnnelik, aga neid pilte nähes olin veel õnnelikum,“ kiitis Toyoda Ogier’ professionaalsust.

„Olen tänulik, et ta on valinud meid oma tiimiks ja võitleb koos meiega. Kahjuks ei võitnud me võistkondlikku tiitlit. Arvan, et selle põhjuseks on asjaolu, et meie WRC Yarisest on midagi puudu ja samamoodi on miskit puudu ka tiimist,“ kõlas Toyoda veidi kummaline sõnum.

Mis tema arvates täpsemalt puudu on, jättis korporatsiooni president selgitamata. Küll lisas ta aga seda, et napis kaotuses – Hyundai kogus Toyotast vaid viis punkti rohkem – ei maksa süüdistada Elfyn Evansit, kes tuli viimasele etapile vastu MM-sarja liidrina, kuid sõitis laupäeval rajalt välja ja langes kõrgest konkurentsist.

„Elfyn ise võib arvata, et see (võistkondlikust tiitlist ilmajäämine) oli tema laupäevase varase katkestamise süü, aga tegelikult elas ta ise üle kõige keerulisemad hetked, kui MM-tiitli võitmise võimalused olid ühtäkki väga väikesed. Ent kui ta jõudis tagasi hooldusparki, siis esimese asjana palus ta tiimilt vabandust, et ei saa võistkondliku auhinna püüdmisel aidata. On väga pettumustvalmistav, et sellest ilma jäime, aga oli tore näha tiimivaimu. Ka Kalle (Rovanperä – K.P.) tegi sel aastal korraliku arengu ja Takamoto võitis maailma tippsõitjate seas punktikatse! Olen väga õnnelik selle üle, kuidas kõik meie meeskonna liikmed sel keerulisel aastal ühiselt võitlesid. Tänud kõikidele sõitjatele, kaardilugejatele, mehaanikutele, inseneridele ja teistele tiimiliikmetele,“ rääkis Toyoda.

Ta puudutas ka Tommi Mäkineni teemat, sest tänavune hooaeg jäi soomlasele Toyota WRC-sarja tiimipealikuna viimaseks. Edaspidi saab temast kogu korporatsiooni nõuandja. „Olen tema tööle väga tänulik. Kui otsustasime WRC-sarja naasta, palusin tal autot arendada ja tiim üles ehitada. Kui aus olla, siis arvasin, et mu palve oli liiga suur väljakutse. Aga ta tegi selle ära vaid aastase ettevalmistusega,“ rääkis Toyoda. „Edaspidi aitab ta kõiki Toyota autosid veel paremaks teha.“