Selgusid Eesti vutikoondise vastused 2022. aasta MM-valikturniirilFoto: Erki Pärnaku
Jalgpall
7. detsember 2020, 19:51

Eesti jalgpallikoondis sai teada 2022. aasta MM-valiksarja vastased

Esmaspäeval selgusid koondised, kellega Eesti võtab mõõtu 2022. aasta MMi valiksarjas.

Zürichis toimunud loosimisel loositi Eesti E-valikgruppi, kus kohtutakse Belgia, Walesi, Tšehhi ja Valgevenega. Kui koroonaviirus plaane sassi ei aja, siis toimuvad matšid 2021. aastal, avapaugu saab valikturniir märtsis. Alagruppide võitjad kvalifitseeruvad otse Kataris toimuvale 2022. aasta MMile, teise koha omanikke ootab play-off.

Valikgruppide koosseisud:

A: Portugal, Serbia, Iirimaa, Luksemburg, Aserbaidžaan
B: Hispaania, Rootsi, Kreeka, Gruusia, Kosovo
C: Itaalia, Šveits, Põhja-Iirimaa, Bulgaaria, Leedu
D: Prantsusmaa, Ukraina, Soome, Bosnia
E: Belgia, Wales, Tšehhi, Valgevene, Eesti
F: Taani, Austria, Šotimaa, Iisrael, Fääri saared, Moldova
G: Holland, Türgi, Norra, Montenegro, Läti, Gibraltar
H: Horvaatia, Slovakkia, Venemaa, Sloveenia, Küpros, Malta
I: Inglismaa, Poola, Ungari, Albaania, Andorra, San Marino
J: Saksamaa, Rumeenia, Island, Makedoonia, Armeenia, Liechtenstein

Nii see juhtus:

kell 19.02 - Ülekanne algab. Ühisvestluses osalevad jalgpallifännid tõdevad, et  saatejuht on erakordselt kena. Kiire Google otsing annab teada, et tegu on Hispaania telenäo ja spordiajakirjaniku Cristina Gullóniga. 

19.06 - Stuudiosse on kaasatud endised tippmängijad Daniele de Rossi ja Rafael Van der Vaart, kes räägivad midagi. Miskipärast otsustasid Kristjan Kalkun ja Tarmo Tiisler ETV eetri ise täis rääkida ja mehi ei kuula. Eestlaste jutt on nii tihke, et De Rossi inglise keele purssimine jääb kuulmata. Kahju. Võinuks olla huumorikuld.

19.18 - Tarmo Tiisler: "Võiks suuremasse gruppi saada, sest siis saab rohkem mänge ja äkki ka mõne punkti." Võtab Eesti koondise praeguse seisu ja lootused kenasti kokku.

19.19 - Ülekanne on kestnud 20 minutit ja ikka pole midagi toimunud. Kiiresti selgitatakse ära, et Armeenia - Aserbaidžaan, Gibraltar - Hispaania, Kosovo - Bosnia ja Hertsegoviina, Kosovo - Serbia, Kosovo - Venemaa, Venemaa - Ukraina omavahel kohtuda ei saa. Lisaks on talveriigid, kelle seast võib ühte alagruppi kuuluda maksimaalselt kaks tiimi. Ilmselgelt kuulub nende hulka ka Eesti. Kas ainult mulle tundub, et loosimine läheb iga aastaga aina keerulisemaks?

19.20 - On ka teatud piirangud pikkade reiside vältimiseks. Näiteks Aserbaidžaan saab kolmikust Island, Gibraltar ja Portugal, kohtuda vaid ühega. Uhh... Lihtsam on vist sellesse segapuntrasse mitte keskenduda ja küll teleekraanilt selgitatakse asjad lahti.

19.22 - Loosimine algas! Lõpuks! Alagruppidesse sätitakse Belgia, Prantsusmaa, Inglismaa, Portugal, Hispaania, Itaalia, Horvaatia, Taani, Saksamaa ja Holland, kellele hakatakse vastaseid otsima.

19.36 - Esimesed kolm potti on loositud:

A: Portugal, Serbia, Iirimaa
B: Hispaania, Rootsi, Kreeka
C: Itaalia, Šveits, Põhja-Iirimaa
D: Prantsusmaa, Ukraina, Soome
E: Belgia, Wales, Tšehhi
F: Taani, Austria, Šotimaa
G: Holland, Türgi, Norra
H: Horvaatia, Slovakkia, Venemaa
I: Inglismaa, Poola, Ungari
J: Saksamaa, Rumeenia, Island

"Sinna gruppi tahaks küll saada," sõnas Tiisler Prantsusmaa, Ukraina ja Soomega mehitatud D-gruppi vaadates. "Samas see on viiene grupp, kus oleksime need viiendad."

Ühest küljest olen nõus, et saaks üle lahe sõita Soome ja ka Prantsusmaaga madistada, aga samas on seal juba kaks talveriiki, mistap reaalsuses Eesti sinna sattuda ei saa. Paistab, et segaduses pole ainult mina ja hea tõestus, et loosimine on aetud ülimalt keeruliseks.

19.40 -  "Ukraina ja Soome on külmad riigid, Valgevene seetõttu nendega mängida ei saa," sai Kalkun aru, et D-alagrupp on ka Eestile välistatud. Kvartetid said selgeks. Luksemburgiga viiene grupp tundub magus või siis võtaks vastu ka kuuesesse seltskonda sattumise.

A: Portugal, Serbia, Iirimaa, Luksemburg 
B: Hispaania, Rootsi, Kreeka, Gruusia
C: Itaalia, Šveits, Põhja-Iirimaa, Bulgaaria
D: Prantsusmaa, Ukraina, Soome, Bosnia
E: Belgia, Wales, Tšehhi, Valgevene
F: Taani, Austria, Šotimaa, Iisrael
G: Holland, Türgi, Norra, Montenegro
H: Horvaatia, Slovakkia, Venemaa, Sloveenia
I: Inglismaa, Poola, Ungari, Albaania
J: Saksamaa, Rumeenia, Island, Põhja-Makedoonia

19.41 - Huhuh, läheb põnevaks...

Kosovo läheb justkui A-gruppi, kus on Portugal, Serbia, Iirimaa ja Luksemburg, aga kuna seal on Serbia, siis lükatakse Kosovo B-valikgruppi, kus on Hispaania, Rootsi, Kreeka, Gruusia. Eestis elavate Ronaldo fännide kurvastuseks loositi Portugal kokku aseritega, Leedu saab madistada Itaaliaga.

19.42 - Tuleb Eesti! D-alagrupis on Soome ja Ukraina ees, mistap sinna sinisärgid ei saa minna. Eesti läheb seltskonda, kus on Belgia, Wales, Tšehhi ja Valgevene!

19.42 - "Ei saa öelda, et huvi on läinud," tõdes Tiisler peale Eesti nime väljatulekut. Olgem ausad, tegelikult on küll.

19.45 - Ideaalis võinuks Eestil minna paremini, aga õnneks on grupis Valgevene, kellega annab madistada küll. Ühtegi suurriiki meile ei sattunud, aga Belgias on piisavalt superstaare, Wales toob Tallinnasse duo Giggs-Bale ja Tšehhi... on ka tore, vist. Fännid kiidavad Tšehhi muidugi heaks, sest Prahas on õlu odav ja linn ilus. Iseasi, kas järgmisel aastal reisida saab ja publikut mängudele lastakse.

19.47 - Aga asi klaar, gruppide koosseisud:

A: Portugal, Serbia, Iirimaa, Luksemburg, Aserbaidžaan
B: Hispaania, Rootsi, Kreeka, Gruusia, Kosovo
C: Itaalia, Šveits, Põhja-Iirimaa, Bulgaaria, Leedu
D: Prantsusmaa, Ukraina, Soome, Bosnia
E: Belgia, Wales, Tšehhi, Valgevene, Eesti
F: Taani, Austria, Šotimaa, Iisrael, Fääri saared, Moldova
G: Holland, Türgi, Norra, Montenegro, Läti, Gibraltar
H: Horvaatia, Slovakkia, Venemaa, Sloveenia, Küpros, Malta
I: Inglismaa, Poola, Ungari, Albaania, Andorra, San Marino
J: Saksamaa, Rumeenia, Island, Makedoonia, Armeenia, Liechtenstein