Pilt on illustreeriv.Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
8. detsember 2020, 10:06

Olümpiavõitja räägib dopingu kasutamisest: kündsin trennis nagu põder, aga treenerid ütlesid – peame ikkagi süstima!

NSV Liidu ja Venemaa värvides nii murdmaa- kui ka laskesuusatamises olümpiavõitjaks tulnud Anfisa Reztsova andis kodumaa meediale avameelse intervjuu, kus rääkis muu hulgas siiralt ka dopingu kasutamisest.

1988. aastal läks Reztsova pärast aborti Calgary olümpiamängudele, kus võitis 4 x 5 kilomeetri teatesõidus kulla ja 20 kilomeetri sõidus hõbeda.

"Minu kurvastuseks juhtus nii," meenutas ta toonaseid sündmusi. "Kaotasin Tamara Tihhonovale, kes ei võitnud hiljem midagi. Tomaga suhtleme endiselt, ma ei pea tema vastu viha. Aga tean, miks ta võitis."

Miks? "Olümpiaks valmistusime kahes rühmas: tema oli Grušini, mina Lopuhhovi juures," vastas Reztsova. "Meie grupis tavalist dopingut ei olnud, manipuleeriti verega. Ettevalmistusperioodil võeti meilt verd kolm–neli korda. Treenerid nägid, kui me end hästi tundsime, ja saatsid meid verd andma. Nad võtsid meilt 800 milliliitrit, valasid selle purki, mis pandi külmkappi. Talvel süstiti meile meie oma verd. Tõenäoliselt aitas see kedagi - ausalt, ma ei tundnud mingit effekti."

Keelatud ainete kasutegurit koges Reztsova aga kaheksa talve hiljem. "Tundsin dopingut, kui meid süstiti kõikides kohtadesse," pajatas nelja lapse ema. "Jah, toona oli sellel korralik mõju. See juhtus 1996. aastal, kui naasin murdmaasuusatamisse. Kündsin trennis nagu põder, aga treenerid ütlesid mulle: peame ikkagi süstima!“