SUUR TÜLI: Pariisi Saint-Germaini ja Istanbuli Basaksehiri jalgpallimäng jäi teisipäeva hilisõhtul pooleli, sest Türgi klubi süüdistas neljandat kohtunikku (pildil kõige vasakul) rassismis.Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
10. detsember 2020, 09:15

„Sa oled rassist, me ei taha sind!“ ehk Detailne ülevaade meistrite liigas lahvatanud skandaali eskaleerumisest (2)

Manchester Unitedi jalgpalliklubi jaoks on meistrite liiga hooaeg selleks korraks lõppenud, aga põhiline jututeema teisipäeva hilisõhtust on Pariisis lahvatanud rassismiskandaal, mille tõttu jäi kohaliku Saint-Germaini ja Istanbuli Basaksehiri matš 14. minutil 0 : 0 seisul pooleli.

Basaksehir süüdistas neljandat kohtunikku Sebastian Coltescut rassismis ja keeldus edasi mängimast. Rumeenia vabakutseline jalgpalliajakirjanik Emanuel Rosu kuulas eile hoolega suure segaduse salvestust ja esitas juhtunust Twitteris detailse ülevaate, mille Õhtuleht tõlkis oma lugejatele eesti keelde.

***

Mängu algusest on kulunud 9.15 – Basaksehiri peatreener Okan Buruk on ärritunud, et kohtunik Ovidiu Hategan näitas tema mängijale kollast kaarti. Ta karjub pingilt: "Esimene viga! Esimene viga! See pole korvpall!"

Neljas kohtunik Coltescu proovib teda rahustada.

Buruk Coltescule: "See pole Rumeenia! Me tuleme Türgist!"

Coltescu sidevahendisse: "Tavi (abikohtunik Octavian Sovre), ma ütlesin sulle, et see kutt on väga üleannetu."

13.13 – "Anna talle kollane! Sellele mustale! Midagi sellist ei tohi teha. Mine ja vaata, kes ta on. See must seal! Nii ei tohi teha!"

Need sõnad omistati esialgu neljandale kohtunikule, kes valati (sotsiaal)meedias sopaga üle, kuid ajakirjanik Rosu väidab oma allikatele tuginedes, et laused ütles hoopis abikohtunik Sovre. Selle tõestuseks on alloleval fotol näha Sovre väljasirutatud kätt, millega ta osutab Webo suunas.

Mängijad hakkavad Coltescu suunas karjuma, kuid me ei tea, mida ja kellele ta ütles. Webo on maruvihane, et kohtunik kasutas sõna "negro". Juhul, kui Coltescu tõesti midagi lausus, kasutas ta sõna "negru", mis tähendab rumeenia keeles "must" (värv).

Ägestunud Webo korrutab Coltescule: "Miks sa ütlesid "negro"?"

Peakohtunik Hategan proovib end ümbritsevaid inimesi maha rahustada. 

Kui kohtunikud selgitavad, et "negru" tähendab rumeenia keeles "must", sekkub olukorda Basaksehiri vahetusmees Demba Ba. Ka peatreener Buruk hakkab intensiivsemalt protesteerima. Demba Ba korrutab: "Miks te identifitseerite teda nahavärvi järgi?"

Coltescu proovib PSG mängijatele selgitada, et kasutas sõna "must". Näib, et olukord rahuneb.

14.35 – Tundmatu hääl palub UEFA delegaadil tribüünilt alla tulla.

14.40 – Buruk: "Minu kodumaal on rumeenlased mustlased, aga ma ei tohi ütelda "mustlane"!"

15.25 – Tundmatu hääl: "See on meistrite, mitte Rumeenia liiga."

15.28 – Kohtunik Hategan: "Mu sõber, me räägime omavahel rumeenia keeles."

15.35 – Kylian Mbappe ütleb Hateganile Coltescu kohta: "Viige ta ära!"

15.50 – Hategan püüab Demba Bale selgitada, et "negru" tähendab rumeenia keeles lihtsalt musta värvi. Ba rõhutab intensiivselt, et Coltescu identifitseeris Webot nahavärvi järgi.

16.05 – Demba Ba palub esimest korda oma kaaslastel platsilt lahkuda. 

16.13 – Mbappe Hateganile: "Viige ta (Coltescu) ära!"

16.27 – Buruk Coltescule: "Kutid ei aktsepteeri sind. Meie ei aktsepteeri sind! Me ei taha sind. Sa oled rassist! Sa oled rassist, me ei taha sind!"

16.50 – Demba Ba jätkab Hateganile oma sõnumi edastamist: "Kohtunik, kui ta (Coltescu) räägib valgest kutist, siis ta ütleb "see kutt", aga kui ta näeb musta kutti, siis ta ütleb "see negro"."

17.00 – Hategan püüab Buruki ja Demba Bad veenda, et Coltescu ei öelnud "negro".

17.29 – Basaksehiri ründaja Fredrik Gulbrandsen PSG peatreenerile Thomas Tuchelile: "Ta tegi rassistliku kommentaari! Ta ütles seda!"

17.50 – Keegi Basaksehiri taustajõududest Hateganile: "Me ei aktsepteeri seda! Tal ei vedanud selle sõna pärast. Palun, viige ta ära ja jätkame mänguga."

18.03 – Hategan selgitab Neymarile, mida "negru" tähendab rumeenia keeles.

18.06 – Ägestunud Demba Ba Coltescule: "Miks sa ei ütle "see kutt", vaid ütled "see must kutt"? Sa ei ütle nii, kui jutt käib valgest kutist!" 

18.47 – Mängu delegaat sekkub olukorda ja räägib Hategani ja Coltescuga.

Hategan: "Sebi (Coltescu), ütle talle täpselt, mida sa laususid."

Kahjuks pole Coltescu selgitusest võimalik aru saada enamat, kui 19.15 peal, et "negru" tähendab must. 

19.37 – Demba Ba palub meeskonnakaaslastel väljakult lahkuda, kohtunikud jätkavad samal ajal vestlust Basaksehiri ametnike ja UEFA delegaadiga.

20.55 – Coltescu selgitab PSG spordidirektorile Leonardo Araujole, mis juhtus. Basaksehiri peatreener Buruk sekkub: "Sa oled rassist. Sa oled rassist. Sa ütlesid "negro". Sa oled rassist!"

21.30 – Buruk Coltescule: "Sa saatsid ta nahavärvi pärast minema (abitreener Webo sai intsidendi alguses punase kaardi – M. T.), jah!"

21.35 – Keegi PSG-st Hateganile Coltescu potentsiaalse ärasaatmise kohta: "See on raske valik, see ei tee asju lihtsaks. See on lihtsalt selleks, et öelda, et sa juhtisid sellele [intsidendile] tähelepanu."

21.43 – Tundmatu hääl karjub hispaania keeles: "Hablamos mucho! La puta!" ("Me räägime liiga palju! Hoor!") 

22.00 – Hääl rumeenia keeles, ilmselt Coltescu: "See on tavaline kõneviis!" (Viitega sõnale "negru").

22.15 – Basaksehiri mängijad lahkuvad platsilt. Üks neist karjub: "Kerige põrgu!" (inglise keeles "f*ck off!"). Teine lisab: "Te peate austama! See pole jalgpall!"

22.45 – Mõlemad võistkonnad lähevad riietusruumidesse. Hategan PSG spordidirektorile: "Ootame 10 minutit. Tuleme tagasi, kui nad tahavad mänguga jätkata."

Araujo ütleb midagi. Hategan: "Ma ei tea, ma ei tea. See ei sõltu minust." 

***

UEFA pakkus lahenduseks, et neljas kohtunik vahetab abivideokohtunikuga kohad, kuid Türgi klubi keeldus platsile tulemast, kui Coltescu on kuidagigi matšiga seotud. Nii jäigi H-alagrupile teisipäeval joon alla tõmbamata, kuid Leipzigi 3 : 2 võit Manchester Unitedi üle aitas PSG oma mängu tulemusest sõltumata edasi.

Päev hiljem ehk eile määras UEFA kohtumisele uue kohtunikebrigaadi ning Basaksehir ja PSG said 22 tundi hiljem ka ülejäänud 76 minutit ära mängida. PSG võitis tulemusega 5 : 1. 

UEFA algatas juhtunu kohta uurimise.