Marko ReikopFoto: Martin Ahven
Spordivaria
10. detsember 2020, 17:27

Marko Reikop: ma lähen rallinädalavahetustel paiste

Veebiajakiri Peegel usutles Marko Reikopi ja Grete Lõbu, kes tunnistasid, et Ringvaates sporditeemasid kajastades viskavad nad loosi.

Kuidas oma teemaga Ringvaatesse saab? Ma olen kuulnud, et kui on huvitav teema, siis saab, aga mida see huvitav tähendab?

Marko: Meie kõige tähtsam põhimõte on: peaasi, et oleks huvitav. Ma teen ise koolitusi ja räägin ajakirjandushuvilistele inimestele, et võtke ERR-i uudisteportaal lahti. Võtke sealt üks uudis ja arutage kolme inimesega, kas see on huvitav või ei ole. Läheb umbes alla minuti otsustamiseks, kas on huvitav või ei ole.

See, mis on huvitav, on ka iga päev väga erinev. Sellepärast ongi Ringvaadet raske teha, et täna võib olla huvitav see, mis ei olnud huvitav eile. Ja veel üks asi: kell kümme hommikul on vähesed asjad huvitavad, aga kell 18.30 on huvitavaid asju palju rohkem.

Grete: On ka kohti, kus saab selle kohta vihjeid. Kui meile mõnikord tundub, et teemasid üldse ei ole, siis me vaatame näiteks portaalide kõige loetavamaid uudised, kõige kommenteeritumaid uudised ja siis hakkame sealt mõtlema, et miks see inimesi huvitab.

Marko: Muidugi, huvitavus ei tähenda seda, mis meile isiklikult huvitav on. Inimene on selles mõttes ainulaadne olend, et ta suudab otsuseid teha ka nii, nagu ta ise istuks iseenda kõrval. On mingisugused teemad, mis mulle kunagi huvitavad ei ole, aga ma saan aru, et vaatajale on ja neid me teeme.

Näiteks?

Grete: Kui on ralliteema, me viskame loosi.

Marko: Mul on kahju ja ma vabandan, aga mind ei huvita rallisõit. Ma ei saa mitte midagi teha, mind lihtsalt see issandast jumalast ei huvita. Kui nädalavahetusel on esimesed kümme uudist kõikides portaalides ralli, siis ma tõesti lähen paiste. Aga ma saan aru, et vaatajat huvitab. Ja muidugi kui meile Ott Tänak külla tuleb, see on muidugi huvitav. Viimasel ajal ta räägib hästi, on tore ja kuulus ning sõidab ka hästi.

Grete: Mina spordi osas nii radikaalne ei ole. Ma olen kirglik üksikutel hetkedel, kui on mängus Eesti absoluutsed tipud. Ja minu jaoks on huvitav vaadata iluuisutamist ja iluvõimlemist. Aga ma saan aru, et sport huvitab inimesi ja siis võibki olla nii, et hommikul kell kümme meid huvitab vähem, aga kui kell hakkab neli saama, siis meid huvitab juba väga. Sellisel juhul teeme ära, viime ennast kurssi. Teiselt poolt mind isiklikult huvitab laste teema. Mind huvitab hariduse teema, aga see lihtsalt niimoodi väljendades on kuiv ja igav. Peab leidma nüansse või võimalusi, kuidas seda esitada. Näiteks läbi konkreetse perekonna loo.

Marko: Mina jälle olen väga suur ooperi ja klassikalise muusika sõber. See pole mingi saladus, aga me väga harva kutsume ooperilauljaid saatesse. See peab siis väga kuulus ooperilaulja olema ja neid on maailmas umbes kolm.

"Terviktekst avaldatud Tartu Ülikooli portaalis peegel.ut.ee".