Aivar RehemaaFoto: Aldo Luud
Talisport
10. detsember 2020, 18:39

AMETLIK: Aivar Rehemaa ei pannud toime dopinguvastaste reeglite rikkumist

Eesti Dopinguvastane Distsiplinaarkolleegium otsustas, et Aivar Rehemaa ei pannud toime dopinguvastaste reeglite rikkumist.

Eesti Dopinguvastane Distsiplinaarkolleegiumi otsustas 10. detsembril, et Aivar Rehemaa ei pannud toime dopinguvastaste reeglite rikkumist. Neljapäeval tühistati talle määratud esialgne võistluskeeld.

Eesti Dopinguvastane Distsiplinaarkolleegiumi 10.12.2020. a otsuse resolutiivosa:
Aivar Rehemaa ei ole toime pannud dopinguvastaste reeglite rikkumist.
Aivar Rehemaale määratud esialgne võistluskeeld tühistatakse alates 10.12.2020.a.
Kirjalik motiveeritud otsus esitatakse hiljemalt 20.12.2020.a.

Suvel Eesti murdmaasuusatamise koondise peatreeneriks kandideerinud Rehemaa jäi toona soovitud ametist ilma ja moodustas seepeale oma klubi A.R Pro Ski Team, kuhu ta koondas kohalikud suusatipud. Skandaali sattus Rehemaa seetõttu, et palus Soomes korraldatud laagri jaoks dopingukaristust kandva Mati Alaveri abi. „Ta helistas oma sõbrale ja uuris võimalust, et kiirendada kutse saamist Soome suusaliidust,“ selgitas Rehemaa 2. novembril Õhtulehele.

„Küsisin ja uurisin Mati Alaveri käest võimalust, et saada seda läbi Soome suusaliidu. Ma ei osanud ette näha, et kutse saamine on kuritegu. See on tõesti minu viga. Lasin tal uurida, et kas meil oleks kuidagi võimalik saada ametlik kutse ja see oli kahe päeva pärast minu postkastis. Seal see asi lõppes ja ma ei osanud näha, et kus on probleem. Tuleb välja, et see on täna kuritegu,“ lisas Rehemaa toona.

3. novembril algatas SA Eesti Antidoping/Eesti WADA koodeksi 2.10 rikkumise alusel distsiplinaarmenetlus ja määrati ajutine võistluskeeld suusaspordis tugipersonalina tegutsevale Aivar Rehemaale, mis nüüd tühistati.

WADA koodeks 2.10:

2.10 Keelatud seotus
Sportlase või muu dopinguvastase organisatsiooni volialasse kuuluva isiku kutsealane või spordist tulenev seotus sportlase mis tahes tugiisikuga:
2.10.1 kes kannab võistluskeeldu, juhul kui ta kuulub dopinguvastase organisatsiooni volialasse;.
Dopinguvastase reegli rikkumine võib kaasa ja võistlus- ja tegevuskeelu määramise. Vastavalt Eesti dopinguvastastele reeglite (edaspidi EAD reeglid) p 10.3.5. järgi kehtib dopinguvastase reegli 2.10 rikkumisel võistluskeeld kuni kaks aastat, mida võib vähendada kuni ühe aastani sõltuvalt süü astmest ja muudest asjaoludest