Michael PhelpsFoto: Reuters/Scanpix
Ujumine
11. detsember 2020, 12:53

Läbi aegade parim olümpiasportlane ei usu maailmarekordite purustamisesse OMil: sportlased ei pruugi vaimselt taastuda

23 kuldmedaliga läbi aegade edukaima olümpiasportlase tiitlit omav ujuja Michael Phelps ei usu, et Tokyo basseinides maailmarekordeid sünnib, sest koroonapandeemiast tulenevad piirangud on sportlaste rütmi sassi löönud.

„Ausalt öeldes jätab olümpiamängude edasilükkamine palju suurema jälje, kui keegi oskaks arvata. Parimatest parimad tulevad ilmselt tugevatena tagasi ja me näeme häid aegu, aga maailmarekordite purustamist ma ei usu,“ hindas 35aastane Phelps.

Phelpsi sõnul on paljud sportlased depressioonis ning isegi kui füüsiliselt suudetakse taastuda, siis mõistus võib kippuda tõrkuma.

„Mentaalne ettevalmistus on nii palju häiritud ja mõned sportlased ei pruugigi sellest üle saada,“ arvas Phelps.

Phelps on elu jooksul isegi vaimsete probleemidega võidelnud ja olnud seetõttu sageli USA olümpiakomitee suhtes kriitiline, sest tema meelest peaks katusorganisatsioon neile paremat tuge pakkuma. Ujumislegendi sõnul on veidi hakatud aru saama, et terves kehas peab olema ka terver vaim.

„Tänapäeval on sportlastel paremad võimalused, aga arenemisruumi on veel küllaga. Kõik on pühendunud meie perfektsele füüsilisele vormile, aga mentaalset vormi peaks sama oluliseks pidama,“ märkis Phelps.