Dopinguarst Mark Schmidti (helesinises) kohtuprotsess Münchenis.Foto: Reuters/Scanpix
Doping
11. detsember 2020, 21:12

Dopinguarst Schmidti kirev menüü: hobustele mõeldud aine, geenidoping ja tuvastamatu EPO asendaja

Saksa dopinguarsti Mark Schmidti kliendid ei jäänud dopingukontrollides vahele, sest kasutasid salajasi aineid, mida oli väga keeruline või lausa võimatu tuvastada. 

Lisaks veredopingule olid Schmidti menüüs näiteks vereplasma mahu suurendaja humaanalbumiin, hobuste vormi ajamiseks mõeldud peptiidid TB 500 ja TB 1000, geenidopingu rubriiki kuuluv Repoxygen ja EPO aseaine Molidustat. 

"Kõikide ülalmainitud preparaatide eesmärk on kasvatada vastupidavust ja parandada taastumist," sõnas Kölni antidopingu labori professor Mario Thevis Saksa väljaandele BR. "Seega on meil tegemist hästi läbi mõeldud süsteemiga."

Thevise sõnul on kõige märgilisem see, et üks Schmidti klientidest – Süddeutsche Zeitungi väitel murdmaasuusataja – tarvitas geenidopingut. Lihtsalt öeldes programmeerib Repoxygen inimkeha ümber nii, et see hakkab tootma rohkem punaseid vereliblesid, mis aitavad hapnikku veres paremini transportida. Seda ainet pole kunagi ühegi sportlase organismist leitud. "Need on esimesed detailsed indikatsioonid, et geenidopingaineid on kasutatud," märkis Thevis.

TB 500 ja TB 1000 kohta lausus Thevis: "Minu teada pole tehtud ühtki teadustööd, mis uuriks selle mõju inimestele. Seda on palju testitud veterinaariavaldkonnas."

EPO aseainet Molidustati (aitab toota punaseid vereliblesid) kasutanud sportlased võisid aastani 2017 rahulikult hingata, sest Thevis ja tema kolleegid töötasid alles siis välja testi, mis oli võimeline seda tuvastama. See uudis ajas Schmidti ja tema kolleegid ärevile.

2017. aasta 7. juulil saatis Schmidt Mati Alaverile e-kirja, kus teatas muuhulgas: "Vabandust hilise vastuse pärast. Oli parasjagu natuke stressi. Dopingulabor Kölnis pani kokku testaruande molidustaati pulbri kohta (mida ma ka meelsasti kasutan) ning testis teisipäeval juba ka esimest sõitjat positiivselt.

Siis oli meil palju telefonikonverentse kõigi doktorite ja tarnijate vahel,sest umbes 70% vastupidavussportlastest on praegu sellega liikvel. Isegi tuuril oli loomulikult suur ärevus, sest ka seal kasutab seda pea igaüks."

Seitse päeva hiljem teatas Schmidt elektronkirja teel Alaverile: "Niisiis pulber, mis meil praegu on, ei lähe enam. Testi kasutatakse praegu ainult Kölnis, aga kui analüüs läheb Kölni, siis on see kindlasti positiivne!"

Schmidti teeneid kasutasid teiste seas Eesti suusatajad Karel Tammjärv, Andreas Veerpalu ja Algo Kärp.

Schmidti karistus võib selguda 15. jaanuaril.