Hetk Põlva Serviti ja Praha Dukla kordusmängust eurosarjas.Foto: Helin Potter
Käsipall
13. detsember 2020, 21:52

Serviti jõudis eurosarjas 16 sekka! Musting: „Kaks erinevat päeva, eriti just rünnakul.“

Käsipalli eurosarja EHF European Cupi kolmandas eelringis jäi Põlva Serviti kordusmängus küll Praha HC Duklale alla 17 : 22 (8 : 13), kuid edenes kahe mängu kokkuvõttes 16 parema sekka. Teine eurosarjas osalenud Eesti meeskond ehk HC Tallinn kaotas teistkordselt võõrsil Rootsi klubile Ystads IF, seekord tulemusega 24 : 27 (11 : 14).

Tugevuselt kolmandas eurosarjas jätkuvad mängud veebruaris. Viimati jõudis Serviti eurosarjas nii kaugele kuus aastat tagasi. Hooajal 2014/2015 alistati tänase sarja eelkäija Challenge Cupi kaheksandikfinaalis Ukraina tippklubi Zaporožje ZTR kodus 24 : 21, kuid jäädi siis võõrsil 23 : 28 alla.

Kalmer Musting: kaks erinevat päeva, eriti just rünnakul

Servitil oli laupäevasest avamängust ees suisa 19väravaline edu, kuid Dukla alustas pühapäeval isukalt ning seisul 5 : 5 spurditi põlvalastel eest. Suurepärast tõrjetööd tegi Tomaš Petržala ning hästi viskasid nii Matej Klima kui ka Jakub Zelenka. Poolajavile eel viis Klima kuues täpne vise tšehhid juba 13 : 8 juhtima, vahendab handball.ee.

Ei alanud paremini teinegi pooltund – Servitil võttis skooriavamine aega kaheksa ja pool minutit. Petržala tõrjus kõik, mis värava suunas teele saadeti, kaasa arvatud Mathias Rebase karistusviske ja Dukla sai 16 : 8 ette. Pärast Anatoli Tšezlovi tabamust blokeeriti kaitses mitu vastaste viset ning väravaidki hakkas tulema.

Vahe püsis viie ja seitsme värava vahel ning lõpuvile kõlades sai Dukla küll 22 : 17 võidu, ent kahe mängu kokkuvõttes edenes järgmisse ringi Serviti koondtulemusega 54 : 40. Tšezlov viskas põlvalaste parimana lõpuks neli väravat, viie mehe arvele jäi kaks tabamust. Avapoolajal palju pahandust teinud Klima oli kohtumise resultatiivseim seitsme väravaga.

„Kaks erinevat päeva, eriti just rünnakul. Kaitse toimis ja Eston Varusk oli samuti hea, aga rünnakul ei õnnestunud peaaegu midagi. Eile sai Alfred Timmo vigastada ja nii oli üks tähtis käik ka puudu. Õnneks oli edu piisav ning kõige tähtsama ehk edasipääsu 16 hulka saavutasime,“ kommenteeris Serviti peatreener Kalmer Musting.

Kõik 16 parema sekka pääsenud klubid selguvad järgmisel nädalavahetusel, aga lisaks Servitile on koha kaheksandikfinaalis juba kindlustanud viis meeskonda – Peterburi HC Neva Venemaalt, Ferlachi SC Kelag Austriast, Zubri HC Robe Tšehhimaalt, Donetski HC Donbas Ukrainast ja Ystads IF Rootsist.

Tallinn tegi Rootsi tippklubi vastu positiivse etteaste

Spordiklubi Tallast eurosarjas esindav HC Tallinn alustas korduskohtumist üheksaväravalisest kaotusseisust, olles päev varem Ystads IF-ile alla jäänud 21 : 30. Mäng algas võrdses heitluses ja ehkki Tallinn oli enamuse ajast tagaajaja osas, jõuti korduvalt viigini. 14. minutil tegi Kaspar Lees seisuks 5 : 5 ja võimalusi oli enamakski.

Suurepärases tõrjehoos oli vastaste 19aastane väravavaht Pontus Encrantz, peatades ka Leesi ja Dmõtro Turtšenko karistusvisked. Ystad spurtis 9 : 6 juhtima, aga järjestikused tabamused Rauno Ausilt, Leesilt ja Enrico Antonilt viigistasid seisu. Uuesti põgenesid rootslased ning võitsid avapoolaja 14 : 11.

Kui esimesel pooltunnil vedasid Ystadi mängu olümpiahõbedad Kim Andersson ja Dalibor Doder – kel kahe peale vanust 79 aastat – siis teisel said võimalusi nooremad pallurid. Vahe püsis pikalt kahe-kolme peal, Tallinn ei lubanud vastaseid eest, aga lähemale või viigini ka ei saanud.

Korraks libises Ystad viiega ette, kuid ridamisi tõrjeid Armis Priskuselt ja paar väravat Andrei Vahnovitšilt tõid 57. minutil tabloole numbrid 25 : 23. Ystad võttis siiski võidu tulemusega 27 : 24 ja edenes kaheksandikfinaali koondtulemusega 57 : 45. Lees viskas Tallinna kasuks kuus, Vahnovitš viis, Markus Viitkar ja Mikk Pinnonen kolm väravat.

„Täna võib kohe kõige ja kõigiga rahule jääda. Saime kenasti hakkama, nii kaitses kui ka rünnakul, Armis Priskus tegi hea partii. Selge, et vastane andis noortele võimalusi, kuid meie saime tulevikku silmas pidades väga hea positiivse kogemuse ning poisid ammutasid kamaluga enesekindlust juurde,“ hindas Tallinna peatreener Risto Lepp.