Mark Schmidt (keskel) kohtusaalisFoto: AFP/Scanpix
Doping
16. detsember 2020, 10:33

Eesti suusatajaid aidanud spordiarst tahab osaleda dopinguvastases võitluses: tean, kuidas süsteem töötab

Eesti talisportlastega koostööd teinud dopinguarst Mark Schmidt soovib kriminaalmenetluse ja võimaliku vangistuse järel vahetada pooli ning osaleda dopinguvastases võitluses. 

42aastane Mark Schmidt teatas teisipäeval Müncheni kohtusaalis, et temast võib tulevikus petturite püüdmisel kasu olla. Sellega soovib ta tehtut hüvitada, vahendab Saksamaa portaal MDR.de. Varasematel istungitel enesekindlalt istunud arst kahetses, et tema neli kaasosalist kohtusse jõudsid.

"Mul on nii kahju, et nemad endaga kaasa tirisin," ütles ta. "Pigem istuksin siin üksi."

Eeldatavasti selgub kohtuotsus 15. jaanuaril. Mark Schmidt võrdles oma olukorda arvutihäkkeritega, keda riigid kasutavad hiljem turvaaukude avastamiseks. Ka tema soovib tulevikus asuda "heade poolele". 

"Ma tean, kuidas süsteem töötab," selgitas kurikuulus Erfurdi arst. Mehe sõnul saaks ta dopinguvastasetele ametkondadele jagada näpunäiteid, sest ta teab, mis paneb sportlasi keelatuid aineid kasutama.

"Sooviksin alustada pigem eile kui täna. Kuid sellel teel on veel mõned takistused," nentis Schmidt. Rahvusvaheliste spordieeskirjade kohaselt pole tal lubatud suhelda sportlaste ega treeneritega, reeglite põhjal ei tohiks ta koostööd teha ka antidopinguorganisatsioonidega.

Müncheni prokuratuur süüdistab Schmidti enam kui sajas dopingukuriteos. Arsti teenuseid kasutasid ka Eesti murdmaasuusatajad Karel Tammjärv, Andreas Veerpalu ja Algo Kärp.