Sebastien Ogier (paremal) ja Julien Ingrassia (vasakul), nende keskel tähistab järjekordset triumfi Jost Capito.Foto: AFP/Scanpix
WRC
17. detsember 2020, 20:15

Rallimaailma endine valitseja hakkab vedama legendaarset vormel 1 tiimi

Williamsi vormel 1 meeskond teatas, et alates veebruarist on legendaarse Inglismaa tiimi tegevjuht sakslane Jost Capito.

62aastane Capito alustas karjääri mootorispordis 1985. aastal, mil hakkas arendama BMW sportautode jõuallikaid. 1989. aastal liitus Capito Volkswageni grupiga, jätkates tööd Porsche autospordi osakonnas. 1996. aastal tegi ta põgusa tööotsa Sauberis, kuni liitus rallimaailmaga, kus tema karjäär kujunes üliedukaks.

Alates aastast 1997 sai Capito tööandjaks Ford Perfomance ja just tema eestvedamisel arendati välja Ford Focus RS WRC mudel. Aastatel 2006 ja 2007 võideti konstruktorite arvestuses ralli MM-tiitel. Fordi rooli keerasid toona Mikko Hirvonen ja Marcus Grönholm.

Individuaalsest tiitlist jäädi ilma päris napilt. Aastal 2006 edestas Citroeni mees Sebastien Loeb soomlast Grönholmi kõigest punktiga. Tõsi, tegelikult oli prantslase ülevõim võimas, sest ta ei osalenud vigastuse tõttu viimasel neljal rallil. Enne seda näitas Loeb müstilist klassi: võites 12 etapist kaheksa ja lõpetades neli korda teisena. Ka hooaeg 2007 oli tegelikult põnev, sest Loebi edu Grönholmi ees jäi neljale punktile. Soomlane katkestas viimasest kolmest etapist kaks.

Aastal 2012. liitus Capito aga Volkswageni WRC meeskonnaga. Edu ei tulnud kaua oodata, sest alates aastast 2013 võitis Saksamaa autotootja neli võistkondlikku tiitlit järjest, kuni ootamatult teatati sarjast lahkumisest. Individaalsed tiitlid läksid sel perioodil kõik Volkswageni rooli keeranud Sebastien Ogier'le.

Pärast Volkswagenit töötas Capito lühikest aega McLareni vormelitiimi juures. Nüüd on tema vastutada aga Williamsi käekäik. Tänavu kihutasid Briti vormelite roolis Nicholas Latifi, George Russell ja Jack Aitken. Hooaja kokkuvõttes oli tegemist ainsa meeskonnaga, kes ei kogunud ühtegi punkti.

Ajalooliselt on Williams legendaarse vormelitiim, kelle roolis on maailmameistriks kroonitud Alan Jones (1980), Keke Rosberg (1982), Nelson Piquet (1987), Nigel Mansell (1992), Alain Prost (1993), Damon Hill (1996) ja Jacques Villeneuve (1997).