Maailma parim: Poola ründeäss Robert Lewandowski.Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
17. detsember 2020, 21:38

PALJU ÕNNE! Poolakas valiti esmakordselt maailma parimaks jalgpalluriks

Rahvusvaheline jalgpalli katuseorganisatsioon ehk FIFA jagas aasta parimate auhindu. Meestest võitis Poola ründaja Robert Lewandowski. Kolme sekka pääsesid ka portugallane Cristiano Ronaldo ja argentiinlane Lionel Messi.

FIFA Best auhinnagala toimus viiendat korda. Varasemad võitjad olid Ronaldo (2016 ja 2017), Luka Modric (2018) ja Messi (2019). Auhinda ei tohiks segi ajada Ballon d'Origa, mida peetakse kõige hinnatumaks individuaalseks auhinnaks jalgpallis. Ballon d'Ori ei tänavu välja ei anta. Kokkuvõttes on Lewandowski esimene poolakas, kes on võitnud ühe eelmainitud kahest auhinnast.

32aastane Lewandowski väärib kindlasti 2020. aasta maailma parima tiitlit. Tema vedamisel võitis Müncheni Bayern viis karikat: Saksamaa kõrgliiga, Saksamaa karikavõistlused, Saksamaa superkarikas, UEFA meistrite liiga ja UEFA superkarikas.

Hooajal 2019-20 lõi Lewandowski Bayerni kasuks 47 mänguga 55 väravat. Käimasoleval hooajal on vastav näitajad 17 ja 19. Samal ajal särab Lewandowski ka Poola koondise eest, kus tal on 116 matšiga kirjas 63 tabamust.

Kokku on poolakas karjääri jooksul võitnud koguni kaheksa Saksamaa meistritiitlit, kaks korda Dortmundi Borussiaga ja kuus korda Bayerniga. Enne Saksamaale kolimist krooniti ta Poznani Lechi särgis ka Poola tšempioniks.

FIFA valis aasta parimaks meesväravavahiks Bayerni ja Saksamaa puuriluku Manuel Neueri. Kummalise seigana võib lisada, et aasta sümboolsesse koosseisu valiti hoopis Liverpooli väravasuul seisev Alisson.

Meestreeneritest läks auhind Liverpooli Inglismaa meistriks tüürinud Jürgen Klopile. Veidi üllataval kombel jäi auhinnata Bayerni loots Hans-Dieter Flick, kes asus meeskonda tüürima 2019. aasta novembris. Sakslase saldo on seni 57 mängu, 49 võitu, viis viiki ja ainult kolm kaotust.

Veel võitjaid:

  • Parim naisjalgpallur - Lucy Bronze
  • Parim naistreener - Sarina Wiegman
  • Parim naisväravavaht - Christiane Endler
  • Parim fänn - Marivaldo Francisco da Silva

Aasta kõige ilusama värava lõi Tottenhami ja Lõuna-Korea staar Heung-min Son. Vaata ja naudi!