Jari-Matti Latvala (paremal ja Tommi Mäkinen (keskel)Foto: Reuters/Scanpix
WRC
18. detsember 2020, 13:44

TOYOTA UUS BOSS: Tommi Mäkineni mantli pärib Jari-Matti Latvala! (1)

Toyota rallimeeskond teatas, et nende tiimi hakkab juhtima 35aastane soomlane Jari-Matti Latvala, kes võtab ameti üle kaasmaalaselt Tommi Mäkineneilt.

Toyota suur juht ja liider Akio Toyoda tunnistas, et kui hakkas mõtlema Mäkineni mantlipärija peale, tuli talle esimesena meelde just Latvala nimi. Soome äss sõitis aastatel 2017-2019 Toyota roolis ning kokku kogus ta pika ja eduka WRC karjääri jooksul 18 etapivõitu.

„Sellest on aasta möödas, mil lõpetasime Jari-Mattiga sõitjalepingu. Nüüd on mul väga hea meel teatada sellisest uudisest. Kui hakkasin 2021. aasta tiimist mõtlema, lõi esimesena pähe Jari-Matti nimi. Suuresti seepärast, et meie tutvumises peale oleme mitmes olukordades leidnud väga kergesti ühise keele,“ teatas Toyoda.

Toyoda on alati öelnud, et Toyota fännid mängivad suurt rolli selles, et kuulus autotootja 2017.aastal sarja naasis. Kui Toyota comeback'i tegi, siis pakkus esimesi positiivseid emotsioone just Latvala, kes tuli avaetapil Monte Carlos teiseks ja võttis järgmisel, Rootsis peetud osavõistlusel esikoha. Need on hetked, mida Toyoda ei unusta.

„Ta mõtles alati fännidele ja meeskonnakaaslastele. Sageli nägin teda teda autost väljudes esimese asjana fännide poole jooksmas. Ta hoolis kõigist tiimiliikmetest mehhaanikutest insenerideni ja püüdis nendega võimalusel alati rääkida. Arvan, et selline suhtumine ja iseloom aitas tiimi tohutult ja oli üks põhjuseid, miks me meeskondliku MM-tiitlid võitsime,“ kiitis Toyoda.

Jaapanlane meenutas, et kohtas Latvalat esimest korda siis, kui too veel Volkswageni eest sõitis, ent ta rääkis oma Celica ja Corolla kollektsioonimasinatest nii suure kirega, et see avaldas koheselt muljet. Juba varsti keeraski Latvala Toyota rooli.

„Ta armastas meie Yarise WRC masinat, hoolitses selle eest hästi ja tegi selle tugevamaks. Olen ise suur autode armastaja ja ma mäletan hästi, kui hea meel oli mul näha, kuidas ta autosid üleüldiselt ja Toyotat armastas,“ lisas Toyoda.

Toyoda arvates on Latvala sobilik kandidaat ka seepärast, et ta on võitjamentaliteediga, ent samas julgeb võtta vastutust.

„Me vihkame kaotamist, see on meil väga sarnane omadus. Kui ta 2017. aastal Austraalias katkestas, oli tema ju kõige suurem pettuja, kuid sellegipoolest tuli ta tiimi ette vabandama oma vea eest. Tal on tugev vastutustunne. Ja ma tean, et kaotamise vihkamine teeb tiimi tugevamaks,“ märkis Toyoda.

Jaapanlase sõnul pole küll Latvalal tiimi liidrina kogemust, ent kõik vajalikud isikuomadused selleks peaks klappima ning seega usaldab ta soomlasele selle vastutusrikka töö kindlameelselt.

Latvala ise sõnas, et on aust väga liigutatud, ent teab samas, et tööle tuleb asuda kiiresti, sest uus hooaeg koputab juba uksele.

„Olen väga elevil jätkamaks tööd, mida koos Tommiga alustasin. Tiimi juhina pean nüüd nägema palju laiemat pilti. Pean kõiki motiveerima töötama ühise eesmärgi nimel, et teeksime parima tulemuse. See on uus väljakutse ja võtan selle rõõmuga vastu,“ kommenteeris Latvala.

„Tommi tegi fantastilist tööd, sest töötas meeskonna nullist üles ja viis vägevate tulemusteni. Aga loomulikult on alati arenemisruumi ja ma kavatsen oma kogemuse sõitjana ning suhtlemise tiimi bossidega pöörata eduks. 2021 on kohe käes, aga stardipakett on hea, sest auto on end tõestanud ja sõitjaterivi kõva. Ja kõik teavad, mida peab Monte Carlos edukaks olemiseks tegema,“ märkis Latvala.

Tema põhiabilistena asuvad tegutsema spordidirektor Kaj Lindström, tehniline direktor Tom Fowler ja projekti direktor Yuichiro Haruna.