Petter Northug.Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
21. detsember 2020, 17:28

Petter Northug läheb trellide taha ja jääb eluks ajaks lubadest ilma (4)

Oslo ringkonnakohus määras Norra suusalegendile Petter Northugile seitsme kuu pikkune vanglakaristus, lisaks jääb ta eluks ajaks juhilubadest ilma.

Prokurör oli nõudnud kaheksa kuu pikkust karistust, ent Northugi kaitsja Halvard Helle hinnangul oli see liiga karm. Tema hinnangul oleks õiglasem olnud umbes viie või isegi nelja kuu pikkune vangistus. Selle pidavat 15 protsendi võrra leebemaks tegema ka tõik, et norralane tunnistas oma teod ausalt üles.

Lõpuks otsustas kohtunik määrata siiski seitsmekuuline vanglakaristus. Northug saab aga juba kuu aega pärast kinniistumist taotleda jalavõrule üleminekut, mis võimaldaks tal koju pääseda. Norra seaduste järgi on see võimalik kuni kuue kuu pikkuse karistuse puhul.

Northug arreteeriti tänavu 13. augustil, kui ta jäi vahele kiiruse ületamisega. Dokumenteeritud kiiruseületamisi on kohtutoimikus tervelt neli. 10. augustil sõitis norralane 203 km/h, kuigi lubatud oli 80. Kaks päeva hiljem sõitis ta samuti 80 alas, kuid kiirusmõõdik näitas 204. Veel päev hiljem saavutas ta samasuguse kiirusepiiranguga tsoonis 221 km/h. Samuti 13. augustil jäi ta teises kohas vahele kiirusega 168 km/h.

Seejärel leiti tema kodust läbiotsimise käigus kuus grammi kokaiini, 0,6 grammi 0,6 grammi MDMA (narkootiline aine metüleendioksümetamfetamiin) ning rahusteid: kolm tabletti Diazepami ja kaks tabletti Alprazolami.

Northug ise tunnistas pärast vahelejäämist oma teod koheselt üles.

"Seda on raske tunnistada. Mul on tõsine probleem. Olen kuritarvitanud alkoholi ja uimasteid. Ma pole seda tõsiselt võtnud ning olen seda lähedaste eest varjanud," tõdes Northug augustis pressikonverentsil.


Northugile on ka varem määratud vanglakaristus, kuid toona ta reaalselt trellide taha ei läinud. 2014. aastal põhjustas ta purjus peaga avarii ning valetas seejärel politseile. Talle mõisteti selle eest 50 päeva vangistust ning ligi 17 500 euro suurune trahv, ent karistuse sai ta ära kanda kodus jalavõruga.

Northug on 13kordne murdmaasuusatamise maailmameister ja kahekordne olümpiavõitja. Ta teatas karjääri lõpetamisest 2018. aasta detsembris.