Kris Meeke.Foto: Stanislav Moshkov
Auto-Moto uudised
26. detsember 2020, 14:32

Tänaku endine tiimikaaslane võttis vastu uue väljakutse, mida võrdleb lumelauasõiduga

41aastane ralliäss Kris Meeke võttis vastu uue väljakutse ja on sellest vaimustuses. Ta kihutab 2021. aasta Dakari kõrberallil. Äsja testis põhjaiirlane oma autot ja tunnistas, et tundis sama suurt elevust nagu väike laps jõulude ajal.

Dakari ralli algab Saudi Araabias 3. jaanuaril ja vältab 14 päeva. Meeke sõidab PH Spordi Zephyr T3-ga. Ralli kogupikkus on ligi 8000 km. Äsja läbis ta Dubais testi, mis tekitas vanameistris vägevaid emotsioone.

„Ma olen 41aastane, aga kui te oleks näinud mu nägu pärast düünides kihutamist - olin nagu pisike poiss jõulude ajal,“ avaldas ta oma muljeid ajakirjale Autosport.

„Armastan lund. Olen sõitnud lumelauaga värskel puudril, kui saad kasutada kogu mäge. Düünidel autoga sõitmisel tekib sama tunne, saad kihutada värskel lumel nii pikalt kui tahad, lihtsalt kulged ja surfad. See tunne on väga eriline, kuid sain ruttu aru, et kõrbe tuleb austada.“

Kris Meeke. Foto: Martin Ahven

Meeke tõi välja, kui palju mõjutab nähtavust päikese nurk. Keskpäeval ei näe, kus düünid lõppevad ja asi läheb eriti keeruliseks. „Peab olema väga ettevaatlik,“ tõdes ta.

Kui Meeke osaleb Dakari rallil esimest korda, siis tema kaardilugeja Wouter Rosegaar on viimasest 14 rallist läbinud 13. Seega autos kogemust jagub.

Esialgu oli kaalukausil ka variant, et Meeke'i kõrval istub tema endine paarimees WRC aegadest ehk Sebastian Marshall. Samas saadi kiirelt aru, et kaks kollanokka koos ei oleks parim variant. „Seb on noor kutt, 30 või 31. Ehk on ta Dakari jaoks veel liiga noor,“ ütles Meeke naerdes.

WRC sõbrad leiavad Dakari stardinimekirjast mitmeid tuttavaid nimesid. Stardis on näiteks Carlos Sainz - Lucas Cruz, Nasser Al-Attiyah - Matthieu Baumel, Sebastien Loeb - David Elena ja Martin Prokop - Viktor Chytka.

Meeke hakkas WRC sarjas kihutama juba aastal 2002, kuid esimese täishooajani jõudis ta alles aastal 2014. Kohe kihutas ta Citroeniga poodiumile ja tõestas, et võib olla üks kiiremaid mehi maailmas. Kuid tema karjääri jäid saatma mitmed sõiduvead, mis läksid kalliks maksma. Viis aastat kihutas ta Citroeniga, kuni liitus hooajaks 2019 Toyotaga, mis jäi talle ka viimaseks. Meeke võitis viis rallit ja käis poodiumil 13 korda.

Toyotas oli ta Ott Tänaku meeskonnakaaslane ja üheskoos saavutati võistkondlik teine koht. Individaalseks maailmameistriks kroonit sel hooajal Tänak.