Vanad sõbrad: Cristiano Ronaldo ja Lionel Messi.Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
27. detsember 2020, 22:29

ÜLEVAADE | Juventuse ja Messi valitsusajad saavad läbi?

Jõulude ajal on jalgpallimaailmas luubi all peamiselt Inglismaa jalgpall, kuid teeme siinkohal põguse ja kiire ülevaate, mis toimub mujal!

Itaalia – Juventuse hegemoonia saab lõpuks läbi?

Rohkem kui pool hooajast on veel ees, ent jõulueelse seisuga tasub murelik olla Torino Juventuse fännidel. Jõululaupäeva eelsel päeval kaotas üheksal viimasel aastal riigi meistriks tulnud Juventus ühe õhtuga koguni kuus punkti.

Esmalt jäädi ajaloos esimest korda koduväljakul alla Fiorentinale ja seda koguni 0 : 3. Pärast mängu rahuldati Napoli apellatsioon 4. oktoobril ärajäänud mängu osas. Napoli ei ilmunud mängule, kuna positiivse dopinguproovi andsid Eljif Elmas ja Piotr Zielinski ning Juventusele määrati 3 : 0 võit. Ülemkohtus võeti Napoli protesti aga kuulda ning Juventus jäi võidupunktidest ilma. Kordusmäng peetakse millalgi jaanuaris.

See aga tähendab, et kuigi Juventusel on küll üks mäng vähem peetud, siis liidritest jäädakse maha juba kümne punktiga. Madridi Reali järel edukuselt Euroopa paremuselt teine klubi AC Milan pole küll ammu Meistrite liigas mänginud ehk Serie As nelja hulka tulnud, kuid sel hooajal püsitakse 14. vooru järel kaotuseta ning võideldakse tiitli nimel.

AC Milanil on koos 34 silma (14 mängust), neist vaid punktiga jääb maha linnarivaali Milano Inter (14 mängu). Kolmas on AS Roma 27 (14), neljas Sassuolo 26 (14), viies Napoli 25 (13), kuues Juventus 24 (13), seitsmes Atalanta 22 (13) ja kaheksas Rooma Lazio 21 (14) punktiga.

Ragnar Klavani tööandja Cagliari on 14 punktiga 15. positsioonil. 6. jaanuaril leiab Milanos aset hooaja ehk tähtsaim kohtumine AC Milani ja Juventuse vahel. Kui Milan on edukas, võib juba väga tugevalt mängida mõttega, et Andrea Pirlo juhendatav Juventus peab meistritiitlist suu puhtaks pühkima.

 

Hispaania – Messi individuaalne valitsusaeg saab ümber?

Selle hooaja kummalised signaalid Barcelona ümber on kandunud ka palliplatsile. Suvel klubist lahkuda soovinud Lionel Messil oleks justkui psühholoogiline probleem ning seda näitab tavatu statistika. 14 mänguga on Messi Hispaania kõrgliigas kirja saanud vaid seitse väravat ja ühe resultatiivse söödu, mis on ilmselgelt liiga nadi näitaja mehe kohta, kellest sai eelmise hooaja järel esimene jalgpallur ajaloos, kes on Euroopa viies tippliigas liigas saanud ühel hooajal kokku üle 20 värava ja üle 20 väravasöödu.

Eriti murettekitav on stastistika ka seetõttu, et Messi ei mängi sugugi kehvast ja tekitab endale väga palju võimalusi, ent pallid ei taha kuidagi sisse minna. Messi on 14 kohtumisega proovinud vastase väravavahti koguni 60 korda, millest 72% on raamidesse läinud, ent vaid 12% võrku.

Nii kehva realiseerimisprotsenti pole Hispaanias kellelgi teisel. Olgu märgitud, et väravaküttide edetabelit juhivad Karim Benzema (Madridi Real), Iago Aspas (Celta Vigo) ja Gerard Moteno (Villarreal) kaheksa tabamusega. Ent kuigi tabamusi on Messist vaid üks enam, on realiseerimisprotsent kõigil kolmel oluliselt kõrgem: Benzemal ja Morenol 24% ning Aspasel 33%.

Kuna La Ligas on Messi väravad Barcelonat enam kui kümme aastat tassinud, peegeldub Messi allpool arvestust olev väravavorm ka liigatabelis. Tabelit juhivad 32 puntkiga Madridi klubid Atleticio ja Real, ent Atleticol on peetud kaks mängu vähem (13). Kolmas on Real Sociedad 26 punktiga (16 mängu), kellele järgnevad Villarreal 26 (15), Barcelona 25 (14), Sevilla 23 (13) ja Granada 21 (14) silmaga.

 

Prantsusmaa – PSGs algas uus ajajärk!

Selle aasta jõulud möödusid pigem nukramates nootides Saksamaa jalgpallitreeneri Thomas Tucheli jaoks, kes lasti jõululaupäevaeelsel ööl Pariisi Saint-Germaini peatreeneeri kohalt lahti. PSG pole liigahooaega kõige paremini alustanud ning 17. vooru järel hoiavad liidrikohta Lyon ja Lille 36 silmaga. Kuna PSG jääb maha vaid ühe punktiga, siis usutavasti pole see sakslase vallandamise põhipõhjus.

Euroopa jalgpalliajakirjanduses räägitakse pigem kuulujutte, et PSG omanikele ei meeldinud mitte üks raas Tucheli eelmise nädala alguses antud intervjuu, kus ta mainis, et ei tundnud end esimesel aastal PSG juures mitte niivõrd jalgpallitreeneri vaid spordiministrina. Kusjuures Tuchel väidab tagantjärgi, et see lause rebiti kontekstist välja. Kuid võib olla üsna kindel, et Tucheli vallandamisplaan küpses PSG-l juba varem, sest jõulude järel sõlmiti juba leping endise Tottenhami lootsi Mauricio Pochettinoga.

 

Saksamaa – Bayern ja Lewandowski jätkavad valitsemist!

Bundesligas on 13. voori järel kõik nii “nagu peab”. Kuigi Müncheni Bayernile antakse kõvasid lahinguid, on nad 30 punktiga liigatabeli liidrid, kahe puntkiga jäävad maha Leverkusen ja Leipzig. Väravaküttide edetabalit juhib FIFA aasta parim jalgpallur Robert Lewandowski koguni 17 tabamusega, järgmisena jääb Erling Haaland maha seitsme kolliga. Võib üsna kindlalt väita, et kõige pikema pingiga Bayern liigub tasapisi oma üheksanda järjestikkuse tiitli poole.