Jüri Vips ja Helmut Marko.Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool
Vormel 1
29. detsember 2020, 17:45

Helmut Marko selgitab, miks eelistati esialgu Sergio Perezit ega antud võimalust Jüri Vipsile

Red Bulli vormeliimpeeriumi noortetööd hinnatakse kõrgelt, kuid kuidas jõuti nüüd hoopis sinnani, et esindusvõistkonda palgati uueks hooajaks 30aastane mehhiklane Sergio Perez? Selgitab noorteprogrammi boss Helmut Marko.

Red Bullis sõidavad seega Max Verstappen ja Perez, sama tsunfti teises tiimis ehk AlphaTauris tallavad gaasi Pierre Gasly ja Yuki Tsunoda. Marko kinnitas Motorsport Totalile antud usutluses, et 2022. aastal võib oma võimaluse vormel 1 sarjas saada ka Jüri Vips. Järgmisel aastal lööb eestlane kaasa vormel 2 etappidel. Võimalik, et Vips jätkab ka Red Bulli ja AlphaTauri varusõitjana, nagu tegi seda tänavuse hooaja lõpus.

Perez sai aastase lepingu ja ainsa vormel1 jaoks päris uue näona tuuaksegi pardale 20aastane Tsunoda. „Mul on kahju, et esimest korda pärast 2010. aastat tõime vormel 1 sarja juurde vaid ühe juuniori, kelleks on Tsunoda,“ rääkis Marko.

Jüri Vips vormel 1 auto roolis. Testil näitas ta igati konkurentsivõimelist kiirust! Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool

Seejärel läkski jutt Vipsile, kelle hooaja rikkus ülemaailmne pandeemia. Tegelikult pidanuks eestlane osalema Jaapani Super Formula sarjas, kuid koroonaviirus ja karantiininõuded keerasid kõik tuksi. Ometi õnnestus Vipsil saada vormel 1 superlitsents, tõusta Red Bulli ja AlphaTauri varusõitjaks ning osaleda vormel 1 testimisel.

„Jüri sõitis sel aastal Jaapanis. Ta testis autot, kuid suurema osa ajast istus karantiinis, sest Jaapani ja Euroopa vahel olid karmid reisipiirangud. Pikk jutt lühidalt: meil polnud kedagi Red Bulli vormelisse edutada,“ selgitas Marko, miks palgati väljaspoolt oma süsteemi Sergio Perez. Teisisõnu välditi riski ning värvati ennast tõestanud kogenud mees, kuid seda lühiajalise lepinguga.

Markolt küsiti, kas Pereze palkamise otsus mõjutab kuidagi ka pikaajalisemat plaani oma sõitjate vormel 1 sarja edutamise osas.

„Ei. Meil on Jüri Vipsi ja Liam Lawsoni näol olemas kaks tippsõitjat. Lisaks Jehan Daruvala, kes viimase sõidu võitis,“ vihjas Marko selgelt, et peab Vipsi talendist endiselt väga lugu.