Talisport
2. jaanuar 2021, 14:16

Eesti meister Tomingas: ma ei ole oma parimas seisus, aga õnneks on Oberhofini natuke aega

Täna Otepääl toimunud laskesuusatamise Eesti meistrivõistlustel saavutasid sprindidistantsidel esikoha Tuuli Tomingas ja Raido Ränkel.

Mõlemad tiirud eksimusteta läbinud Tomingas tuli 7,5 km distantsil ka Leedu meistriks, sest samas toimusid Leedu lahtised meistrivõistlused. 

Tomingas nentis, et võttis tänast kui tugevat treeningut ja lahtisõitu järgmisel nädalal toimuvaks Oberhofi MK-etapiks. "Ei tea, mitmes meistritiitel on," sõnas ta. "Ega neid ülemäära palju pole, ma pole kunagi Eesti võistlusi ülemäära tõsiselt võtnud. Need on rohkem hea treeningu eest."

Kui laskmine õnnestus Tomingasel täpsuse poolest ideaalselt, siis suusapoolega ta ei jäänud rahule. "Kuidagi kehvasti on siin kodus välja kukkunud, ettevalmistust sisuliselt ei saanudki korralikult teha. On olnud muud majandamist. Ma ei ole oma parimas seisus, aga õnneks on Oberhofini natuke aega. Jõuab veel kosuda."

Nii Eesti kui Leedu meistrivõistluste arvestuses sai teise koha Regina Oja (2+0; +1.00,0). Kas kodumaal maksab ainult võit? "Eks ikka tuled parimat andma. Tulemus on, mis on, idee poolest tahaks sooritusega rahul olla. Täna kaks trahvi pole see. Eestis andestatakse rohkem, sama tulemus MK-l väga kaugele ei vii," märkis Oja.

Suusasõidu kohta lisas ta järgmist: "Küllaltki kerge ring oli maastiku ja kõige mõttes. Natuke aeglasemad olud, sest lund sadas. Olen saanud aja maha võtta ja võib-olla ka treeningumetoodikat muuta. Selle koha pealt oli täitsa okei. Särtsakust oli ja viimasel ringil jõudsin ka sõita."

Kaks pronksmedalit sai kaela Johanna Talihärm (1+2; +1.27,0). "Eks mingil määral oli võistlus ikka oluline, samas see polnud see start, mille peale oleme vormi ajastanud," sõnas Talihärm.

"Sõidus oli okei seis. Arvasin, et pole väga terav, aga polnud ka midagi hullu. Oli ootuspärane. Püstitiirus olen kõige rohkem pettunud, kaks on seal ikka väga palju. Arvan, et see on parandatav."

Meeste 10 km distantsil said kolmikvõidu leedulased Vytautas Strolia, Tomas Kaukenas ja Karol Dombrovski, kelle järgnesid Kristo Siimer (1+1; +44,8), Robert Heldna (0+1; +1.10,4) ja Raido Ränkel (2+2; +1.12,5). Täiskasvanute Eesti meistriks krooniti 6. koha saanud Ränkel, sest Siimer ja Heldna võistlesid juunioride arvestuses.

"Pihta oleks pidanud laskma ikka," sõnas 2019. aasta kevadel ala vahetanud endine murdmaasuusataja Ränkel. "Väga tuim oli kuidagi. Eile pea valutas, täna pea valutab... Kuidagi kergus ei ole nii hea kui oli mõned päevad tagasi.

Laskmisest: "Lamades oleks võinud ikka viimase alla saada. Ma pole Intsu (peatreener Tobreluts – M. T.) ega kedagi näinud, ei tea, kuhu need läksid, aga usun, et väga suured vead polnud. Püsti oli päris keeruline lasta. Sõidu pool polnud kõige parem, esimene ring oli okei, siis läks järjest raskemaks."

Vanematele koondisekaaslastele ära teinud Siimer: "Tunne on hea. Rajal oli ka tunne hea. Võib olla õnnelik.

Tegelikult ma ei lasknud hästi, kaks trahvi sprindis... Mehed panid rohkem (nii Ränkel, Rene Zahkna kui ka Kalev Ermits tegid neli möödalasku – M. T.), seepärast võitsin. Ma muidugi ei tea sõiduaegu, aga sõit oli küll parem kui detsembris. Raido on koguaeg natuke kiirem olnud, aga arvan, et vahe polnud minut nagu oli Euroopa võistlustel."

Ta lisas: "Mu tase ongi selline, et kui lasen natuke paremini, siis peangi võitma. Ise lootsin, et selline vorm tuleb juba hooaja alguses. Ühe võistluse põhjal on vormi muidugi raske hinnata, võib-olla teistel oli [täna] kehvem, aga paremaks on kindlasti läinud."

Homme on Otepääl kavas ühisstardist sõiduga Eesti meistrivõistlused.