Klassikasprindi FIS-võistlus Otepääl.Foto: Maria Kilk
Talisport
2. jaanuar 2021, 20:12

GALERII | Otepää klassikasprindi naiste võitja üllatas ennastki, meeste parim suusatanuks parema meelega Tour de Skil

Otepääl toimunud klassikasprindi FIS-võistluse võitis meestest Martin Himma (Karupesa Team) ja naistest Kaidy Kaasiku (Ambla spordiklubi).

Meeste võitja selgitasid lõpusirgel Himma ja Henri Roos (Spordiklubi CFC), kindla kolmanda koha võttis Karl Sebastian Dremljuga (Võru suusaklubi) ja finaali viimase kohaga pidi leppima Anders Veerpalu (Suusaklubi Jõulu). Stardis oli 46 meest, veerandfinaali pääsesid 16 paremat.

Kaks nädalat tagasi Dresdeni vabatehnikasprindis esimest korda MK-punkte teeninud Himma võistelnuks praegu parema meelega Tour de Skil, kuid kahjuks jäi too minek raha taha.

Tehvandil tuli ta starti favoriidina ega vääratanud. Ta suusatas parima aja ka eelsõidus ning võitis järjepanu kõik kohasõidud. „Lihtsat sõitu küll ei oodanud,” märkis Himma. „Isegi imestasin, et suutsin eelsõidu võita. Tunne läks iga sõiduga paremaks, eelsõidus tundus, et täna pole seda minekut. See oli juba viies võistlusnädalavahetust järjest. 

Viimases sõidus oligi [plaan] tõusul maksimaalselt, taktikaliselt tegin veerand- ja poolfinaalist parandused ning võtsin viimaseks laskumiseks sisekurvi. Sellega võitsin Roosi. Lõpuspurt oli tugev, paari tasakaalukõikumisega, aga hea tugev tunne oli ja tuli võit.”

Meeste klassikasprindi võitis Martin Himma. Foto: Maria Kilk

Olgugi et konkurents oli kodune, kui mõned veerandfinaaliga piirdunud leedulased välja arvata, pakkus võistlus Himmale rõõmu, ärevust ja kõike muud, mida spordist oodata. „Ütleks, et täna oli isegi raskem, sest siin oli nii palju sõpru ja tuttavaid, kes ergutavad ja kellele tahaks show’d teha ja võidu kohale tuua. Selle võrra oli raskem,” sõnas ta.

Ta nõustus ajakirjaniku tõdemusega, et eriti vinge olnuks siis, kui saanuks Marko Kilbiga joonele panna, ent Kilp võistles täna Šveitsis Tour de Skil. „Eks meil ongi Markoga sel aastal huvitav, et kes milles tugevam on. Marko on klassikasprindis kindlasti tugev, aga ma ei ütle, et ma nõrgem olen,” ütles Himma ja avaldas lootust, et ehk näeb toda duelli 16. jaanuaril Eesti meistrivõistlustel.

Naiste finaalis näitas kõige võimsamaid paaristõukeid Kaidy Kaasiku, kes edestas lõpusirgel Aveli Uustalu (Alutaguse suusaklubi). Kolmanda koha sai võitja kaksikõde Keidy Kaasiku (Ambla spordiklubi) ja neljanda Teiloora Ojaste (Karupesa Team). Parima FIS-punktiga startinud Johanna Udras pidi leppima poolfinaali ja kokkuvõttes 6. kohaga.

Naiste klassikasprindis esikolmik: Kaidy Kaasiku (keskel), Aveli Uustalu (vasakul) ja Keidy Kaasiku. Foto: Maria Kilk

Kaidy Kaasiku möönis, et võit üllatas ennastki. „Pean end pigem distantsisõitjaks,” osutas ta. „Iga sõiduga läks enesetunne paremaks, arvan, et sellepärast tuli ka võit.”

Tema plaan finaaliks oli tõusul taga passida ja laskumise lõpus tuulest välja tulla ning pikal lõpusirgel kõik mängu panna. See õnnestus ideaalselt. „Natuke rõõmu pakub [kodune võit] ikka, ammu pole midagi sellist olnud, aga tahaks ikka maailmas läbi lüüa,” sõnas 19aastane suusaneiu, kelle hooaja suurim eesmärk on hea esinemine juunioride MMil. Ja kui läheb õnneks, siis soovib ta osaleda ka täiskasvanute MMil.

Naisi oli stardis 30. Meeste tulemustega saab tutvuda siin ja naiste omadega siin.

Homme toimuvad Otepääl eraldistardist vabatehnika Eesti meistrivõistlused, naistel 5 ja meestel 10 km.