Paul Westphal.Foto: Matt Slocum
Korvpall
2. jaanuar 2021, 22:29

Suri NBA legend, kes mängis ka ajaloolises USA ja Eesti koondise matšis

Täna suri 70 aasta vanuselt USA korvpallilegend Paul Westphal, kellel alles mullu augustis oli diagnoositud ajukasvaja.

Westphal tuli küll 1974. aastal Boston Celticsi ridades NBA meistriks, kuid tõeliselt tegi ta endale nime Phoenix Sunsis, kellega ta liitus 1975. aastal. Tagamängija aitas Sunsi juba aasta pärast NBA finaali ning viiel aastal järjest valiti ta NBA tähtede mängule. Just tänu mängijana tehtud vägitegudele valiti ta 2019. aastal korvpalli kuulsuste halli.

Pärast mängijakarjääri lõppu asus Westphal tööle treenerina. Esmalt töötas ta ülikoolimeeskondadega, kuid 1989. aastal liitus abitreenerina Sunsiga. 1992. aastal nimetati ta Sunsi peatreeneriks ning kohe oma esimesel hooajal viis ta Sunsi ka NBA finaali, kus kaotati küll Chicago Bullsile. Treeneritööle tõmbas ka Seattle SuperSonicsit ja Sacramento Kingsi juhendanud Westphal joone alla 2016. aastal, pärast mida töötas ta televisoonis korvpallieksperdina.

Paul Westphalil oli muuseas oma väike side ka Eestiga. Ta kuulus 1970. aastal Eesti käinud USA noortekoondisesse, kellele meie koondis ajaloolises mängus 88 : 82 tuule alla tegi.

Üht Westphaliga seotud episoodi mängu algusest meenutas suvises Õhtulehe korvpallipodcast'is "Viies veerandaeg" toona ka ise platsil mütanud Jaak Salumets.

"Tollal pealt ei pandud eriti veel, aga mul õnnestus kohe mängu alguses Paul Westphali käest pall ära lõigata ja lajatasin pealt sisse," muheles Salumets..