Eesti koondis.Foto: Martin Ahven
Käsipall
3. jaanuar 2021, 08:16

Täna kogunev meeste käsipallikoondis valmistub mängudeks Bosniaga

Pikalt Eesti meeste käsipallikoondisel aastavahetust tähistada ei lubata. Juba täna kogunetakse Põlvas, et valmistuda 2022. aasta Euroopa meistrivõistluste valikmängudeks Bosnia ja Hertsegoviinaga. Esimene vastasseis toimub 6. jaanuaril Mesikäpa hallis ja teine neli päeva hiljem võõrsil, Bugojno linnas.

Algupäraselt pidid kohtumised toimuma märtsis ja aprillis, ent Euroopa Käsipalliliit (EHF) tõstis meie rahvusmeeskonna ning mitmed teisedki valikmängud jaanuari algusesse. Viirusekriis tekitas kaose ka käsipallikalendris ning EHF pidi leidma mängupäevi, sest jaanuaris toimub MM-finaalturniir ning märtsis peetakse OM-valikmänge.

„Olukord on keeruline kõikjal ja igas eluvaldkonnas, käsipall pole mingi erand. Nii peame meiegi kohanema ja hakkama saama parimal võimalikul viisil. Ehkki sellistes tingimustes pole just lihtne ülesanne koondist kokku saada,“ tunnistas Eesti koondise abitreener Martin Noodla.

Nagu novembris Austria ja Saksamaaga, ei saa nüüdki koondist aidata Mait Patrail, Dener Jaanimaa, Jürgen Rooba ja Hendrik Varul. Vigastatud on Henri Sillaste ja Alfred Timmo ning eemale jääb ka Ott Varik. Samas lisanduvad välisklubidest Karl Roosna, Robin Oberg ja Martin Grištšuk ning kaks Põlva Serviti pallurit – Otto Karl Kont ja debütant Jürgen Lepasson.

„Eri riikides kehtivad erinevad reeglid karantiinide osas, seega tuleb aru saada koondisesse tulekuga tekkivatest probleemidest. Euroopas on esinenud juhtumeid, kus mängijad jäävad koondisejärgse isolatsiooni ajal palgata ning nüüd, hooaja teises pooles, on paljudel õhus uue lepingu küsimus,“ suhtub Noodla koondislaste muredesse mõistvalt.

„Ma ei raiska energiat mõeldes, keda me ei saa kasutada. Väga eriline aasta on selja taga ja alustame uut positiivse mõtlemisega ning lähme võitlema nende palluritega, kes meil on. Väljakutse on tugeva Bosniaga mängimine igal juhul ja vastane saab kokku peaaegu sama tiimi, kes osales mullu EM-finaalturniiril,“ teadis koondise peatreener Thomas Sivertsson.

„Meil on mõned lisandujad, aga Grištšuk oli laagris Poolas kaks aastat tagasi, nii et päris uus pole meie mänguplaan temalegi. Timmo vigastus on valus löök, aga mängujuhina saame kasutada Kristo Voikat, Obergi või Roosnat, mis annab uusi võimalusi. Vasakukäelisi pallureid tuli ka juurde, nii ei pea Andris Celminš päris 60 minutit rabama,“ lahkas Sivertsson.

Eesti alustas EM-valiksarja 2. alagrupis kahe kaotusega, jäädes võõrsil alla Austriale ja kodus Saksamaale. Bosnia ja Hertsegoviinaga on Eesti kohtunud kümme korda ning saanud viie kaotuse kõrvale kolm võitu ja kaks viiki. Viimati mängiti 2017. aasta oktoobris Tallinnas ja Eesti võttis MM-valikmängus 29:25 võidu.

Eesti koondis EM-valikmängudeks Bosnia ja Hertsegoviinaga: Martin Johannson (Bukaresti Steaua), Kristo Voika (Helsingi IFK), Karl Toom, Armi Pärt (mõl HK Varberg), Martin Grištšuk (Praha HC Dukla), Robin Oberg (AIK Stockholm), Karl Roosna (1. VfL Potsdam), Andris Celminš, Henri Hiiend, Mathias Rebane, Otto Karl Kont, Jürgen Lepasson (kõik Põlva Serviti), Markus Viitkar, Armis Priskus, Kaspar Lees (kõik HC Tallas), Rasmus Ots (Viljandi HC). Peatreener Thomas Sivertsson, treenerid Martin Noodla ja Janne Ekman, füsioterapeut Margus Parts.