Martin Himma saavutas kaks päeva järjest Otepääl esikoha. Eile klassikasprindis, täna Eesti meistrivõistluste 10 km vabatehnikas.Foto: Maria Kilk
Talisport
3. jaanuar 2021, 19:35

Eesti meister Himma: ebareaalselt raske oli

Täna Otepääl toimunud eraldistardist vabatehnikadistantsidel krooniti Eesti meistriteks Martin Himma (Karupesa Team) ja Aveli Uustalu (Alutaguse suusaklubi). Kui esimene lootis favoriidina lihtsat tööpäeva, siis teine üllatas võiduga ennastki.

Himma läbis 10 km distantsi ajaga 23.17,1 ning edestas hõbedameest Kaarel Kasper Kõrget finišis vaid 3,7 sekundiga. Seejuures andis Himma viimase 2,5kilomeetrise ringiga Kõrgele kümmekond sekundit ära. Pronksmedali võitis Henri Roos (+14,7), kes oli absoluutarvestuses lätlase Indulis Bikse järel neljas.

Võidumees märkis lõpujoone taga lumel hingeldades, et viies järjestikune võistlusnädalavahetus andis kõvasti tunda. Eile triumfeeris ta Otepääl klassikasprindi FIS-võistlusel.

"Päris ebareaalselt raske jah," lisas ta pisut hiljem Õhtulehele. "Kui aus olla, siis ootasin lihtsat võistlust. Teadsin, et peaksin uisudistansil tugevam olema. Üritasin ilma pingeta peale tulla, aga see oli jube raske. Tundsin juba esimesel ringil, et jalad on tõusul nii kinni. Viies nädal, ebareaalselt palju võistlusi järjest. Mõtlesin, kas tulengi üldse sellele võistlusele, aga tegin ära. Lihased pole taastunud, massaažipool on tegelikult ikkagi halb, sellepärast oli ikka raske."

Tuntavalt keeruliseks kujunes Himma jaoks viimane ring. "Siin pole palju tõusu, aga nendel oli hing nii kinni. Selline tunne, et terve viimane ring oli lõpuspurt. Tulin, kuidas jaksasin. Hea, et liiga palju ära ei andnud, võit jäi õnneks mulle," rõõmustas ta.

"Teadsin, et tagasipöördel – sealt on umbes kilomeeter tulla – oli edu seitse sekundit. Treener ütles, et ära nüüd ära anna. Tulin, kuidas jaksasin, aga suutsin veel [sekundeid] ära anda. Ajad olid teada, selle võrra oli lihtsam."

Himma on nüüd neljakordne Eesti meister. "Ikka on äge [võita]. Nüüd ongi eesmärk koguda number võimalikult suureks. See on oluline, aga lõpuks loeb, mida teed maailmatasemel," tõdes Otepääl elav ja treeniv 21aastane suusataja, kes saab nüüd järgmise nädalavahetuse võistlemisest puhata.

Naiste 5 km eraldistardist vabatehnikadistantsi võitis endalegi üllatuseks 20aastane Aveli Uustalu ajaga 13.02,5. Tema ülekaal oli mäekõrgune, sest Anette Kasemets kaotas teisena 20,7 ja 40aastane Tatjana Mannima kolmandana 22,7 sekundit.

"Kas ta nüüd lihtne oli..." ütles Uustalu. "Eile oli ka ikkagi tugev sprindivõistlus, aga tõsi, endalegi üllatuseks võitsin täna. Ei läinud võidumõtetega [starti], tahtsin teha vabatehnikas võimalikult hea sõidu ja anda endast parima, sest hooajaeelne ettevalmistus on olnud rohkem klassika peal. Oli üllatus, et olen suuteline vabatehnikas Eesti meistritiitli võitma."

Aveli Uustalu pildil paremal. Foto: Maria Kilk

Ta lisas, et tänane võistlus oligi sel hooajal põhimõtteliselt esimene kiirem töö vabatehnikas. Rõhk on läinud klassikale, sest see on tal varem paremini välja tulnud. Pealegi on tänavustel juunioride ja U23 vanuseklassi MMil kavas just klassikasprint. 

Ometi maitses ta nädalavahetusel võidurõõmu just vabatehnikas, laupäeval klassikasprindi FIS-võistlusel jäi ta Kaidy Kaasiku järel napilt teiseks. "Tõusu peal sain täitsa okeilt eest ära, aga laskumisega... Nagu ikka, võistlus ei lõppe tõusul, vaid finišis. Õnneks eilne polnud nii suure tähtsusega, klassikasprindi MMi katsevõistlus on alles ees," osutas ta ülejärgmisele nädalavahetusele.

Uustalu on nüüd lühikese ajaga võitnud kaks Eesti meistritiitlit, nädal varem võidutses ta 5 km klassikadistantsil. "Tahan välismaal olla hea. See eeldab, et olen Eestis parim. Kindlasti annab indu ja motivatsiooni juurde. Mina võtan neid tiitleid väga suure uhkusega," sõnas ta.

Meeste tulemustega saab tutvuda siin, naiste omadega siin.