Karel Tammjärv 2019. aasta Otepää MK-etapil.Foto: Aldo Luud
Talisport
5. jaanuar 2021, 08:40

Tammjärv viis dopingu tõttu kaotatud Eesti meistritiitli õigele omanikule, Veerpalu saatis kullad suusaliitu (2)

Seefeldi dopinguskandaali tulemusena vahetas omanikku neli murdmaasuusatamise Eesti meistritiitlit, kuid reaalselt on õige meheni jõudnud üks kuldmedal.

Õhtuleht vabandab Andreas Veerpalu ees, sest artikli esialgses versioonis oli eksitav info. Täiendasime artiklit kell 11.28.

Õhtuleht kirjutas möödunud aprillis, et kuna Andreas Veerpalu, Karel Tammjärve ja Algo Kärbi tulemused tühistatakse alates 2017. aasta 22. veebruarist, läheb ümberjagamisele ports Eesti meistrivõistluste medaleid. Kolm kulda kaotas Veerpalu, ühe Tammjärv. 

See tähendas, et tagantjärele kerkisid kahekordseteks Eesti meistriteks Alvar Johannes Alev (27) ja Martin Himma (21). Mõlemale olid need esimesed kodused meistritiitlid, kuid Himma on nüüdseks neljakordne Eesti tšempion.

Nii Alev kui ka Himma tunnistasid toona Õhtulehele, et tagantjärele see uudis pigem rahulolu ei paku ning auga välja teenitud kuldmedalite füüsiliselt kätte saamine pole väga oluline.

Üheksa kuud hiljem on Himma kahest kullast ühe kätte saanud. "Karel kirjutas mulle pärast seda uudist, et kas tahad. Ütlesin, et pole vaja, aga ta tõi ikkagi. Selles suhtes aumees," ütles Himma.

Täiendatud kell 11.28: Veerpalu võidetud kuldmedalitest pole Himma ega Alev midagi kuulnud, kuid need on kenasti suusaliidus, kuhu Veerpalu kui ka Kärp oma tagastamisele kuuluvad medalid postiga saatsid. Suusaliit lubas Õhtulehele, et edastab autasud esimesel võimalusel õigetele omanikele. Himma ja Alev tõdevad praegugi, et suurt vahet pole, sest ainuüksi metallitükk ei too ju võiduemotsiooni.

Eesti meistrivõistluste tulemused, millest tuli eemaldada dopingupatuste nimed (punases kirjas):

15 km vabatehnikas, 13.01.18.

1. Andreas Veerpalu
2. Alvar Johannes Alev
3. Kristjan Koll
4. Kaarel Kasper Kõrge

15 + 15 km suusavahetusega, 14.01.18.
1. Veerpalu
2. Algo Kärp
3. Alev
4. Kõrge
5. Karl Erik Rabakukk

15 + 15 km suusavahetusega, 23.12.18.
1. Karel Tammjärv
2. Veerpalu
3. Martin Himma
4. Mart Kevin Põlluste
5. Kõrge

15 km klassikatehnikas, 03.02.19.
1. Veerpalu
2. Himma
3. Kõrge
4. Christopher Kalev