Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
8. jaanuar 2021, 09:47

BLOGI | MÄRUL WASHINGTONIS: Trump ei plaani minna Bideni ametisse vannutamise tseremooniale (150)

USA pealinnas Washingtonis luges kongress meie aja järgi kolmapäeva õhtul üle valijameeste kogu hääli – s.t hääli, mis kinnitavad Joe Bideni saamise uueks presidendiks. Mõned president Trumpi fännid olid niivõrd nördinud ja vihased, et üritasid politseinikest mööda tungida ja kapitooliumihoonet vallutada. Neil õnnestus hoonesse tungida. Vahejuhtumis hukkus neli sissetungijat ja viga sai veel kümneid inimesi.

Ilmselt võib arvata, et Trumpi pooldajatele oli kolmapäeval viimaseks piisaks uudis, et arvatavasti võidavad Georgia senativalimiste teises voorus mõlemad senatikohad demokraatidest kandidaadid. Üks neist, reverend Raphael Warnock on juba meedias ametlikult võitjaks kuulutatud. Selle kohta võib lähemalt lugeda SIIT. Kuid seda leeki hoiab lõõmamas ka president ise, kes keeldub oma novembrikuist kaotust tunnistamast.

Rahvas kogunes ka Georgia osariigi kapitooliumi juurde. Mõned neist kandsid ka relvi. Erinevalt Washingtonist tohib Georgias tulirelvaga avalikus kohas ringi liikuda.

Valitsushoonete evakueerimised

Oklahoma reporter Alex Cameron raporteeris Washingtonist, et politsei evakueeris Cannon House'i, ühe valitsushoone, kuhu tema ja paljud teised reporterid kogunesid. Lahkuda paluti kõigil hoones viibinud isikutel. Esialgu polnud teada põhjus, kuid arvata võib, et nii Cannon House kui ka teised valitsuse hooned tehti tühjaks just vägivallahirmus.

Nii senat kui ka esindajatekoda läksid laiali. CNNi sõnul jagati poliitikutele gaasimaske. Trumpi parteikaaslasest kongresmen Kevin McCarthy säutsus Twitteris, tänades Washingtoni politseid, et nood kongressi liikmeid kaitsevad, ning rõhutas, et meelt tohivad avaldada kõik, ent see peab jääma rahumeelseks. Vihane rahvamass rebis maha piirdeaedu ning rüseles politseiga. Käiku läks pisargaas.

NBC reporteri teatel evakueeriti asepresident Mike Pence oma töökontorist ohutusse kohta. Pence kinnitas nimelt, et tema ei sea Joe Bideni ametisse astumiseks mingeid takistusi, minnes sellega Trumpi soovidega vastuollu. President ise palus Twitteri vahendusel rahval rahulikuks jääda ning avaldas pealinna politseile toetust.

Meeleavaldajatel õnnestuski Kapitooliumi tungida, mõned neist vahistati, ent mitmed jalutasid koridorides ringi, jõudes välja ka istungitesaali. Üks naisterahvas ronis seal kõnepulti ja skandeeris, et Trump võitis valimised. Kapitooliumihoones heljusid ka pisargaasi pilved. Vahejuhtumis sai surma neli sissetungijat. Vigastada sai kümneid inimesi. Umbes veerand kahe paiku (Washingtoni aja järgi) teatasid kohalikud politseivõimud, et Kapitoolium on julgeolekuohtu kujutanud inimestest „puhastatud“ ja Kongressi töö võib jätkuda.

Kolmapäeva pärastlõunast saati on ameeriklased televiisorite ja muude ekraanide ees toimuvat jälginud. Olukord kogu riigis on ärev.

09:26
Keit Paju

Trumpil enam Twitterisse asja pole, kuna Twitter sulges jäädavalt tema konto. Platvorm põhjendas, et see tulenes riskist, et Trump jätkab seal vägivalla õhutamist. 

Loe lähemalt SIIT.

21:01
Greete Kõrvits

Kolmapäevane märul polnud siiski esimene kord ajaloos, mil Kapitooliumihoones paugutatakse või maja tõsise rünnaku alla satub. Loe väärika ehitise ajaloost lähemalt SIIT.

19:13
Greete Kõrvits

Kes on Ämblikmees, kes Spioon, kes aga suisa Boss? Interneti naljameistrid on asunud Kapitooliumis möllanute kallal hoolega aasima. Õhtulehtki tegi neist väikese kokkuvõtte, mida saad lugeda SIIT.

18:46

Trump teatas, et ta ei kavatse minna 20. jaanuaril Bideni ametisse vannutamise tseremooniale. 

11:52

Lisaks Facebookile ja Instagrammile sulges ka Twitch Donald Trumpi konto. Loe SIIT. 

11:51

USA esindajatekoja esimees Nancy Pelosi nõudis president Donald Trumpi võimalikult kiiresti võimult kõrvaldamist. 

09:53

Ühtlasi lubati Trump Twitterisse tagasi. 

09:46

Trump näitab üles temale ebaiseloomulikku taltumist ja lubab, et võimu üleandmine toimub korrapäraselt. Bideni võidu kinnitamine „tähistab presidendiajaloo parima esimese ametiaja lõppu“ seisab tema pöördumises. Ta lubab, et ei kao areenilt.

"Kõikide ameeriklastega sarnaselt olen nördinud vägivalla, seadusetuse ja kaose pärast. USA on seaduse ja korra riik. Kapitooliumisse tunginud meeleavaldajad on häbistanud Ameerika demokraatiat," ütles Trump.

09:41

Kapitooliumi märulis vigastada saanud politseinik suri haiglas

Politseinik oli Kapitooliumis valves, kui ta sai protestijatega „füüsiliselt suheldes“ vigastada.

00:14
22:00
Greete Kõrvits

Kapitooliumi politseiülem Steven A. Sund kaitseb oma alluvaid kriitika vastu, sõnades, et neid rünnati metalltorude ja muude esemetega.

21:35
Greete Kõrvits

Joe Biden andis teada, et uueks justiitsministriks tema valitsuskabinetis saab Merrick Garland, kes oma kõnes samuti kolmapäevaõhtuseid sündmusi kommenteeris. "Õigusriigi olemus peitub selles, et sarnaseid juhtumeid käsitletakse sarnaselt. Ei ole nii, et demokraatidele kehtib üks reegel, vabariiklastele teine, sõpradele üks ja vastastele teine, üks reegel võimsatele ja teine nõrkadele, üks reegel rikastele ja teine vaestele. Või et on erinevad reeglid, mis sõltuvad rassist või päritolust."

Peagi justiitsministriks saav Merrick Garland. (AFP/Scanpix)
18:26

Uudisteagenrtuur Reuters lükkab ümber teooria, mis väidab, et  värvikas mees, kes piltidele jäi sarvede ja loomanahkadest mütsiga, oleks BLM (Mustad Elud Loevad) või Antifa  provokaator. Tegelikult on tegemist Trumpi tulihingelise toetajaga. 

18:07

Facebooki looja Mark Zuckerberg teatas, et vähemalt kaks järgmist nädalat ei saa Donald Trump Facebookis ja Instagramis postitada.

16:57

„Tõestusmaterjali, et USA valimistel on rikutud erinevaid reegleid ja hääletanute hulgas on ka kodusõja ajal sündinud inimesi, on kuhjade viisi. Küsimus on, kas võltsingute maht on olnud suurem, kui ta on keskmistel valimistel ja kas see on mõjutanud tulemust? Lõplik tõde on alles uurimisel,” leiab rahandusminister Martin Helme. 
Loe rohkem SIIT. 

16:44

Seni on USA poliitika ekspert Andreas Kaju arvanud, et Trumpi ajastu on kaasa toonud ägedaid emotsioone, aga poliitikatulemuste mõttes ei midagi erilist. Nüüd ütleb ta, et seda ei saa enam väita – eilne öö muudab pilti. Loe rohkem SIIT.

16:10

Riigikogus Donald Trumpi toetusrühma algatanud rahvasaadik Peeter Ernits (EKRE) arvab, et Trump pole Kapitooliumi kaoses süüdi ja iga inimene vastutab oma tegude eest ise. „Need meetodid, kuidas inimesed oma rahulolematust väljendavad, ei pruugi olla kõige tsiviliseeritumad, aga selles, mis toimub, ei ole süüdi Trump.“

16:00

Esimese ohvri Ashli Babbitti kohta on avaldatud uusi üksikasju. Teatavasti oli tegu sõjaveteraniga, kes tegutses 14 aastat USA õhuvägedes ja viibis selle aja jooksul välislähetustel muuhulgas ka Iraagis ja Afganistanis. San Diegos elav naine saabus pealinna koos abikaasaga.

Teadaolevalt oli Babbitt president Trumpi tulihingeline toetaja ja ta uskus mitmeid paremäärmuslikke vandenõuteooriaid. „Mitte miski ei peata meid ... nad võivad üritada, üritada ja üritada, ent torm on saabunud ja see laskub DC kohale vähem kui 24 tunni jooksul,“ teatas naine saatuslikule protestile eelneval päeval. Ülejäänud kolme hukkunu kohta pole endiselt täpsemaid detaile jagatud.

15:43

USA parlamendihoone sisemus paistab tõesti üsna nukker...

15:36

President Donald Trumpi 12tunnine Twitteri-keeld sai läbi! Ta pidi kustutama kolm postitust, mis läksid vastuollu ettevõtte reeglitega. Praeguse seisuga pole ta sotsiaalmeediasse täna veel midagi kirjutanud, ent Idarannikul on alles hommik. Tõenäoliselt võib Trumpilt oodata peagi mõnda mahlast säutsu (milles ta vihjab ilmselt taas valimispettusesele).

Loe rohkem