Doc Rivers.Foto: AP/Scanpix
Korvpall
7. jaanuar 2021, 10:44

NBA tipptreener: aga mis juhtunuks siis, kui Kapitooliumisse tunginuks mustanahalised? (6)

NBA korvpalliklubi Philadephia 76ersi mustanahaline peatreener Doc Rivers võttis pärast hoolealuste 141 : 136 võitu Washington Wizardsi üle jutuks ka parajasti USA pealinnas aset leinud sündmused, mille käigus Donald Trumpi poolehoidjad pääsesid Kapitooliumisse ning korraldasid seal korraliku mürgli. Riversi hinnangul käitusid korrakaitsjad märatsejatega ootamatult leebelt.

Rivers mõistis mässajate tegevuse hukka ning rõhutas, et kõige tähtsam om demokraatia. Ta tõi samas välja, et kui Kapitooliumisse oleks tunginud mustanahalised inimesed, olnuks tulemused ilmselt märksa traagilisemad.

"Ilmselt ei taha paljud inimesed seda välja öelda, aga suudaks te ette kujutada, mis juhtunuks siis, kui Kapitooliumisse oleks tunginud mustanahalised protestijad," viskas 2008. aastal Boston Celticsi NBA meistriks viinud Rivers õhku otsekohese küsimuse.

"Minu jaoks ütlevad täna nähtud pildid rohkem kui tuhat sõna. Inimestele ei ässitatud kallale politseikoeri, kedagi ei löödud kumminuiaga. Inimesed eskorditi lihtsalt rahulikult Kapitooliumist minema. Muidugi, see on hea, ja näitab, et rahvamasse saab ka rahumeelselt laiali ajada, kui selleks on soov.

Ent vanema mustanahalise mehena olen ma näinud ka teistsuguseid vaatepilte. Olen näinud, kuidas inimeste kallale ässitatakse politseikoeri. Täna polnud midagi sellist näha. Sellised on minu emotsioonid."

Viimased seitse hooaega Los Angeles Clippersit juhendanud Rivers sai 76ersi peatreeneriks tänavuse hooaja eel. Senisest kaheksast mängus on Riversi hoolealused võitnud seitse ning sellega ollakse praegu ka NBA parima võiduprotsendiga meeskond.