Maija Vance.Foto: Instagram / maija_vance
Spordivaria
7. jaanuar 2021, 13:23

IMELINE PARANEMINE: viiest kohast selja murdnud ning keele pooleks hammustanud ratsutaja loodab peagi võistlustele naasta

Uus-Meremaa ratsutaja Maija Vance elas 2018. aasta septembris hobuste võiduajamisel läbi nii kohutava kukkumise, et arstid teatasid talle karmi tõe: suure tõenäosusega jääb ta elu lõpuni jalgadest halvatuks. Vastupidiselt meedikute ennustustele on 29aastane naine paranenud aga nii jõudsalt, et ta suudab taas kõndida ning loodab peagi taas ka võiduajamistel kaasa lüüa.

Maija Vance, kes oli osalenud 175 hobuste võiduajamisel, oli tegemas oma neljandat võistlust hüpetega võistlusel, kui õnnetus juhtus. Ühel hüppel kukkus ta hobuse seljast ning kaelale maandunud naise vigastuste loetelu on tõeliselt õõvastav: ta murdis 13 roiet, murdis selgroo viiest kohast, kaotas kuus hammast, vigastas kahest kohast kopse ning hammustas peaaegu pooleks oma keele. Ta ei tundnud enam oma jalgu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Para-equestrian 🇳🇿 (@maija_vance)

"Mulle öeldi, et ma ei hakka enam kunagi kõndima," meenutas Vance TAB Australia raadiojaamale kaks aastat tagasi juhtunud õnnetust.

"Kõige hullemat valu tegid murdunud roided. Need surusid vastu kopse, nii et need täitusid verega ja seda tuli sealt välja pumbata. Seljaaju sai viga ning see jättis mu halvatuks.

Kuid praegu läheb mul väga hästi. Töötan oma füsioterapeudiga ning minu eesmärgiks on naasta ratsutajana hobuste võiduajamistele.

Olen oma rajale tagasi saamas ning mul läheb tõepoolest väga hästi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Para-equestrian 🇳🇿 (@maija_vance)

Muidugi ma ei saa välja öelda mingit kindlat aega, mil naasen, sest mu jalad ei tööta nagu tavalise inimese jalad, nii et pean lihtsalt proovima ja vaatama, mis [harjutused] nendega toimivad ja kui pikalt võtab aega nende taastumine. Nii et ma võtan rahulikult.

Muidugi on see kõik ka natuke valus, kuid see ei mõjuta mind eriti. Mida rohkem ma jõusaalis käin ja harjutusi teen, seda tugevamaks mu selg muutub. Ning mida tugevam on mu selg, seda rohkem on see kaitstud," lõpetas naine, kes on oma naasmist tavaellu hoolikalt dokumenteerinud ja sellest sotsiaalmeedias ausalt kirjutanud. Siiski ei soovi ta, et teda seetõttu kangelaseks peetakse või eeskujuks seatakse. 

"Ma arvan, et mul oli lõpuks lihtsalt väga palju õnne," nentis ta, et jube kukkumine võinuks kaasa tuua veelgi hullemad tagajärjed.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Para-equestrian 🇳🇿 (@maija_vance)