Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
9. jaanuar 2021, 09:10

Twitter sulges jäädavalt Donald Trumpi konto (7)

President Donald Trumpil enam Twitterisse asja pole, kuna Twitter sulges jäädavalt tema konto. Platvorm põhjendas, et see tulenes riskist, et Trump jätkab seal vägivalla õhutamist. 

Twitter selgitas, et otsus tehti pärast Trumpi tviitide põhjalikku analüüsimist. Muuhulgas tegi ühismeediaplatvorm puhastust ka Trumpi toetajate kontode seas.

Trumpi Twitteri konto pandi juba kolmapäeval 12 tunniks kinni, pärast seda, kui ta nimetas kapitooliumit rünnanud inimesi patriootideks. Twitter hoiatas, et ta saab platvormilt igavese keelu, kui ta veelkord nende reegleid rikub.

Kuid Trump ei õppinud oma vigadest ning saatis reedel välja sellise sisuga tviite, mis Twitteril lõplikult kopsu üle maksa ajas. Ta kirjutas: “75 miljonit patriooti, kes mu poolt hääletasid /…/ omavad tulevikus valjut häält. Neid koheldakse austusega, mitte ebaõiglaselt, mistahes kujul!” Twitter ütles, et see tviit on tõend sellest, et Trump ei plaani hõlbustada “korrapärast üleminekut”. Järgmisena tviitis Trump, et ei kavatse 20. jaanuaril Bideni ametissevannutamisel osaleda. 

Twitteri sõnul tõlgendasid paljud tema toetajad seda taaskordse tõendina sellest, et valimised ei olnud legitiimsed. Twitteri sõnul olid mõlemad säutsud vastuolus nende platvormil kehtivate vägivalla ülistamise reeglitega.

Pärast seda, kui Twitteri Trumpi konto oli kinni pannud, säutsus ta USA presidendi ametlikult Twitteri kontolt öeldes, et ta otsib võimalusi, kuidas oma toetajatele eraldi suhtlusplatvormi ehitada. Muuhulgas süüdistas ta Twitterit sõnavabaduse piiramises. “Nad tahavad ainult edendada radikaalsete vasakpoolsete platvormi, kus kõige jõhkramad inimesed maailmas saavad vabalt rääkida,” kirjutas ta. 

Säutsud kadusid kohe pärast postitamist. Trumpi järgmine lootus oleks ehk tema fännide seas populaarsust koguv rakendus Parler. See äpp on aga sisuliselt „kodutu“ ja viimase seisuga ka kasutuskõlbmatu, sest Parleri eemaldasid 24 tunni jooksul enda platvormidelt nii Amazon, Apple kui ka Google.

Mõned kuulsused ja seadusandjad on juba aastaid Twitterit palunud, et Trumpil konto omamine üldse ära keelataks.