Tokyo olümpia kohal turritab küsimärk.Foto: Reuters/Scanpix
Olümpia
11. jaanuar 2021, 10:55

Kas Tokyo olümpia jääb ära? 80 protsenti jaapanlastest ei poolda mängude korraldamist!

8. jaanuaril Jaapanis kasutusele võetud uued ranged meetmed koroonaviiruse leviku ohjeldamiseks on muutnud kohalike elanike suhtumist suveolümpiamängude korraldamisse.

Agentuuri Kyodo telefoniuuringu kohaselt soovib kuni 80 protsenti Jaapani elanikest 2021. aasta olümpia- ja paraolümpiamängude ärajätmist või edasilükkamist. 35,3 protsenti küsitletutest pooldas mängude ärajätmist ja 44,8 protsenti ütles, et Tokyo vajab veel lisaaega.

Esmaspäeval tuvastati Jaapani pealinnas 1219 uut koroonaviiruse juhtumit. See näitaja on kogu nädala vältel pidevalt kõrgel tasemel püsinud. Lisaks avastati viiruse uus mutatsioon (niinimetatud Brasiilia tüvi), mis erineb praegu Suurbritannias, Lõuna-Aafrikas ja Ameerika Ühendriikides levivast viirusetüvest.

Laupäeval palusid Kansai, Osaka, Kyoto ja Hyogo prefektuurid keskvalitsusel laiendada eriolukorda nende piirkonda. Massiline vaktsineerimine algab Jaapanis alles veebruari lõpus.

Tokyo olümpia pidi toimuma 2020. aasta juulis ja augustis, kuid pandeemia tõttu lükati mängud ühe aasta võrra edasi. Varem olid rahvusvahelise olümpiakomitee ja võistluse korralduskomitee juhid veendunud, et olümpia algab tänavu 25. juulil. Nüüd pole keegi selles enam täitsa kindel.