Martin Johnsrud Sundby 2019. aastal Otepääl.Foto: Aldo Luud
Talisport
11. jaanuar 2021, 13:45

Tervisehädadega maadlev Norra suusaäss: mul on tunne, nagu keegi lööks noaga selga

Eelmisel kümnendil koguni viis olümpia- ja üheksa MM-medalit napsanud Norra suusaässa Martin Johnsrud Sundbyt kimbutavad tervisehädad, millest ta rääkis NRK dokumentaalfilmis.

"Esimest korda elus on mul üldkehalisi probleeme, mida ei saa unarusse jätta. Kipun füüsilisi probleeme alahindama, kuid selg ei luba mul tavapäraselt pingutada, olen justkui halvatud," vahendab ajaleht Dagbladet 36aastase sportlase sõnu.

Sundby on üritanud võistelda, kuid tema tulemused on olnud kehvad. Novembris sai ta hooaja esimesel etteastel 15 kilomeetri klassikasõidus 40. koha. Järgmisel päeval pidi põrguliku nimmevalu küüsis piinelnu vabatehnikasõidu sootuks pooleli jätma.

Ta ütles juba toona, et karjääri võib kohe lõppeda. "Tunne on selline, nagu lööks keegi mulle noaga mitu korda järjest selga," nentis pettunud Sundby intervjuus Verdens Gangile. "Kui olukord ei parane, pole mul võistlustel mingit võimalust."

Paraku ei ole eduka murdmaasuusataja sportlik vorm märkimisväärselt paranenud. Möödunud pühapäeval sai ta Norra karikavõistlustel 30 kilomeetri sõidus kümnenda koha.

Sundby sõnul talub selg treeningkoormust üsna hästi, vaevused algavad võistlustel. Tervisehädad on ilmselt ränkraskete treeningute tagajärg. Sundby on harjutanud kuni 1100 tundi aastas. Ükski teine Norra suusataja pole sellisele mahule ligilähedalegi jõudnud.

"Võib-olla pidanuks piirduma 800 tunniga, mitte 1000-1100 tundi taga ajama," lausus Sundby dokumentaalfilmis. Äge harjutamine on põhjustanud kergemaid vigastusi, millele tippsportlane tähelepanu ei pööranud.

Viis hooaega tagasi sattus Sundby dopinguskandaali. 2014. aasta detsembris ja 2015. aasta jaanuaris leiti tema dopinguproovist toimeainet nimega salbutamol, mida kasutatakse astmaravimites. Kuigi see on lubatud preparaat, olid norralase näitajad üleliia suured. Ometi pääses ta üsna kergelt – kõigest paarikuise võistluskeeluga.