Siiri Rantanen tõi Soome lipule palju au ja kuulsust.Foto: Vida Press
Talisport
13. jaanuar 2021, 09:16

KURB: Soome suusalegendil ja olümpiavõitjal amputeeriti jalg

Soome suusalegendi Siiri Rantaneni aasta algas kurvalt: arstid olid sunnitud amputeerima tema jala. 96aastane olümpiavõitja on vaatamata kõigele positiivselt meelestatud ja lubab jätkata sportlike eluviisidega.

„Nad võtsid jala altpoolt põlve maha,“ kirjeldas Rantanen olukorda Iltalehtile. Protseduuri põhjuseks oli kehv vereringe. „Tuleb, mis tuleb,“ võttis kogenud naine olukorra kokku. „Ega see pole maailma lõpp. Vanusega kaasnevad kõigil oma mured. Parem oli jalg ära võtta, kui elada kannatustega. Igal juhul tahan jätkata liikumisharrastustega.“

Eelmisel aastal rääkis Rantanen Iltalehtile, et käib hommikuti jooksmas või suusatamas. Tema eesmärk on elada saja-aastaseks!

„See on suisa arusaamatu, kuidas ta suudab sellises eas iga päev joosta. Kui iga soomlane hoolitseks oma tervise eest samamoodi, saaksime hakkama palju väiksemate tervishoiukuludega. Siiri on tõeline terasnaine,“ tõdes Rantaneni elulooraamatu üks autoreid Jari Porttila ajalehele Iltalehti.

Rantanen võitis karjääri esimese olümpiamedali 1952. aastal Oslos, saavutades 10 km distantsil kolmanda koha. 1956. aasta Cortina d'Ampezzo mängudel kuulus ta võidukasse teatenaiskonda. 1960. aasta Squaw Valley olümpial teenis ta võiskondliku pronksi. MMilt võitis Rantanen kolm hõbedat ja kaks pronksi.

Lisaks jooksmisele harrastas Rantanen enne operatsiooni ka oma lemmikala. „Käin ikka suusatamas, aga suurematele tõusudele ei lähe. Lapsed keelasid ära. Suusatan tasasel maal,“ ütles tšempion mullu.

Porttila peab Rantaneni pika ea saladuseks mitmekesist sporditausta. Ta oli maailmatasemel suusataja, lisaks saavutas häid tulemusi jooksus, pesapallis ja rattasõidus.

„Ükskõik, millist ala harrastasin, sain alati hakkama. Põhjus on lihtne: tahtsin alati võistlustel endast parima anda,“ ütleb olümpiavõitja.

Päris ravimiteta ta kõrges eas siiski läbi ei aja: igapäevases menüüs on kaks-kolm tabletti. Koroonaviiruse ajastul on ta olnud ettevaatlik ja liigub peamiselt vabas õhus. Poes pole Rantanen käinud, sest toidu eest hoolitsevad lapsed Martti (sündinud 1946) ja Aarre (1949).

Rantanen tõi välja veel ühe edu võtme: „Naer on terviseks! Mida siin ikka nuriseda, elu tuleb vaadata positiivselt.“

Mis aga kõige tähtsam, ta oskab endale endiselt eesmärke püstitada. „Tahan elada saja-aastaseks! Sinna on aega vähem kui neli aastat,“ pajatas detsembris 96. sünnipäeva tähistanud legend.