Foto: Teet Malsroos
Poliitika
19. jaanuar 2021, 19:34

BLOGI | Võimukõnelused jätkuvad: Kallas ei välista skandaaliga lahkunud Repsile uut ministrikohta (1014)

Keskerakonna ja Reformierakonna koalitsioonikõnelused jätkusid teisipäeval. Päeva esimeses pooles räägiti keskkonna-, energeetika- ja kliimateemadel, teises tervishoiust ja sotsiaalsest turvalisusest. 

Kaja Kallase ja Mailis Repsi teisipäeva õhtul antud pressikonverents

Teisipäeva õhtul panid Kallas ja Reps rõhku Ida-Virumaale ja taastavale energiale. Kallase sõnul lõpetatakse täiendavad investeeringud fossiilsetesse kütustesse, mis tähendab ka täiendavate maksete lõpetamist planeeritud õlitehasele. Mõlema erakonna esindajad tõdesid, et praeguseks juba tehtud investeeringute tagasiküsimise osas puudub veel praegu selgus.  

Ida-Virumaale üritatakse leida alternatiive, kui soovitakse põlevkivist lahkuda, sõnas Reps. Kallase sõnul soovitakse kasutada õiglase ülemineku fondi rahastust, et aidata tekitada Ida-Virumaale uue sotsiaalmajandusliku mudeli ning et piirkonda tekiks uus tööstus. 

Erakondadele on oluline ka inimeste vaimne tervis. Nii Reps kui ka Kallas ütlesid, et erakonnad lähevad esimesel võimalusel edasi laste psühhiaatrilise abi eelnõu algse kujuga, muutes sotsiaalkomisjoni läbinud kompromissvarianti. 

Kallase käest küsiti ka, kas endisel haridus- ja teadusministril Mailis Repsil on ministrikohta ka uues valitsuses, kui keskerakondlane astus Õhtulehele uuriva ajakirjanduse auhinna toonud lugude pärast tagasi. Kallas sellele ühtset vastust ei andnud. "Kõiki ministriportfelle arutame siis, kui meil on kõik teemad läbi arutatud. Ei saa öelda, sest te küsite kohe edasi, kas Tanel Kiik on, kas Jaak Aab on (uues valitsuses - toim.). Arutame, kui arutame kõiki positsioone," ütles Kallas. 

Mida on Keskerakond ja Reformierakond arutanud eelnevatel päevadel, saab vaadata videodest või allpool blogist. 

Esmaspäeva õhtul peetud pressikonverents

Pühapäeval peeti võimukõnelustel pausi. Laupäeval teatas Kaja Kallas, et loodav valitsus keskendub suhetele liitlastega, kuid panustab ka idapiiri valmimisse ja sisejulgeolekule. 

Kui reedel keskenduti eelkõige maksudele ja jõuti tõdemusele, et kahe aastaga pole mõtet suurtest muudatustest rääkida, siis laupäeval võttis koalitsioon käsile suhted riigis ja riikide vahel.

Koalitsioonikõneluste kolmanda päeva lõpus peetud pressikonverents

Sündmused, mis algasid kolmapäeva varahommikul peaminister Jüri Ratase tagasiastumisega, jõudsid sama päeva hilisõhtuks arengujärku, kus Keskerakond teatas, et alustab läbirääkimisi koalitsiooni moodustamiseks Reformierakonnaga. 

Kõnelusteks moodustatud läbirääkimiste delegatsiooni kuuluvad Reformierakonna esimees Kaja Kallas ning fraktsiooni aseesimehed Keit Pentus-Rosimannus ja Mart Võrklaev, samuti fraktsiooni nõunik Gerrit Mäesalu. Keskerakonna delegatsiooni juhtideks on erakonna aseesimehed Mailis Reps ja Tanel Kiik.

Tegelikult algas kompamine Keskerakonna ja Reformierakonna vahel juba varem ja valitsusvahetus oleks tulnud nii ehk naa, tõdes Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder. „Tänu korruptsiooniskandaalile käivitus see protsess mõnevõrra varem.“

Kuidas möödus valitsuskriis kolmapäeval, loe SIIT

Seda, millest kõik alguse sai, loe SIIT.

Koalitsioonikõneluste esimene päev:

Video: Koalitsioonikõneluste esimene päev (Hannes Dreimanis )

Koalitsioonikõneluste teine päev:

Võimukõneluste teine päev Video: Rauno Vahtre
19:33
Hindrek Pärg

Pressikonverents on lõppenud!

Võimukõnelused jätkusid teisipäeval. (Teet Malsroos)
19:32
Hindrek Pärg

Riigikogus on koroonapuhang

Reps: meie hulgas koroonapositiivseid ega lähikontaktseid pole. Ise käisin koroonatestil, see oli negatiivne. 

Kultuuriminister soovib eelisjärjekorras vaktsineerida sportlasi. 

Kallas: Minu arvates peaks vaktsineerimiskava olema väga selge, kes millises järjekorras saab ja millised on vajadused. Minu arvates on esmane kaitsta eakaid, tervishoiutöötajaid, õpetajaid, et koolid saaks lahti hoida. Need peaksid olema prioriteedid, et hoida ühiskonda lahti ja normaalselt toimima. 

19:31
Hindrek Pärg

Õhtuleht võitis Bonnieri preemia Mailis Repsi lugudest, milles paljastus, kuidas haridusminister väärkasutas riigi vara ja vahendeid. Minister astus nende lugude tõttu ametist tagasi. Kas Repsil on kohta ministrina uues valitsuses?

Kallas: kõiki ministriportfelle arutame siis, kui meil kõik teemad on läbi arutatud. Ei saa öelda, sest te küsite kohe edasi, kas Tanel Kiik on, kas Jaak Aab on. Arutame, kui arutame kõiki positsioone.

19:28
Hindrek Pärg

Kuidas kommenteerida ERJK ümber tekkinud olukorda?

Reps: Helir-Valdor Seederi täna välja toodud vastab tõele. Selgelt on olukord muutunud. Olles nii tõsiste korruptsioonikahtlustustega, siis igasugune tegevus peab olema vastupidine. Kindlasti lähtume sellest, mida on Korruptsioonivaba Eesti pakkunud. 

19:26
Hindrek Pärg

Mis saab perearstikriisist?

Kallas: küsimus on regionaalne. Linnades pole probleem, aga on probleemiks kaugemates kohtades ja kuidas seda paremini korraldada. On teatuid mõtteid, aga konkreetset vastust pole. 

Reps: variantideks on tervikpakett, võimalikud toetused. Seal on mitmeid võimalusi, milline see saab täpselt olema. 

Kallas: selles valdkonnas on erasektor hästi toimetanud. See on toimiv, peame olema ettevaatlikud, et seda ära ei rikuks. 

19:21
Hindrek Pärg

Mis saab aga laste psühhiaatri juurde saatmisest?

Kallas: on mõistlik ehitada peale sellele, mis on juba menetlus, see on kiireim viis edasiliikumiseks. Lapsed peavad saama abi. 

Reps: kompromissvariant võetakse tagasi,

Kallas: edasi minnakse psühhiaatrilise abi algse eelnõuga, mitte sellega, mille pakkus eelmine koalitsioon.

Reps: vaatame seda veebruari alguses.  

19:18
Hindrek Pärg

Mis saab aga õlitehasest? 

Kallas: otsustasime, et lõpetame investeeringud fossiilsetesse kütustesse, sest need ei tasu ära. Õlitehas on vastuolus maailma kliimapoliitikaga ja kuhu suunas liigutakse maailmas. Tekkis vaidlus, palju raha on kasutatud, kulutatud raha enam tagasi ei saa, sest see on Eesti Energiale juba antud. Aga küsimus on selles, kas sellele raha rohkem peale maksta. 

Reps: erakondade vahel erimeelsusi pole. Tõime välja, et erinevatel kogukondadel on äärmiselt erinevad seisukohad. Rahuliku keskpunkti leidmine on suur väljakutse. Arutasime õlitehast. Teame, et need eraldused on tehtud. Uus valitsus vaatab sisse, kuivõrd tasuv see on. Rahastuse tagasikeeramise osas meil polnud täna võimalik otsust langetada, selleks on meil vaja rohkem info. 

19:15
Hindrek Pärg

Küsimused

Esimene puudutab lageraie vähendamist.

Kallas: vähendame raiesurvet, et RMK ei peaks nii palju raiuma. Metsanduse arengukava on topanud alusandmete erinevuse tõttu.

Tselluloositehast toetate?

Kallast: ei rääkinud konkreetselt tselluloositehast, aga rääkisime puidu väärindamisest. Oleme ühel meelel, et kasutada puitu suurema lisandväärtusega toodete puhul. 

19:09
Hindrek Pärg

Reps: täna oli mahukate teemade päev. Meie ambitsioonid on väga kõrged. Vaatasime terviklahendusi, salvestuseks, energeetilise turvalise tarbeks. 

Ida-Virumaale üritame leida alternatiive, mida saame pakkuda, kui meie ambitsioon on põlevkivist lahkuda. 

19:08
Hindrek Pärg

Kallas: oluline on ka perelepitus, mis on samuti seotud laste vaimse tervisega. Katkised pered on omavahel nii suures tülis, et lapsed kannatavad. Enne kohut võiks olla laste huvidele keskendunud lepitussüsteem, mis aitab lapsi kaitsta. 

Pensionit arutame siis, kui tuleme raha teemade juurde tagasi. 

19:06
Hindrek Pärg

Kallas: kliimapoliitikast - Euroopas on kokku lepitud väga ambitsioonikad kliimaeesmärgid. Oluline on ka reaalsed tegevused. Eraldatakse palju raha praegu -  mida saab sellega teha? Murekoht on Ida-Virumaa ja sinna uue sotsiaalmajandusliku mudeli tekitamine, et tekiks neile inimestele sinna uus tööstus. Selle jaoks kasutame õiglase ülemineku fondi.

Tervishoiust on väga oluline inimeste vaimne tervis. Saame teha, et teeme ära psühhiaatrilise abi seaduse, et noored saavad psühhiaatrilist abi. Meil on ka ambitsioonikas eesmärk teha tervishoiusüsteemi reform, et inimesed saavad päriselt abi sellest, et inimesed saavad ka tervemaks ja saavad elu jätkata. See hõlmab palju koostööd sotsiaal- ja tervishoiu vahel ning see tähendab, et inimene saaks abi ühest kohast, mitte ei peaks solgutama mitme koha vahel. 

19:02
Hindrek Pärg

Kallas: looduse puhul on olulisemad asjad metsandusest. Mõlemad olema teadlikut metsanduse arengukava stoppamisest, üritame leida lahendust, et see kokku saada, aga teame, et see on keeruline. Oluline sõnum on see, et riik saab vähendada raiesurvet riigimetsale. 

Energeetikast kiirendame taastavale energeetikale üleminekut ja lõpetame täiendavad investeeringud fossiilsetesse kütustesse. Üks suur tükk on meretuulepargid, millega lähme edasi ja proovime neid takistusi eemaldada. Kui planeeringud on kehtestatud, saab panna neid oksjonile, et neid hallata. 

18:59

Pressikonverents on kohe algamas! 

18:45
Hindrek Pärg

Mida arutasid erakonnad esmaspäeval?

Esmaspäeva õhtul toonitasid Reformierakonna juht Kaja Kallas ja keskerakondlane Mailis Reps digi- ja rohepöörde osatähtsust kultuurivaldkonnas ning digiriigi rahastamise olulisust. Samuti lubati ka edaspidi rahastada rahvusvaheliste spordiürituste toimumist Eestis, mis aitaks kaasa riigi mainele ja majandusele. 

Haridusteemad võtsid esmaspäeval enim aega, tõdes Kallas. Tema sõnutsi lepiti kokku teaduskavas, millele antakse lisarahastust. See on vajalik, et võimaldada eestikeelseid õppeprotsesse. Kallase sõnul alustatakse seda lasteaedadest, mille jäärel viiakse see ellu samm-sammult, et lõpuks oleks kogukond kaasatud. 

Täpsemat ajakava teaduskaval pole, sest see tuleb esmalt punkt-punkti haavalt kirja panna, aga plaanis on liikuda võimalikult kiiresti. Kallas ka tõdes, et piirkonnad on erinevad ning muresid tuleb kogukondadega arutada.  

Pressikonverentsil küsiti Repsilt ja Kallaselt ka Keskerakonna lepingu kohta Ühtse Venemaa kohta ning kas seda oleks mõistlik pärast opositsionääri Aleksei Navalnõi kinnipidamist ära lõpetada. Reps vastas, et 2004. aastal lepingut sõlmides olid olud hoopis teised ning Navalnõi kinnipidamise on hukka mõistnud lisaks teistele Euroopa liidritele ka Keskerakonna esimees Jüri Ratas. 

"Pole mingit küsimust, kuidas suhtume sellesse. Mis puutub lepingusse, oleme korduvalt öelnud, et seda pole kunagi aktiivselt muudetud ja ta on viisakalt öeldes sisulises mõttes üsna selgelt ära unustatud," ütles Reps. 

Kallas ütles, et lepingu lõpetamist arutati laupäeval. "Aga on tõsi, et Keskerakond on olnud neli aastat peaministripartei ja oma tegevusega pole nad näidanud, et seaksid Eesti julgeolekut või kaitset tänu sellele lepingule kahtluse alla. Ja nagu varemalt on selgitatud, siis Keskerakonna juhid ütlesid, et seda lepingut pole võimalik tükkideks tõmmata. Oluline on see, et sellest (lepingust - toim.) ei tule mingeid tagajärgi," sõnas Reformierakonna juht. 

Võimukõneluste neljas päev. (Teet Malsroos)
17:14
Hindrek Pärg

Võimukõnelused käivad praegu täishooga. Olgu aga märgitud, et Eesti kõige prestiižsema ajakirjanduse auhinna, Bonnieri preemia võitis Õhtuleht lugudega Mailis Repsist, mis paljastasid, kuidas haridusminister väärkasutas riigi vara ja vahendeid. Minister astus nende lugude tõttu ametist tagasi. 

Ometi on nüüd ta Keskerakonna delegatsiooni juht võimukõnelustel Reformierakonnaga... 

10:27
Hindrek Pärg

Täna jätkuvad koalitsioonikõnelustega kell 11, päeva kokkuvõttev pressibriifing toimub kella 19 paiku. Reformierakonna kommunikatsioonijuhi Kajar Kase sõnul räägitakse päeva esimeses pooles keskkonna, energeetika ja kliimateemadel, teises tervishoiust ja sotsiaalsest turvalisusest. 

Keskerakonna delegatsiooni juht Mailis Reps käis hommikul "Terevisioonis", kus ütles, et õpetajate palgatõusu pole veel võimukõnelustel arutatud. 

19:25
Hindrek Pärg

Pressikonverentsi lõppu jääb e-valimisi puudutav küsimus. Kallas ütleb, et nendest räägiti ja et e-valimised võiks viia uuele tasemele nagu näiteks võiks hääletada tulevikus mobiilirakenduses. Süsteemi paremaks tegemiseks kaasatakse ja kuulatakse eksperte. 

Pressikonverents on läbi! 

Võimukõneluste neljas päev (Teet Malsroos)
19:22
Hindrek Pärg

Reps ja Kallas peavad vastama küsimustele Keskerakonna lepingu kohta Ühtse Venemaaga. 

Reps ütleb, et leping pole olnud kunagi aktiivne ning viimased neli aastat, mil Keskerakond on olnud võimul, ei tohiks jätta küsimust suhtumist Venemaasse ja Vladimir Putini vastu. Tema sõnutsi on see sisuliselt ära unustatud. 

Kallas ütleb, et laupäeval arutati, kas Keskerakonnal oleks võimalik lepingust kuidagi lahti saada. Kallase sõnul on Keskerakond seni näidanud, et see leping ei ole julgeolekut kahjustanud ning oluline on see, et sellest ei tule mingeid tagajärgi. 

19:20
Hindrek Pärg

Kallase sõnul vaadatakse õpetajate palku siis, kui on kord riigieelarve strateegia käes. 
Küsitakse ka venekeelsete koolide kohta. Reps ütleb, et nende sulgemist pole ette nähtud ning seda kordagi ka ei arutatud. 

Nii Kallas kui ka Reps räägivad ja toonitavad kordavalt, et praegu räägitakse eestikeelse haridusest alates algharidusest ehk lasteaedadest. 

19:15
Hindrek Pärg

Küsimustevoor

Kas Reformierakond loobus mõttest, et kogu haridussüsteem oleks eestikeelne? 
Kallas: leppisime kokku tegevuskavas minna eestikeelse hariduse suunas. On oluline rahastuse olemasolu. 

Millal on kogu haridussüsteem eestikeelne?
Kallas: loogiline oleks, et liigume samm-sammult. Keegi ei taha ühelegi kogukonnale haiget teha. 

Millal tegevuskava käivitub?
Kallas: tuleb punkt punkti haaval kirja panna ja vaadata võimalusi rahastuseks. Üritame edasi liikuda võimalikult kiiresti. 

Loe rohkem