Foto: Envato Elements
Sisuturundus
15. jaanuar 2021, 16:41

Millised olid 5 parimat pensionifondi 2020. aastal?

Kui II samba süsteemi eesmärk on panna kõrvale piisavalt raha pensionieas toimetulekuks, siis paremad fondid täitsid mullu oma eesmärgi ning kasvatasid inimeste vara kordades kiiremini kui kasvas riiklik vananduspension.    

Parima aastatootlusega (+7,57%) paistis läinud aastal silma LHV aktiivselt juhitud Pensionifond XL, mis võib vara kogu ulatuses investeerida aktsiatesse, aktsiafondidesse ja muudesse aktsiatega sarnastesse instrumentidesse.

Järgnesid Swedbanki hallatav indeksitesse investeeriv fond K1990-1999 (+6,02%) ning kolmandaks kõrgeima tootluse saavutas mullu Tuleva Maailma Aktsiate Pensionifond (+5,57%), mis on samuti passiivse strateegiaga.

Ei leidu tõenäoliselt ühtegi majandussektorit, mida pandeemia poleks mõjutanud. Lühiajalise jälje jättis see ka pensionifondide tulemustesse. Kuna LHV fondid olid Andres Viisemanni juhtimisel juba pikemat aega võimalikuks kriisiks valmistunud, mõjutas aktsiaturgude kevadine kukkumine LHV fondide osakuomanikke võrdlemisi vähe. Börsilanguse ajal ei tõmmatud kaitsvamasse positsiooni, vaid hakati jõuliselt aktsiaid kokku ostma.

Aktsiaturud taastusid paanikast kiiresti, sest keskpangad ja valitsused tõttasid pandeemia leviku tõkestamiseks kehtestatud piirangute tõttu kannatanud inimestele ja ettevõtetele appi. Kindlustunnet süstis juurde USA ravimifirma Pfizeri ja Saksa biotehnoloogiaettevõte BioNTechi teated väljatöötatud vaktsiinide tõhusast toimimisest. Peagi andsid oma edusammudest vaktsiini testimisel teada teisedki ravimifirmad.

Suurim staar – roheline pensionifond

Aasta suurimaks staariks oli tegelikult LHV Pensionifond Roheline, mille tootlus ületas kordades kõikide teiste tulemust. Kuid kuna fond loodi mullu märtsis, oli selle tegutsemisajalugu lühem ja pole võrreldav teiste fondide 12 kuu tulemusega.

LHV rohelised pensionifondid (2020. aasta detsembris loodi ka III sambas sarnane toode) lähtuvad investeeringute tegemisel vastutustundlikest, keskkonnasõbralikest, rohelistest, eetilistest, jätkusuutlikest, kliimamuutuste vastastest kriteeriumitest, mis on orienteeritud ressursisäästlikkusele või on võimalikult väikse kasvuhoonegaasi jalajäljega.

Rohepööre sai eelmisel aastal valitsuste ambitsioonikate kliimaeesmärkide ja nende saavutamiseks ettenähtud triljonitesse küündivate investeeringute tõttu finantsturgudel suurt tähelepanu. Kuna töö rohelisema tuleviku nimel alles algab, võib soodne taganttuul selle sektori ettevõtetele puhuma jääda ka edaspidi.

Suurima aastatootlusega pensionifondid aastal 2020

4.       LHV Pensionifond XL: +7,57%
5.       Swedbank Pensionifond K1990-1999 indeks: +6,02%
6.       Tuleva Maailma Aktsiate Pensionifond: +5,57%
7.       LHV Pensionifond L: +4,95%
8.       SEB Pensionifond Indeks 100: +4,47%

Tootluse number on esitatud pärast erinevate tasude mahaarvamist.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga. Fondide viimase kahe, kolme ja viie kalendriaasta keskmised geomeetrilised tootlused aasta baasil on LHV Pensionifond XL puhul vastavalt 6,68%, 4,36% ja 4,16%, LHV Pensionifond L puhul vastavalt 5,37%, 3,60% ja 3,44%. SEB Pensionifond Indeks 100 puhul on viimase kahe ja kolme kalendriaasta keskmised geomeetrilised tootlused aasta baasil 15,20% ja 8,44%, Swedbank Pensionifond K1990-1999 indeksi puhul vastavalt 15,98%, 8,90% ja Tuleva Maailma Aktsiate Pensionifondil 13,74% ja 7,66%.