Sisuturundus
18. jaanuar 2021, 00:00

IKEA sisekujundaja nipid: kuidas muuta köök suuremaks üüratuid summasid kulutamata?

Kas ka sina unistad suuremast köögist? Siin on mõned näpunäited, kuidas kööki suuremaks muuta ilma seinu maha lõhkumata

Kuna pereliikmed veedavad nüüd ühe katuse all rohkem aega koos, on köök muutunud üheks enim kasutatud alaks kodus. Seega pole üllatav, et IKEA uuringust „Kodune elu“ selgus, et ligi kolmandik Eesti elanikest soovivad praegusel ajal oma köögipinda suurendada. Aga kuidas muuta köök suuremaks nii, et ei peaks seejuures lõhkuma seinu ja pere eelarvet? IKEA sisekujundajal on mõned nutikad lahendused.

Hetkeolukord motiveerib inimesi kodus muudatusi tegema, mida kinnitas ka IKEA uuring. 39% Eesti inimestest ütles, et nad muutsid koroonapiirangute ajal oma kodusid. Tuginedes koduse elu kogemusele 2020. aastal, kui paljud meist hakkasid rohkem süüa tegema ja jätkavad seda ka tulevikus, unistab nüüd 31% eestlastest suuremast köögist. Õnneks on olemas viise, kuidas kööki koheselt ruumikamaks ja mugavamaks muuta, ning seda üsna vähese vaevaga. IKEA sisekujundaja Eliise Tammekivi jagab lihtsaid nõuandeid, mille järgimine ei maksa tervet varandust.

1. Laeni välja

Köögis on mõned kohad, mida inimesed ei kipu tavaliselt kasutama, näiteks vaba ruum seinakappide ja lae vahel. Parem oleks paigaldada kapid otse lae alla – nii saad lisada oma kööki ka mõned lisariiulid. Ülemistesse seinakappidesse saab panna asjad, mida sa tihti ei kasuta. Lae all võib kasutada ka ülespoole avanevate ustega kapilahendusi, mis on eriti paslik valik neile, kellele meeldib mugavus.

„Selleks et köögis tekiks koheselt rohkem ruumi, võid seintele paigaldada rohkem seinakappe ja kapirida edasi pikendada. Samuti unustavad inimesed üsna tihti, et ka kappide ja tööpinna vahel on vaba ruum, mida saab tegelikult nutikalt kasutada. Näiteks võib sinna kinnitada reelinguid, magnetiga nugade hoidikuid, konkse ja nagisid. Nii saad kokku hoida vähemalt ühe sahtli jagu ruumi oma maitseainepurkide, tasside või söögiriistade jaoks. Sellised väikesed lahendused maksavad vaid paar eurot, kuid toimivad väikestes ruumides imeliselt,“ räägib sisekujundusekspert.

2. Just sellised sahtlid ja riiulid nagu sa vajad

Sahtlieraldajate kasutamine on eriti sobilik lahendus neile, kes tahavad hoiuruumist maksimumi võtta. Aseta oma potikaaned ja lõikelauad vertikaalselt, sest see säästab ruumi ja nii on sul lihtsam neid välja tõsta ning hiljem tagasi panna. Erinevate söögi- ja köögiriistade alustega saad oma köögitarvikuid paremini korrastada ja nii ei pea muretsema, et sa kogemata oma sahtlit kriimustad või seda muud moodi kahjustad. Riiulisisude kasutamine aitab tavalistel riiulitel olevat ruumi maksimaalselt kasutada, tekitades lisaruumi sinu kaussidele, tassidele või klaasidele.

3. Purgid, purgid ja veelkord purgid …

Kellele meeldiks sahtlitest ja riiulitelt riisiterade või maitseainete koristamine? Õnneks saab seda väga lihtsasti vältida, kui kasutada läbipaistvaid toidukarpe, millel on tihedalt sulguvad kaaned, ja kuivainepurke, mis maksavad ainult paar eurot.

„Erinevad purgid ja topsikud aitavad sul vajaminevaid asju kiiremini üles leida ja köögis ruumi säästa. Toidukarpe saab virnastada või asetada üksteise kõrvale, et sahtlis või kapis oleks rohkem ruumi. Lisaks võivad need aidata vähendada toidujäätmete hulka, sest kui sa näed, milliseid toiduained või söögid on veel söömata, siis ei lähe need ka riknema. Muidu võib juhtuda, et unustad mõne asja liiga kauaks kappi,“ sõnab Tammekivi.

4. Kokkupandav, virnastatav ja mitmekülgne mööbel

Tavaline viga, mis väikestes köökides tehakse, on hiiglasuure mööbli kasutamine. Selle asemel võiks soetada funktsionaalse pikendatava laua, mida saab vastavalt vajadusele pikendada, või baarilaua, mille saab seinale kinnitada – nii säästad automaatselt ruumi. Samuti sobivad väikestesse ruumidesse imehästi kokkupandavad või virnastatavad mööbliesemed. Ja kindlasti tasuks pisikese köögi puhul mõelda mööbli ja kodutehnika peale, mis on mitmekülgne või mis täidab mitut funktsiooni. Näiteks on ideaalne lahendus seade, mis on ühtaegu mikrolaineahi ja tavaline ahi.

„Samuti on üks hea lahendus ratastel abilaudade kasutamine, sest need ei võta üldse palju ruumi, aga on see-eest väga funktsionaalsed. Neid saab kasutada näiteks lisariiulina söögilaua kõrval, sest nendesse mahuvad ideaalselt söögiriistad, toit, salvrätikud jne. Kuna ratastel abilauda on lihtne liigutada, saad selle vajadusel viia ükskõik millisesse kodunurka ja kasutada seda ka teisel otstarbel," seletab IKEA sisekujundaja.

5. Lase heledad värvid tuppa

Heledad värvid muudavad ruumi visuaalselt suuremaks. Nii et kui sa tahad, et su köök tunduks suurem, siis vali omale köögikapid, mis on köögiseintega sama värvi või nendest natuke heledamad. Mis puutub aga materjalidesse, siis on hea valik näiteks kõrgläikega pinnad, marmor või hele puit, sest ka need muudavad ruumi suuremaks. Samuti teevad töö ära heledad kardinad.

„Ka hea valgustus on köögis väga oluline. Kindlasti peaks köögis olema põhivalgustus, tööpinna valgustus ja kohtvalgustid. Mida valgem köök, seda nauditavam on kokata, süüa ja lastega koos aega veeta, samal ajal kui nad joonistavad või lauamänge mängivad. Kui su köögis ei ole ühtegi pistikupesa, siis kasuta patareidega lahendusi,“ soovitab Eliise Tammekivi.

* IKEA uuring „Kodune elu“ on rahvusvaheline uuring, mida viiakse läbi igal aastal, et mõista, kuidas inimesed kodus elavad ja millised on nende kodused väljakutsed. „Kodune elu 2020“ uuring viidi läbi 2020. aasta juulis ja augustis ning selles osales 1000 eestlast.