Foto: Alar Truu
Nädala TOP
15. jaanuar 2021, 17:27

Nädala tipud | Ratas läks, erakond jäi (18)

Peaminister Jüri Ratase poliitilise vastutuse võtmine erakonda tabanud korruptsioonikahtlustuse eest ei kaotanud ju ära tagasiastumise põhjust, ent ometi piisas sellest, et Keskerakond maandus kohe mitte ainult koalitsiooniläbirääkimiste laua taga, vaid sai Mailis Repsi eestvedamisel isegi partnereid valida. Nii võimaldas iseenda tekitatud jama vabaneda tülikast ja omagi korruptsiooniskandaaliga maadlevast EKREst, tunnistada Isamaagi üleliigseks ning leivad ühte kappi panna Reformierakonnaga, kes ei saa valitsuse moodustamisega äpardumist endale lubada.

Keskerakonna suur rahahäda

Kui mullu seostati ärimees Hillar Tederi priskeid annetusi Keskerakonnale Porto Franco kinnisvaraarendusele soodsa riigilaenu andmisega, siis prokuratuuri kahtlustuse järgi on arvatavaid kasulõikajaid veelgi rohkem: altkäemaksu olla küsinud EKRE-lasest rahandusministri nõunik, Keskerakonnale pidi aga pudenema lausa kuni miljon eurot, kui arendus saab Tallinnalt sobiva hinnaga võimaluse juurdepääsuteede rajamiseks. Kuriteos süüdi jäämise korral ähvardaks erakonda aga varasemagi suure tingimisi trahvi täitmisele pööramine – ehk rahanälg vaid kasvaks.

Referendumit ei tule

Prokuratuuri poolt mahuka korruptsioonijuhtumi uurimisega avalikuks tulek päev enne riigikogus paksu pahandust tekitanud abielureferendumi lõpphääletuse kuupäeva määras kõrvalmõjuna ka rahvahääletuse saatuse: valitsusvastutusest (esialgu) loobunud peaministrierakonna jaoks kaotasid koalitsioonisisesed kokkulepped kehtivuse ning Isamaa ja EKRE peale kokku toetas eelnõu 26 saadikut.

Konservatiivid opositsioonis

Reformierakonna ja Keskerakonna koalitsiooniläbirääkimiste õnnestumine tähendab, et opositsiooni peavad lisaks seal juba ees istuvatele sotsidele suunduma senised valitsuspartnerid Isamaa ja EKRE. Kui esimest hoidis valitsuses pildis teise pensionisamba remont, siis opositsioonis saab Isamaal olema oluliselt raskem EKRE varju mitte jääda. Eristuda aitaks jõudude vahekorra muutumine erakonna sees Parempoolsete kasuks.

Piirangud teile, mitte meile

Vähe sellest, et on ilmnenud, et president Kersti Kaljulaid käis reisimisest hoidumise soovituste kiuste aasta lõpus suusapuhkusel Šveitsis; terviseameti endise kommunikatsioonijuhi suu kaudu selgus, et terviseamet korraldas sügisel halloween’i-peo, manitsedes päev hiljem elanikkonda pidudest loobuma. Piirangute järgijates valmistab solidaarsuse puudumine pettumust, eirajatele annab selline eeskuju aga õigust juurdegi.