Eva-Lotta Kiibus Moskva GP-l.Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/Scanpix
Talisport
16. jaanuar 2021, 15:45

ÄGE | Rahvusvaheline uisuliit tutvustas oma kodulehel uut tõusvat tähte ehk Eva-Lotta Kiibust (1)

Rahvusvaheline uisuliit (ISU) tegi oma kodulehele pikema loo, kus tutvustati eestlannast iluuisutajat Eva-Lotta Kiibust.

Artikkel algas Eesti kui väikeriigi tutvustamisega ja ühtlasi tehti lühike ülevaade meie senistest edukamatest iluuisutajatest. See kõik on aga möödanik ja uue tõusva tähena toodi välja 17aastane Kiibus. Artiklis kirjutatakse, et 2019. aastal tegi ta oma MM-debüüdi ja jõudis vabakavaga esimesest voorust edasi, mis „on ühe väikeriigi uuele tulijale märkimisväärne saavutus.“ Jaanuaris osales eestlanna oma karjääri esimesel EMil Austrias ja sai seal seitsmenda koha. 

Tänavust hooaega on eestlanna alustanud hästi: septembris võitis ta Saksamaal Oberstdorfis toimunud Nebelhorni karika, oktoobris sai teise koha Ungaris peetud Budapesti karikal. Novembris Moskvas peetud GP-l oli ta oma debüüdil kuues.

„Tundsin GP-l nii palju erinevaid emotsioone. Olin õnnelik, et suutsin end pärast lühikava kokku võtta ja tundsin, et publik tõesti nautis mu uisutamist ja muusikat. See oli imeline,“ rääkis Kiibus Moskvas peetud võistluse kohta. „Mu treener Anna Levandi oli samuti minuga väga rahul ning õnnelik, et otsustasin võidelda ja oma tööd teha, mitte alla anda. Tema naeratus oli pärast sama suur kui minu oma.“

Kiibus rääkis ISU kodulehe vahendusel, et Moskvas peetud karjääri esimene GP oli talle väga oluline, sest tegemist oli kõrgetasemelise võistlusega ning tänavusel hooajal on maailmas valitseva olukorra tõttu niikuinii vähem võimalusi uisutamiseks. „Õppisin veidi, kuidas oma sisemise poolega tegeleda. See motiveerib mind väga palju. Tõestasin endale, milleks võimeline olen,“ rääkis Kiibus.

Kiibus jaanuarikuus Austrias. Foto: ANTONIO BRONIC/Scanpix

Rahvusvahelise uisuliidu artikkel puudutas ka tuntud Eesti räpparit Nublut, kes on iluuisutaja vend: „Mulle väga meeldivad ta laulud, aga arvan, et pigem kasutan uisutamiseks muusikat, mis on sujuvam ja iluuisutamiseks sobivam. Oma venna muusika järgi tantsin ma niisama.“

Eestlanna meenutas intervjuus, et alustas uisutamisega nelja-aastaselt. Esmalt proovis ta venna eeskujul rulluisutamist, kuni ema viis ta jäähalli. „Mu vanemad ei teadnud iluuisutamisest eriti midagi, aga nad nägid, et mulle meeldib uisutada, ja mõtlesid, miks mitte proovida tütart sinna trenni viia. Siin ma nüüd olen,“ sõnas Kiibus naeratades.

Kuue-aastaselt võttis Anna Levandi noore tüdruku oma trenni. Esialgu oli see Kiibuse jaoks lihtsalt hobi, aga kui õnnestuma hakkasid kahe- ning kolmekordsed hüpped, mõistis ta, et sellest võib saada sportlaskarjäär. „Olin vist 12- või 13-aastane, kui esimene kahekordne Axel ning kolmekordne hüpe õnnestusid. Nägin, et kõik ei suuda seda teha. Minus on miski, mis tahab edasi liikuda, tahab teha rohkem ja rohkem kolmekordseid hüppeid. See oli hetk, mil mõistsin, et tahan tugevamini treenida ja saada edukaks,“ meenutas homme oma 18. sünnipäeva tähistav iluuisupiiga.

Eesti iluuisulootus Eva-Lotta Kiibus sai ISU lehel kiita. Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/Scanpix

Oma üheks iidoliks peab eestlanna Itaalia esindajat Carolina Kostnerit. „Ta tegi seda nii kaua. Arvan, et tahan olla tema moodi just selles osas, et sellega kaua tegeleda.“

Tänavusest aastast loodab Kiibus, et toimub piisavalt palju võistlusi. Ta ootab innukalt, et saaks osaleda märtsi lõpus Rootsis toimuval MMil ning samuti ihkab ta kvalifitseeruda olümpiamängudele.