Murdmaasuusatamise Eesti meistrivõistluste klassikasprint Otepääl.Foto: Aldo Luud
Talisport
16. jaanuar 2021, 17:54

GALERII | Eesti meister Marko Kilp: kahjuks olid asjad enne lõpusirget paigas

Täna Otepääl karge külma kiuste toimunud murdmaasuusatamise Eesti meistrivõistluste klassikasprindis võitsid täiskasvanute seas kuldmedali Marko Kilp (pildil nr 401) ja Aveli Uustalu.

Kui naiste hulgas selgus võitja lõpusirgel, kus 20aastane Uustalu edestas paaristõugete toel kaks aastat nooremat Johanna Udrast, siis meeste võistlust domineeris eelsõidust finaalini oodatult Kilp. Hõbedamees Henri Roos ei jäänud küll ülemäära kaugele, kuid võitjas ei tekkinud kordagi kahtlust. Kahjuks jäi nägemata duell Kilp versus Martin Himma, sest viimane loobus U23 MMi nimel nii tänasest sprindist kui ka eilsest 15 km vabatehnikadistantsist.

"Kui oled trenni teinud, siis külma ilmaga tulevad asjad natuke lihtsamalt kui kiiremate oludega," sõnas Kilp, kes ei osanud ütelda, mitmenda Eesti meistrikulla ta täna kaela sai. "Külm lumi tegi olud kindlasti aeglasemaks. Tugev töö suvel hõlbustas kindlasti hea tulemuse tegemist."

Esimese tõusu kõrvalt võistlust jälgides jäi mulje, et veerand- ja poolfinaali läbis Kilp heas mõttes matkatempos, sest edasipääsuks polnud enamat tarvis. "Plaan oligi kontrollitult sõita," märkis ta.

"Ei ole mõtet esimese kolmandikuga end laktaati täis sõita. [Panustasin] tõuke peale ja kui lõpus on vaja paaris võidelda, siis saab joonele panna. Täna seda kahjuks ei juhtunud. Kuigi ootasin, et Henri või Kaarel [Kasper Kõrge] või Sepu (Karl Sebastian Dremljuga)... siin on neli rada, et igaüks saab oma valida. Täna olid asjad enne lõpusirget paigas."

Termomeeter näitas Otepääl finaalsõitude ajal 16–17 külmakraadi. Kilp osutas, et see oli juba täitsa mõnus. "Hommikul oli ligi 20, siis tekitas stardi ootamine kõheda tunde ja tugev ventilatsioon ärritas kopse. Aga mitu kihti riideid aitab hädasti välja küll," sõnas 27aastane suusasprinter, kes võitis eile Mammastes vabatehnikadistantsil Kõrge järel hõbeda.

Kilbi ja Kõrge treener Aivar Rehemaa lisas, et mehed polnud sel nädalalõpul väga teravad, sest eelmisel nädalal ja selle nädala alguses tehti julgemalt intensiivseid trenne.

"Kui oleks hakanud valmistuma, oleks Marko kindlasti veel paremini sõitnud," ütles Rehemaa. "Eelmisel nädalal võtsime väikse riski, tegime üsna tugeva nädala ja [selle] nädala alguses veel natuke kiirendusi peale. Nagu näha, siis poisid polnud eile väga teravad. Täna oli seis natuke parem. Marko tegi oma ikka ära, sest tema tase on sprindis selline, et ta on kindlasti medali peal.

Markol on suund selge, kuhu poole minna. Selge, et ta kiiruslik vastupidavus on oluliselt paranenud. Natuke on kiirust juurde vaja, et ka maailma konkurentsis olla heal kohal."

Kilbi hooaja tähtsaima võistluse ehk Oberstforfi MMi klassikasprindini on jäänud ümmarguselt viis nädalat. Kas praegune seis on selline nagu loodetud?

Rehemaa: "Markol on natuke kiirust ja teravust juurde vaja, Kaarlil kiiruslikku vastupidavust. Mõnes mõttes jube lihtne, aga seda teha... Põhiline, et poistel on tervised korras. Praegu on Eestis tingimused head, kuni Faluni etapini (29.–31.01.) oleme kodus, siis lähme mägedesse MMi-eelsesse laagrisse. Muidu võiks kodus olla, aga siin pole kahjuks kuskil mäge võtta. Põhiline on terve püsida ja mitte väga suuri lollusi teha."

"Lähtepositsioon on enam-vähem," ütles Kilp. "Täna küll tundsin, et värskust pole, suht rabe oli kõik. Pärast Faluni MK-d teeme ühe mäestikulaagri ja kogume värskust. Nove Mestos (viis päeva enne MMi sprinti – M. T.) saab siis üle pika aja suusad joonele panna ja selge pildi ette."

Eesti meistrivõistluste klassikasprindi tulemustega saab tutvuda siin. Naistest sai Uustalu ja Udrase järel kaela pronksmedali 20aastane Teiloora Ojaste, meestest liugles kolmandaks 24aastane Kaarel Kasper Kõrge.